Studenten in het Health & Wellbeing lab

Health & Wellbeing lab: Bewegingslab & Inspanningslab

Als onderdeel van de Health & Wellbeing labs zijn twee labs gelokaliseerd in de Elderink vleugel te Enschede: het Bewegingslab en het Inspanningslab. Hier kunnen zowel medewerkers van Saxion en studenten van hogeschool Saxion, als externe partijen terecht voor vragen over onderzoek, het gebruik van meetapparatuur of andere samenwerkingen op het gebied van bewegings- of inspanningstechnieken.

Bewegingslab

Het Bewegingslab richt zich voornamelijk op het verzamelen van data en analyseren van verschillende bewegingen, zoals gangbeeldanalyses, balansmetingen en sport-specifieke bewegingen. Het lab wordt veel ingezet voor onderzoek, in zowel subsidieprojecten als afstudeeropdrachten. In beide gevallen voeren studenten metingen uit bij verschillende doelgroepen. Als onderdeel van de opleiding bij de minor Technologie in Beweging krijgen studenten fysiotherapie, podotherapie en overige (para)medische opleidingen lessen en workshops over het gebruik van meetapparatuur en het objectiveren van resultaten. In het Bewegingslab zijn stationaire systemen aanwezig, zoals Vicon, maar ook veel ambulante systemen, zoals bijvoorbeeld Xsens-systemen en elektromyografie apparatuur. Om inzicht te krijgen in een leefstijl en beweeggedrag in de eigen omgeving kan een van de ambulante sensoren (zoals een activity trackers, Fitbit of EmWave) worden ingezet. Deze bieden ondersteuning in het monitoren op afstand. Met deze EHealth voorbeelden is er een mooie uitbreiding van het Bewegingslab. Ook deze ambulante sensoren worden gebruikt voor (afstudeer)onderzoek.
Meer informatie over de verschillende systemen is te vinden onder het kopje ‘technologieën’. De systemen kunnen gereserveerd worden voor het uitvoeren van onderzoek.

Inspanningslab

Het Inspanningslab dient voor het uitvoeren van inspanningstesten. Fysiologische gegevens kunnen hier worden verzameld met behulp van het ademgasanalysesysteem. Het Inspanningslab biedt mogelijkheden voor het verzamelen van (fysiologische) data voor afstudeerprojecten of dergelijk onderzoek. Daarnaast worden er lessen verzorgd voor verschillende minoren (Technologie in Beweging en Revalidatie). Studenten maken kennis met spirometrietesten en verschillende sub-maximaaltesten.

Health and Wellbeing Lab computermodel beweging

Alle beschikbare technologieën

Vicon is de gouden standaard op het gebied van 3D bewegings- en videoanalyse. Vicon is een stationaire technologie in het bewegingslab. De camera’s kunnen gesynchroniseerd worden met een in de vloer geïntegreerde krachtenplaat, twee high speed camera’s en elektromyografie.

Voor inhoudelijke vragen over Vicon kun je terecht bij Jennefer Pouwels (j.b.j.pouwels@saxion.nl).

Xsens is een full body 3D beweginsanalysesysteem. Xsens is een ambulant systeem met sensoren die te bevestigen zijn op het lichaam.

Voor inhoudelijke vragen over Xsens kun je terecht bij Noortje Rijken (n.h.m.rijken@saxion.nl).

De NeXus-10 MKII is een technologie die verschillende fysiologische uitkomstmaten op hetzelfde moment kan meten, denk aan: hersenactiviteit, spierspanning of perifere signalen (o.a. hartslag, relatieve bloedsomloop, huidgeleiding, ademhaling, temperatuur).

Voor inhoudelijke vragen over NeXus-10 kun je terecht bij Katrien Fischer (k.r.a.fischer@saxion.nl).

Met de OptoGait van MicroGate is het mogelijk om onder andere loopanalyses en/of sprongen te analyseren. Twee bars, met 96 LED-lampjes, registreren de stappen via infrarode frequentie. Hij is te synchroniseren met de Gyko van MicroGate.

Voor inhoudelijke vragen over OptoGait kun je terecht bij Jennefer Pouwels (j.b.j.pouwels@saxion.nl).

Physioplux is een elektromyografie systeem dat veelal wordt ingezet bij de revalidatie binnen de fysiotherapie. Physioplux kan de biosignalen via de huid opnemen en de spieractiviteit tonen.  

Voor inhoudelijke vragen over PhysioPlux kun je terecht bij Katrien Fischer (k.r.a.fischer@saxion.nl).

Cometa bestaat uit Mini Wave apparaatjes die in staat zijn om elektromyografie data en accelerometer-data te verzamelen. Deze technologie kan gesynchroniseerd worden met het Vicon systeem.

Voor inhoudelijke vragen over Cometa kun je terecht bij Katrien Fischer (k.r.a.fischer@saxion.nl).

