Studie-inhoud

Je leert om op specialistische wijze patiënten te screenen, diagnosticeren en behandelen. Je leert hoe je je handelen kunt toetsen aan relevante theorie en hier, via onderzoek en innovatie, een bijdragen aan kunt leveren. Je wordt gecoacht in je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Deze deeltijdopleiding duurt 3 jaar. Je volgt 20 lesdagen per jaar. In het totaal besteed je zo’n 20 uur per week aan zelfstudie/het oefenen van vaardigheden.

  • Plaats

    Enschede

  • Studiebelasting

    (reguliere route) 20 uren

Studieopbouw

Er worden twee trajecten binnen de master Musculoskeletaal aangeboden: een regulier en een specifiek traject. Wanneer je fysiotherapeut bent en manueel therapeut of sportfysiotherapeut wilt worden, kies je voor het reguliere traject. Ben je sportfysiotherapeut of manueel therapeut en wil je een Master of Science graad halen? Kies dan voor het specifieke traject.

Studieprogramma (Manuele therapie of SportfySiotherapie?)

Aan het einde van het eerste jaar kies je voor één van beide profielen. De inhoud is voor meer dan driekwart voor beide profielen gelijk. De afgestudeerde master manuele therapie heeft trainingsvaardigheden in revalidatie naast de volwaardige competenties om als manueel therapeutische te functioneren. De afgestudeerde master sportfysiotherapie heeft daarnaast een gedegen kennis van intra-articulaire diagnostische en mobilisatie technieken. Je behaalt bij afstuderen de titel Master of Science (MSc) en je kan je inschrijven als volwaardig manueel therapeut of sportfysiotherapeut in het register.

In het eerste jaar ga je bezig met de thema’s Mobiliseren en Trainen. Daarnaast voer je een kleine studie (pilot) uit met medestudenten, loop je twee dagen een (individuele) stage en heb je drie dagdelen een miniclinic.

Het  tweede jaar staat in het teken van Lumbaal, onderste extremiteiten en schouder waarbij sporten als voetbal en hardlopen aan bod komen. Daarnaast start je met je thesisonderzoek waarin innovatie en onderzoek gecombineerd wordt. Ook loop je twee keer drie dagen stage. In het laatste half jaar van het tweede jaar volg je een vrije keuze module die gericht is op technologie, zoals bewegingsanalyse of inleiding in echodiagnostiek.

Gedurende het derde jaar ga je aan de slag met Hoog Cervicaal, Thoracaal, Orofaciaal, Elleboog/pols, Sportpsychologie, Triatlon en Duursporten. Daarnaast werk je verder aan jouw thesisonderzoek en heb je nog een vrije keuzemodule (Sportpodotherapie of Positieve Gezondheid). In het derde jaar loop je drie dagen stage en volg je drie dagdelen een miniclinic.

  Semester 1 Semester 2
1e leerjaar Mobilisatie Training
  Onderzoek; Pilot study
2e leerjaar Lumbale wervel kolom, onderste extremiteiten en schoudergordel
Innovatie & Research: Planningfase
Case-Study
  Vrije keuze I (technologie)
3e leerjaar Thoracale en cervicale wervelkolom en bovenste extremiteiten
  Innovatie & Research: Uitvoeringsfase
  Vrije keuze II  

Ben je een verbijzonderd fysiotherapeut (manueel therapeut of sportfysiotherapeut)? Dan bestaat er de mogelijkheid om een specifiek traject te volgen gedurende drie jaar, maar met een beperkte studiebelasting. Dit traject beslaat in totaal 1568 studiebelastingsuren (53 credits), oftewel 13 uur per week. Er vinden 15 dagdelen per jaar plaats. Daarnaast worden er nog stage/miniclinics en toetsen ingepland.

Het specifieke mastertraject (zie schema) bestaat voornamelijk uit de niet-specialistische modules. Daarnaast worden er State-of-the-Art lessen aangeboden. Hierin wordt het klinisch redeneren op masterniveau behandeld.

Na het afstuderen heb je de graad 'Master of Science (MSc)' behaald en kun je je herinschrijven in het kwaliteitsregister van het NVFS of NVMT.

Meer over de studieopbouw?

Wil je meer informatie over de inhoud, vakken en toetsen van deze opleiding binnen de verschillende jaren? Klik op de knop en bekijk deze opleiding in de Saxion Studiegids voor gedetailleerde informatie.

Open de Studiegids
Testimonial-2-MMS.jpg

De combinatie van manuele therapie en sportfysiotherapie is in de praktijk absoluut noodzakelijk.

Lees de ervaring Alle ervaringen