DT.OA - Website Header 3120x840 - 1 – 3.png

Open avond: Opleiding tot Verpleegkundige (hbo-v)

Wil jij alles weten over de Saxion-deeltijdopleiding tot Verpleegkundige (hbo-v)? Kom dan naar onze open avond voor deeltijdonderwijs en kom alles te weten over deze opleiding!

Zien we jou tijdens de open avond?

Ontdek alles over jouw favoriete deeltijdstudie

Veelgestelde vragen over deze opleiding

In onderstaande video vertellen wij hoe studeren in deeltijd bij Saxion er tijdens de coronacrisis uit ziet.

Deeltijd Duaal
Voor de diverse modules beschikt de student over een relevante praktijkomgeving. Voor de drie praktijkmodules is dit een stage. Voor de overige modules kan dit bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk of een (bij)baan in de zorg. Voor de drie praktijkmodules heeft de student een stagecontract en krijgt hij/zij stagevergoeding. Gedurende de hele opleiding beschikt de student over een duale-opleidingsplaats. Hiervoor is een Onderwijsarbeidsovereenkomst (OAC) werkgever-student-Saxion afgesloten. De student heeft soms een arbeidscontract naast de AOC, krijgt altijd salaris en valt als student-werknemer onder de CAO gezondheidszorg.
Student is:
  • Niet in dienst van een zorginstelling, of;
  • Wel als werknemer in dienst, maar heeft geen onderwijsarbeidovereenkomst gesloten met de zorginstelling t.b.v. de opleiding hbo-v.
Student is als verpleegkundige-in-opleiding/werknemer in dienst van zorginstelling.
De stageperiodes omvatten elk 400 uur. OAO van minimaal 20 uur / vergoeding lestijd in overleg tussen student en werkgever.
Werkgever betaalt i.p. niet mee aan de opleiding. Werkgever betaalt (mee aan) collegegeld en boeken voor de opleiding. Werkgever is vrij om af te spreken wat/hoeveel hij betaalt.

Mbo-verpleegkundigen die voor de praktijkmodulen hun baan in de zorg gebruiken als ‘stageplaats’ maken met hun werkgever afspraken over begeleiding en beoordeling tijdens de stageperiode. Deze afspraken worden vastgelegd in een leerovereenkomst in de vorm van een addendum bij het al bestaande arbeidscontract.

Voor deze werkplekken gelden dezelfde eisen die Saxion stelt aan een stageplaats.

Studenten behalen alle modulen bij dezelfde werkgever. Vaak wordt de student tijdens de opleiding op verschillende werkplekken geplaatst. Student heeft recht op werkbegeleiding.

Voor deze werkplekken gelden dezelfde eisen die Saxion stelt aan een stageplaats.

Deeltijd is mogelijk voor 2 groepen:

  • Mbo-verpleegkundigen, zonder onderwijsarbeidsovereenkomst
  • Alle anderen die toelaatbaar zijn tot het hoger onderwijs

Duaal is mogelijk voor 2 groepen:

  • Mbo-verpleegkundigen, die met de werkgever een onderwijsarbeidsovereenkomst hebben afgesloten
  • Alle anderen die toelaatbaar zijn tot het hoger onderwijs en een onderwijsarbeidsovereenkomst hebben afgesloten met een werkgever

 

De werkelijke duur van de opleiding tot hbo-verpleegkundige in deeltijd of duaal is afhankelijk van je vooropleiding en je werkervaring. Studenten die een MBO-V diploma hebben, dat niet ouder is dan vijf jaar, krijgen een jaar verkorting op de nominale studieduur van 4 jaar (60 ECT’s vrijstelling). Studenten met een MBO-V diploma ouder dan vijf jaar of een inservice opleiding komen in aanmerking voor 60 ECT’s vrijstelling indien er een BIG registratie aangetoond kan worden.

Als je als deeltijdstudent start aan de opleiding tot verpleegkundige is het van belang dat je een relevantie praktijkomgeving hebt, waarin je jouw opdrachten en toetsen kunt afronden.
Deze relevante praktijkomgeving kan verschillende vormen hebben. Zo kan het zijn dat je voor een paar uur in de week als vrijwilliger gaat werken bij een verzorgingshuis of een asielzoekerscentrum.
Het gaat erom dat de betreffende instelling jou de gelegenheid biedt om te werken aan de opdrachten vanuit de opleiding. Hiervoor kan het bijvoorbeeld nodig zijn dat je toegang krijgt tot protocollen en richtlijnen binnen de instelling of dat je de mogelijkheid krijgt medewerkers te interviewen. Deze afspraken worden vastgelegd en ondertekend in het formulier ‘Verklaring relevante praktijkomgeving’.
NB: het gaat dus niet om een stageplek.

Nee, Saxion bemiddeld niet bij het vinden van een duale werkplek of relevante praktijkomgeving. Natuurlijk kunnen we hierin wel meedenken. Deeltijdstudenten die tijdens de praktijkmodules een stageplek nodig hebben kunnen hierbij wel bemiddeling krijgen vanuit het stagebureau.

Landing-OOA-focus.jpg

Open avond deeltijd

Meer informatie

Video's: studeren bij Saxion

Hulp nodig bij je studiekeuze?

Weet jij al in welke sector jouw interesse ligt maar nog niet goed welke opleiding of cursus bij jou past? Of weet jij al welke opleiding je aanspreekt, maar twijfel je of dit 100% is wat je wilt? Maak dan gebruik van ons oriëntatie gesprek of het Studieadvies op maat!

Heb je een vraag?

Neem dan contact op met het Saxion Informatie Centrum. We proberen jouw vragen direct te beantwoorden. Of we brengen jou in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.