TMSI is draagbaar EMG-apparatuur. Door middel van elektrodes kan de spieractiviteit in kaart worden gebracht.

Voor inhoudelijke vragen over TMSI kun je terecht bij Katrien Fischer (k.r.a.fischer@saxion.nl).

Deze techniek is ontwikkeld om de spiervermoeidheid (-verharding) te meten. Dit kan in het Arm, Nek en schoudergebied (KANS).

Voor inhoudelijke vragen over Statik-Relax kun je terecht bij Katrien Fischer (k.r.a.fischer@saxion.nl).

Het ademgasanalyse-apparatuur (Cortex Metalyser) is in staat om verschillende fysiologische parameters te meten. Een voorbeeld zijn de inspanningstesten voor cardiopulmonaire uitkomstmaten (koppeling met ECG mogelijk). Een ander voorbeeld is het uitvoeren van spirometrietesten die de functie van de longen meet. Het systeem kan ingezet worden in de paramedici, sport, onderzoek en revalidatie.

Voor inhoudelijke vragen over Ademgasanalyse kun je terecht bij Katrien Fischer (k.r.a.fischer@saxion.nl).

Witty SEM is speciaal ontwikkeld om het reactievermogen, snelheid, power, quichness en behendigheid te testen. Het kan goed gebruikt worden bij bijvoorbeeld sporters. Daarnaast is Witty Timer beschikbaar voor tijdmetingen binnen alle vormen van trainen.

Voor inhoudelijke vragen over Witty kun je terecht bij Katrien Fischer (k.r.a.fischer@saxion.nl).

Gyko MicroGate is een inertial measurement tool voor analyses van ieder lichaamssegment. Gyko maakt het mogelijk om de gewrichtsfunctionaliteit en spierkracht objectief te evalueren. Daarnaast is het te synchroniseren met de Microgate OptoGait.

Voor inhoudelijke vragen over Gyko kun je terecht bij Noortje Rijken (n.h.m.rijken@saxion.nl).

Met de McRoberts MoveMonitor kun je gemakkelijk de dagelijkse fysieke activiteit en fysieke prestaties meten. Het rapporteert de resultaten van de lichaamshoudingen, bewegingen, slaap en prestaties. De MoveMonitor wordt vooral gebruikt in de klinische zorg en onderzoek.

Voor inhoudelijke vragen over McRoberts kun je terecht bij Noortje Rijken (n.h.m.rijken@saxion.nl).

Met de biomodules van Zephyr kun je biomechanische- en fysiologische metingen doen. Ze richten zich op de performance en kunnen zes verschillende inputs meten, om je bijvoorbeeld te richten op prestaties. De training van atleten kan geschaald worden om blessures te voorkomen.

Voor inhoudelijke vragen over Zephyr kun je terecht bij Katrien Fischer (k.r.a.fischer@saxion.nl).

Met de Inner Balance Trainer van HearthMath kan het welzijn worden verbeterd op een innovatieve manier. De technologie maakt gebruik van oefeningen, instructies en stuurt zelfmonitoren van de balans aan.

Voor inhoudelijke vragen over Innerbalance kun je terecht bij Katrien Fischer (k.r.a.fischer@saxion.nl).

Met de Stryd vermogensmeter kun je het hardloopvermogen bijhouden. Dit systeem brengt de snelheid, helling, loopvorm, vermoeidheid en wind in kaart, om de training te optimaliseren.

Voor inhoudelijke vragen over Stryd kun je terecht bij Katrien Fischer (k.r.a.fischer@saxion.nl).

De Snelheidsmeter is een gemakkelijke te gebruiken apparaat om de snelheid vast te leggen van bijvoorbeeld een worp. Deze kan gebruikt worden in combinatie met een opblaasbare kooi, zodat er ambulant gemeten kan worden.

Voor inhoudelijke vragen over Snelheidsmeter kun je terecht bij Katrien Fischer (k.r.a.fischer@saxion.nl).

Met VR en AR kan een werkelijke wereld in beeld worden gebracht, zonder dat deze wereld er echt is. Bij VR wordt deze 3D-wereld daadwerkelijk ervaren, terwijl bij AR een 3D-laag wordt toegevoegd aan de echte wereld.

Voor inhoudelijke vragen over VR/AR kun je terecht bij Jennefer Pouwels (j.b.j.pouwels@saxion.nl).

Contact

Heb je een opdracht voor ons of wil je samenwerken met het lab? Neem contact op met Noortje Rijken, Jennefer Pouwels of Katrien Fischer via n.h.m.rijken@saxion.nl, j.b.j.pouwels@saxion.nl of k.r.a.fischer@saxion.nl.

Je vindt het Health & Wellbeing lab op onze locatie Ko Wieringa in Enschede (M.H. Tromplaan 28). Het Bewegingslab bevindt zich in Elderink 2.05 en het Inspanningslab in Elderink 2.00.