Lectoraat Lichtgewicht Construeren

Ferrie van Hattum

Dr. ir. Ferrie van Hattum (1971) studeerde Werktuigbouwkunde, met een specialisatie in Ontwerpen in Kunststoffen, aan de Universiteit Twente, waar hij in 1995 afstudeerde op het gebied van thermoplastische composieten. Hij vervolgde zijn promotieonderzoek bij de afdeling Polymer Engineering van de Universiteit van Minho, Portugal, op het gebied van nanocomposieten. Na zijn promotie ging Van Hattum in 1999 als onderzoeker aan de slag bij het Centrum voor Lichtgewicht Constructies, een samenwerkingsverband tussen TNO en de Technische Universiteit Delft, dat later zelfstandig verder ging als Lightweight Structures BV. Daar leidde hij in samenwerking met het bedrijfsleven onderzoeksprojecten naar de toepassingen van composieten.

Vanaf 2001 was Van Hattum werkzaam in Portugal, waar hij bij een groot aantal projecten en onderzoeken op het gebied van composietmaterialen betrokken is geweest in diverse functies, zoals universitair docent en onderzoeker aan het Institute for Polymers and Composites van de Universiteit van Minho en als hoofd van de Composites Group bij PIEP-Innovatiation in Polymer Engineering, een non-profit industrieel onderzoekscentrum. Van eind 2011 tot september 2013 was Van Hattum universitair hoofddocent aan de Faculteit Architectuur van de Universiteit van Minho, Portugal. In die functie en als mede-oprichter was hij verantwoordelijk voor de nieuwe opleiding Product Ontwerp. In diezelfde periode werd hij algemeen directeur van het Design Institute van Guimaraes, een instituut opgericht door de gemeente Guimaraes, de Universiteit van Minho en de industrie om innovatie in design te bevorderen.

Van Hattum heeft een groot aantal wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan en spreekt regelmatig op internationale conferenties. Sinds september 2013 werkt Van Hattum als lector Lichtgewicht Construeren bij Saxion.

Naam organisatie

Functie

Bezoldigd | Onbezoldigd

Aanvang - Einde

CompositesNL Secretaris Onbezoldigd  23/06/2020 - heden
 SAMPE Benelux  Bestuurslid  Onbezoldigd 01/09/2015 - heden