Ervaring Brechtje Wasterval

Mijn naam is Brechtje, ik ben 38 jaar en woonachtig in Almelo. Ik volg de deeltijdopleiding HBO-Rechten bij Saxion en zit op dit moment in het derde studiejaar.

Bij het Ministerie van Defensie werk ik op dit moment nog bij het dienstencentrum Human Resources. Binnenkort maak ik echter tijdelijk de switch naar de juridische dienst om de kennis die ik tijdens de opleiding opdoe, direct toe te kunnen passen in de praktijk.

Ben jij bereid om je te verdiepen in teksten, in staat om opdrachten te plannen en ben jij nieuwsgierig naar wat er kan binnen de kaders van de wet? Dan is de deeltijdopleiding HBO-rechten echt een hele leuke en uitdagende opleiding om te volgen.

BrechtjeWasterval Rechten.jpg
Brechtje Wasterval, derdejaarsstudent, HBO-Rechten

In 2018 ben ik, na een aantal jaar getwijfeld te hebben, begonnen aan de opleiding. Tijdens mijn werkzaamheden heb ik regelmatig te maken met de wet- en regelgeving. Het onderzoeken van vraagstukken binnen de kaders van de wet heb ik altijd interessant en uitdagend gevonden. Om mijzelf te blijven ontwikkelen en uitdagen binnen mijn vakgebied was ik opzoek naar opleiding die bij mijn wensen aansloot. 

Om te ontdekken welke opleiding bij mijn wensen aansloot, heb ik eerst naar het aanbod gekeken op de website van Saxion. Na het lezen van de informatie en opleidingen vergelijken, kwamen Sociaal- Juridisch Dienstverlening en HBO-Rechten als beste naar voren. Uiteindelijk heb ik voor de opleiding HBO-Rechten gekozen omdat de aangeboden modulen beter aansluiten op mijn wensen en ik mij daardoor beter kan verdiepen in mijn werk.

De modulen zijn uitdagend en leuk om te volgen. Zo leer je de basiskennis van het recht tijdens de modulen ‘Pas de beginselen van het recht toe’ en ‘De beginselen van het vermogensrecht’. Leer je hoe een procedure voor de rechtsbank loopt tijdens de module ‘Behartig consumentenbelangen in geschillen’. En tijdens de module ‘Adviseer over werk en inkomen’ wordt juist weer de arbeidsrechtelijke kant belicht. Kortom, de opleiding biedt een diversiteit aan onderwerpen. De modulen worden gegeven door betrokken docenten met veel kennis uit de praktijk.

Als ik één module moet noemen die mij minder aansprak, dan is dat de module ‘Verbeter je professionele communicatie’. Voor mij had deze module geen raakvlak met mijn werkzaamheden en was deze mede daardoor minder interessant voor mij.

Om de kennis die ik opdoe tijdens de opleiding direct toe kunnen passen in de praktijk en om mijn portfolio af te ronden, start ik binnenkort bij de juridische dienst van Defensie. Door hier mijn ervaring op te doen kom ik met veel verschillende aspecten van het werk als jurist in aanraking. Denk hierbij aan het behandelen van bezwaren, het horen van de indiener of zijn vertegenwoordiger, het behandelen van een bezwaar in onderling overleg al dan niet met een derde (mediation) of het behandelen van een bezwaar voor de rechtbank.

Ben jij bereid om je te verdiepen in teksten, in staat om opdrachten te plannen en ben jij nieuwsgierig naar wat er kan binnen de kaders van de wet? Dan is de deeltijdopleiding HBO-rechten echt een hele leuke en uitdagende opleiding om te volgen.