Vuurwerkdetectie in voetbalstadions

“Een 42-jarige man uit Enschede is aangehouden op verdenking van het gooien en afsteken van vuurwerk in het voetbalstadion van FC Twente tijdens een wedstrijd op 20 mei, aldus een krantenbericht in het dagblad De Telegraaf. Het artikel meldt dat de knal van het vuurwerk een pieptoon en gehoorproblemen veroorzaakte bij een 13-jarige ballenjongen uit Hengelo. Volgens de krant liep de verdachte achter de boarding in de betonnen gracht tussen het veld en de tribune. Op enkele meters afstand van de jongen uit Hengelo en enkele andere kinderen zou hij vuurwerk hebben afgestoken. De jongen uit Hengelo had enkele dagen last van de knal en deed aangifte bij de politie. De verdachte is woensdag aangehouden. Hij is na verhoor in vrijheid gesteld.”

Achtergrond

Het inleidende voorbeeld is niet de eerste en zeker niet het laatste incident met vuurwerk binnen voetbalstadions. De laatste jaren streven de voetbalpartners (politie, betaald voetbalorganisaties, gemeenten, KNVB en Openbaar Ministerie) gezamenlijk naar het uitbannen van de relschoppers door middel van een dadergerichte aanpak en het – in het verlengde daarvan – minder laten lijden van de reguliere supporters onder generieke maatregelen.  Het weren van vuurwerk kan op een traditionele manier door iedereen uitgebreid te fouilleren. Daarnaast kunnen speciaal getrainde honden worden ingezet die de aanwezigheid van vuurwerk kunnen ruiken. Maar ondanks deze bestaande maatregelen, is het probleem niet verminderd. Sterker nog, de personen die hiervoor verantwoordelijk zijn, lijken rekening te houden met deze bestaande technieken en worden inventiever.

Uit bovenstaande is af te leiden dat het weren van (het afsteken van) vuurwerk in voetbalstadions een groot vraagstuk is, waaruit de centrale verkennende onderzoeksvraag is ontstaan:

Wat zijn de (technische) mogelijkheden om met behulp van (nano) sensoren vuurwerk in voetbalstadions te kunnen detecteren?

Doel

Verkennen wat de mogelijkheden zijn om met behulp van (innovatieve)techniek, meer specifieke (nano)sensortechnologie, vuurwerk te kunnen detecteren in voetbalstadions. De ontwikkelde (innovatieve)techniek op een klant vriendelijk en gastvrije manier in kunnen zetten bij voetbalstadions.

Algemeen:

 • Sneller en efficiënter detecteren van vuurwerk waardoor voetbalstadions veiliger worden
 • Ontwikkelen van innovatie producten/ prototypes
 • Bevorderen van de publiek – private samenwerking

Partners

 • Gemeente Enschede
 • FC Twente’65 bv
 • Veiligheidsregio Twente
 • Twente Safety & Security
 • Eye on Air B.V.
 • Saxion
 • Lectoraat Advanced Forensic Technology
 • Politie-eenheid Oost Nederland
 • Stagegate 11 B.V.

Doorlooptijd

Januari 2017 – september 2019

Subsidieregeling

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het expertise centrum TechForFuture.

Contact

Neem voor meer informatie over dit onderzoek contact op met:

Jaap Knotter.jpg

Jaap Knotter

Lector Advanced Forensic Technology

06 - 1098 0331 Lector Jaap Knotter