Marjolein vindt de projecten het leukst

Ik wist al vrij snel dat ik iets wilde doen met scheikunde, maar dat werken op een laboratorium niets voor mij was. Bij CT vond ik de combi van wiskunde, natuurkunde en scheikunde met daarnaast veel praktijk en projecten. Ook de kleinschaligheid van de opleiding is een voordeel, je bent absoluut geen nummer.

De kleinschaligheid van de opleiding is een voordeel, je bent absoluut geen nummer!

Marjolein Stuurman, student Chemische Technologie - opleiding Chemische Technologie Saxion
Marjolein Stuurman, oud-student

Project opzetten methanol plant
Samenwerken is een belangrijke eigenschap voor een chemisch technoloog tijdens de opleiding, maar ook later in het bedrijfsleven. Zo heb ik in een projectgroep gewerkt aan het opzetten van een methanol plant. Je kijkt naar de reacties die zullen verlopen, want deze vormen het hart van het proces. Ook energiestromen binnen het proces zijn belangrijk, welke warmte kan elders worden gebruikt? Ten slotte kijk je naar de opbrengst van de hoeveelheid stof en energie en ga je uitzoeken of de plant kostendekkend is. Het leuke van zo’n project is dat je elkaar op een heel andere manier leert kennen. Je moet elkaar de ruimte geven om de verschillende onderdelen uit te zoeken, maar ook in overleg zorgen dat alles in één verslag komt. De opleiding daagt je uit zelf oplossingen te vinden voor een probleem door je kennis toe te passen. Het leukste aan de studie vind ik daarom de projecten.

Klein maar fijn
Een groot voordeel aan Chemische Technologie is de kleinschaligheid van de opleiding. Je leert snel mensen kennen uit het tweede of derde jaar en docenten kennen je bij je voornaam. De meeste docenten hebben een kamer dichtbij de proceshal, het hart van de opleiding, waar je zo binnen kunt lopen. Doordat je SLB’er, een soort mentor, tegelijkertijd je docent is wordt de drempel voor SLB-gespreken erg laag en de gesprekken gezellig.

Wetskills Water Challenge in Oman
In het tweede jaar van de opleiding heb ik samen met vier medestudenten deelgenomen aan de Wetskills Water Challenge in Oman. Een geweldige ervaring die ik nooit zal vergeten! Van het samenwerken met Omaanse studenten tot het kennismaken met de cultuur. Traditioneel Omaans eten met de hand, quad rijden in de woestijn en als hoogtepunt het ontmoeten van de koninklijke familie. Het was super!