Studie-inhoud

Je leert om op specialistische wijze patiënten te screenen, diagnosticeren en behandelen. Je leert hoe je je handelen kunt toetsen aan relevante theorie en hier, via onderzoek en innovatie, een bijdragen aan kunt leveren. Je wordt gecoacht in je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Deze deeltijdopleiding duurt 3 jaar. Je volgt 20 lesdagen per jaar. Daarnaast besteed je zo’n 20 uur per week aan zelfstudie/het oefenen van vaardigheden.

 • Plaats

  Enschede

 • Studiebelasting

  (reguliere route) 20 uren

 • Resultaat

  Master 90 EC

Studieopbouw

Er worden twee trajecten binnen de master Musculoskeletaal aangeboden: een regulier en een specifiek traject. Wanneer je fysiotherapeut bent en manueel therapeut of sportfysiotherapeut wilt worden, kies je voor het reguliere traject. Ben je sportfysiotherapeut of manueel therapeut en wil je een mastergraad halen? Kies dan voor het specifieke traject.

Studieprogramma (Manuele therapie of SportfySiotherapie?)

Aan het einde van het eerste jaar kies je voor één van beide profielen. De inhoud is voor meer dan driekwart voor beide profielen gelijk. De afgestudeerde master manuele therapie heeft trainingsvaardigheden in revalidatie naast de manueel therapeutische competenties. De afgestudeerde master sportfysiotherapie heeft een gedegen kennis van intra-articulaire diagnostische en mobilisatie technieken. Je behaalt bij afstuderen de titel Master of Science (MSc).

In het eerste jaar ga je bezig met de thema’s Mobiliseren en Trainen. Daarnaast voer je een kleine studie (pilot) uit met medestudenten, loop je twee dagen een (individuele) stage en heb je drie dagdelen een miniclinic.

Het eerste semester van het tweede jaar staat in het teken van Lumbaal, Heup, Voetbal en Hardlopen. Het tweede semester richt zich op Midcervicaal, Schoudergordel en Werpen. Daarnaast start je met je thesisonderzoek en loop je twee keer drie dagen stage. Ook voer je een Innovatieproject uit binnen je eigen werksetting.

Gedurende het derde jaar ga je in het eerste semester aan de slag met Hoog Cervicaal, Thoracaal, Orofaciaal, Elleboog/pols, Sportpsychologie, Triatlon en Duursporten. Het tweede semester staat in het teken van knie, enkel, turnen, wielrennen en voetbal. Daarnaast werk je aan jouw thesisonderzoek en heb je twee vrije keuzemodules. Ook in het derde jaar loop je drie dagen stage en volg je drie dagdelen een miniclinic.

Het programma van het reguliere traject bestaat uit twaalf modules. Zes modules richten zich op de rol van specialist, drie op de competentie wetenschappelijk onderzoeken en één op innovatie.

In het derde jaar zijn er twee vrije keuzemodules. Mogelijke opties voor deze modules zijn:

 • Technologie bij bewegingsanalyse
 • Echodiagnostiek
 • Elektromyografie
 • Podotherapie

Ben je een verbijzonderd fysiotherapeut (manueel therapeut of sportfysiotherapeut)? Dan bestaat er de mogelijkheid om een specifiek traject te volgen gedurende drie jaar, maar met een beperkte studiebelasting. Dit traject beslaat in totaal 1288 studiebelastingsuren (46 credits), oftewel 11 uur per week. Er vinden 15 dagdelen per jaar plaats. Daarnaast worden er nog stage/miniclinics toetsen ingepland.

Het specifieke mastertraject (zie schema) bestaat voornamelijk uit de niet-specialistische modules. Hierin worden 2 x 3 dagdelen miniclinics aangeboden.

Na het afstuderen heb je de graad 'Master of Science (MSc)' behaald en kun je je herinschrijven in het kwaliteitsregister van het NVFS of NVMT.

Testimonial-2-MMS.jpg

De combinatie van manuele therapie en sportfysiotherapie is in de praktijk absoluut noodzakelijk.

Lees de ervaring Alle ervaringen