Foto buitenkant Smart TinyLab in Enschede

Smart TinyLab

Lab voor systeemintegratie in de bouw

Het Smart TinyLab voor systeemintegratie in de bouw is een lab waar bouwpartners en bouw gerelateerde bedrijven hun producten in de praktijk kunnen ontwikkelen, testen, valideren en demonstreren. Dit lab staat in de directe omgeving van Saxion in Enschede en is in het voorjaar van 2021 in gebruik genomen.

In het lab kun je de invloed van het binnen- en buitenklimaat en de gebouwgebruikspatronen in combinatie met het energieverbruik van verschillende productgroepen en - segmenten kwantitatief simuleren en beoordelen. Dit maakt de vergelijking tussen theoretische en praktische karakteristieken en energieverbruikscijfers mogelijk. Hiermee kunnen bouwbedrijven en systeemleveranciers hun producten verder ontwikkelen om zo energie-efficiënt mogelijk te zijn en bij te dragen aan geformuleerde CO2- emissie reductie doelen.

Samen met bedrijven en partners uit de bouw testen en valideren we innovatieve producten, apparaten en systemen in een simulatie- en praktijktestomgeving. We richten ons op innovaties in prototype- en pilotuitvoering in TRL-niveau 5-8, dus nog in het pre-certificeringsstadium. Daarmee krijgen bedrijven een omgeving ter beschikking waarin ze nieuwe marktinnovaties op het gebied van energiebeheersing en -control kunnen testen in samenhang met andere systemen en oplossingen. Hierdoor voorkomen we eiland-oplossingen, suboptimale prestaties en stand-alone oplossingen. Juist waar we energiebesparing willen realiseren tot (onder) de ‘nul op de meter’, is het samengaan en samenwerken van energiebeheerssystemen en -maatregelen van groot belang. Door meerdere systemen te integreren binnen één testomgeving, krijgen we een geïntegreerde prestatiebeoordeling van een oplossing in het grotere kader. Want dat is waar de toekomst op energiegebied ligt: integraliteit en interactiviteit. 

Een impressie van het Smart TinyLab

Het Smart TinyLab is een gebouwtje met drie kamers. Het lab is 180o draaibaar om de invloed van de zon als parameter te kunnen controleren. Een vaste kamer bevat alle technische installaties die nodig zijn voor klimaat- en energiebeheersing. Daarnaast zijn er twee proefkamers met uitneembare buiten- en binnenwanden, ramen, verhoogde vloer en verlaagd plafond. Deze kamers bestaan alleen uit de betonnen vloer en plafond en dragende hoek-kolommen en zijn volledig flexibel in te richten. In de twee proefkamers kunnen bedrijven gerelateerd aan hun ontwikkel- en onderzoeksvragen eigen systeemcomponenten plaatsen en karakteriseren zoals bv. wanden, ramen, isolatie, luchtbehandelingssystemen, warmtepompen, infrarood panelen etc. Het lab is uitgebreid voorzien van sensoren om uiteenlopende metingen te verrichten en om integreerde systeem prestaties te kwantificeren. Dit geeft bedrijven input voor verdere ontwikkeling, praktijktoepasbaarheid en productcertificering.

Ontwerp Smart Tinylab.jpg

In de eerste fase tot juni 2023, medegefinancierd door EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) werken Saxion Hogeschool, De Groot Vroomshoop, Pilkington Nederland, BRControls, Winkels Techniek, BINX, Eaton Nederland, Bouwschool Twente, Stichting Pioneering en het bedrijfsleven in Oost-Nederland aan de volgende thema's:

  • Dynamische prestatie-monitoring van houten gevelelementen
  • Glas als actieve warmte regulator
  • Slimme gebouw / gebruiker interactie op basis van ruimtefuncties
  • Waardecreatie door data-driven services in de gebouwde omgeving
  • Energiedistributie door gelijkstroomnetten in woon en kantooromgevingen

Saxion Smart TinyLab
Kortenaerstraat 69
Enschede

Heb je interesse in het Smart TinyLab en/of wil je samenwerken met het lectoraat Sustainable Building Technology? Mail dan naar smarttinylab@saxion.nl of neem contact op met Chris Gieling:

Partners Smart TinyLab

BINX_BI-SMART.jpg

BINX Smartility

Partner Smart Tinylab

BINX Smartility
Bouwschool Twente.png

Bouwschool Twente

Partner Smart Tinylab

Bouwschool Twente
BRControls.jpg

BRControls

Partner Smart Tinylab

BRControls
Logo Dumontadvies.JPG

Dumont Advies

Partner Smart Tinylab

Dumont Advies
Eaton.png

Eaton Nederland

Partner Smart Tinylab

Eaton Nederland
Logo groep.png

De Groot Vroomshoop

Partner Smart Tinylab

De Groot Vroomshoop
MicroGrid Solutions_logo.png

Microgrid Solutions B.V.

Microgrid Solutions B.V.
Plikington.png

Pilkington Nederland

Partner Smart Tinylab

Pilkington Nederland
Pioneering.jpg

Stichting Pioneering

Partner Smart Tinylab

Stichting Pioneering
TwiQel.png

TwiQel

TwiQel
Winkels techniek.png

Winkels Techniek

Partner Smart Tinylab

Winkels Techniek

Financiering

Logo Europese Unie OP Oost

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Bekijk de website

Sponsoren

Logo Buiting

Buiting - Machinebouw en staalconstructies b.v.

Sponsor Smart Tinylab

Buiting

Nieuws en evenementen van dit lectoraat