BIZ2 3D Metaal printen

Samen met 5 regionale partners; Thales, Z-tech, AWL, PM-Aerotec en Aeronamic is er onderzoeksproject opgezet voor de ontwikkeling en verankering van kennis rond 3D metaalprinten.

Dit gebeurd doormiddel van concrete vragen van de bedrijven middels generiek technisch onderzoek en specifieke bedrijfscases.

Speficiek draagt elk bedrijf 1 á 2 cases aan welke daarna door onderzoekers, ontwerpers van het lectoraat ID en met de hulp van studenten (waar mogelijk) worden geoptimaliseerd voor 3D metaal printen. Vanuit de cases worden ontwerp en productie richtlijnen vastgesteld. Deze casegerichte aanpak krijgt door de richtlijnen een duidelijk onderzoekend karakter. Enkele van de overkoepelende case vraagstukken zijn: efficiëntere koeling door AM, nabewerkingsstappen, en optimalisatie strategieën. Aankomend half jaar word er onderzoek gedaan naar de invloed van het printpoeder.

Enkele van de resultaten zijn:

  • Betrokkenheid en inwijding in het metaal printen van 20 studenten, waarvan er enkele bij de projectpartners zijn terecht gekomen.
  • 5 geoptimaliseerde cases
  • Inzichten in veiligheid en nabewerkingsstappen

PROJECT PARTNERS 

LOOPTIJD

2018 tot 2020 

SUBSIDIE