Hightech Binnenstad

Binnensteden in Nederland zijn in transitie. Dit komt onder andere door de toename van online winkelen. De huidige binnenstadsmonitors, gebaseerd op onder andere passantentellingen en enquêtes, geven gemeenten enige grip op de veranderingen. In deze tijden van transitie zijn echter meer, meer gevarieerde en real-time data nodig. Dit project beoogt daarom een verhoging van de relevantie, kwaliteit en kwantiteit van de data over binnensteden en richt zich daarnaast op nieuwe toepassingen van deze data.

Er wordt gewerkt aan hightech oplossingen op basis van Internet of Things en Data Science die de binnensteden van Smart Cities wendbaarder maken. Daarnaast wordt er gewerkt aan nieuwe interactieve manieren van enquêteren, gericht op laagdrempelige participatie door bezoekers en inwoners in het transitieproces. Steden krijgen hiermee middelen in handen om de aantrekkelijkheid, veiligheid, bereikbaarheid en levendigheid van binnensteden te behouden of te verbeteren.

Doel 

Het projectdoel is het ontwikkelen van en experimenteren met een prototype van een flexibele, component-gebaseerde Internet of Things-oplossing voor Nederlandse binnensteden gericht op real-time hightech binnenstadsmonitoring en andere relevante vormen van data-gedreven sturing voor binnensteden. Het project beoogt hiermee meer grip voor ambtenaren en bezoekers en bewoners op veranderingen in binnensteden.

Betrokkenen

Hightech Binnenstadsmonitoring is een samenwerking van:

Atos, Vodafone Ziggo, Antea Group, City Beacon, 100%FAT, Mobidot, KPN, Lokaal Loyaal, Antea Group, Atos, KPN, FIWARE Lab NL/Civity
Gemeenten: Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Enschede, Hoorn, Utrecht, Zeist, Zwolle

Looptijd 

2017 - 2019

Subsidie

Tech For Future, Centre of Expertise HTSM Oost

Meer informatie/ contact 

Dr. Mettina Veenstra, Lector Smart Cities; m.j.a.veenstra@saxion.nl
Ir. Irene Sijgers, projectleider, i.sijgers@saxion.nl

Bekijk het rapport 'Data voor vitale binnensteden'

Download het rapport