Student zwaait lachend

Online open dag: Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo)

Wil jij alles weten over de Saxion-opleiding Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo)? Kijk dan gerust rond en laat je inspireren! Check de video’s waarin studenten en docenten je volledig bijpraten over de ins en outs van deze opleiding. Of kijk de opname terug die tijdens de online open dagen zijn gemaakt waarin onze studenten en docenten live vragen beantwoordden!

Blijf op de hoogte van online open dagen vanaf het najaar 2021!

Meer info

Online open dagen: wat zijn dat eigenlijk?!

Misschien heb je al het een en ander gelezen over online open dagen. Inkoppertje, maar het zijn volledig online bijeenkomsten om jou te helpen met je studiekeuze. Normaal gesproken houden we open dagen in onze gebouwen, maar dat kan nu helaas niet. Hoe werkt het dan wel? Bekijk onze online open dagen pagina en we vertellen je precies wat je kunt verwachten.

Meer info over online open dagen
Afbeelding van een jongen die lachend in de camera kijkt.

Veelgestelde vragen over Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo)

Als je je wil inschrijven voor de Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo) moet je in het bezit zijn van havo-, vwo- of mbo-diploma. Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar. Als je een havodiploma hebt, maar geen eindexamen hebt gedaan in aardrijkskunde, geschiedenis en natuur, leven & technologie dan moet je hiervoor een toelatingstoets maken en deze met minimaal een voldoende afronden. Heb je een mbo-diploma, dan moet je voor alle drie vakken een toelatingstoets maken. Kijk voor meer informatie op goedvoorbereidnaardepabo.nl.

Aan het eind van het eerste studiejaar moet je de landelijke rekentoets hebben gehaald. Bij de pabo van Saxion moet je een hogere score halen dan landelijk verplicht is. Wij vragen dit zodat je later in je opleiding niet vastloopt op het gebied van rekenen. Lees meer over de rekentoets en hulp die wij al voordat je start met de opleiding bieden.

Op de pabo volg je ieder jaar college en loop je stage. Je krijgt vakken die je van de basisschool kent. Denk daarbij aan rekenen en wiskunde, Nederlands, aardrijkskunde, geschiedenis, natuur & techniek, handvaardigheid, bewegingsonderwijs en nog veel meer. Het gaat hierbij om vakinhoud, maar vooral ook over de didactiek: hoe leer je het aan kinderen? Daarnaast heb je vakken als pedagogiek-onderwijskunde, digitale didactiek en studieloopbaanbegeleiding. Stage loop je op een opleidingsschool die je door de pabo krijgt toegewezen. In de eerste twee jaar leg je de basis. In het derde en vierde jaar zijn er verschillende keuzes te maken.

In de loop van de opleiding maak je de keuze voor het jonge of het oude kind (groep 1 t/m 3 of groep 4 t/m 8). De vakken die je volgt en de stage die je loopt zijn afgestemd op de gekozen leeftijdsgroep. Daarnaast zijn er keuzevakken zoals bewegingsonderwijs, waarbij je alvast een deel van het diploma kunt behalen dat je nodig hebt om gymles te mogen geven op de basisschool. Tenslotte kies je een minor. Hierbij werk je een half jaar aan iets wat je zelf kiest. Dat kan bij Saxion, maar ook bij een andere hogeschool of universiteit.

We vinden het belangrijk dat je over de grens kijkt en ziet welke mogelijkheden het buitenland je biedt. Daarom gaan we regelmatig met studenten naar het buitenland op studiereis en bieden we de mogelijkheid om je stage of een deel van je studie in het buitenland te doen.

In het basisonderwijs zijn veel leerkrachten nodig en het ziet er volgens de Rijksoverheid niet naar uit dat dat de komende jaren anders wordt. Wil je na de pabo of na enige jaren gewerkt te hebben toch iets anders doen, zijn er tal van mogelijkheden. Zo kun je binnen de basisschool kiezen voor een andere functie, zoals directeur of interne begeleider, waarbij je kinderen begeleidt die extra zorg nodig hebben. Ook kun je ervoor kiezen om na de pabo verder te studeren. Studies die goed aansluiten zijn bijvoorbeeld Onderwijskunde en Orthopedagogiek.

Stockfoto DAS.jpeg

Studieverenigingen

Zin om jouw studiegenoten beter te leren kennen? Bekijk dan de studievereniging die hoort bij jouw opleiding en meld je aan voor interessante activiteiten en gezellige feestjes!
Bekijk studieverenigingen

Livestream terugkijken?

Bekijk de opname van de antwoorden die tijdens de online open dagen door docenten en studenten werden gegeven!

Video's: studeren bij Saxion

Contact opnemen?

We proberen je vragen direct te beantwoorden. Of we brengen je in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.