Jongen leunt tegen oranje muur en lacht naar camera

Open dagen: Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo)

Wil jij alles weten over deze opleiding? Neem hier alvast een kijkje bij de open dag van Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo). Check de veelgestelde vragen, duik in de ervaringen van onze studenten en lees hoe je je kunt aanmelden voor de (online) open dagen!

Hoe werkt het?

Volg een of meerdere opleidingsvoorlichtingen, stel al jouw vragen aan onze docenten en studenten en kom sfeerproeven tijdens de open dagen.

Je vindt hier alle informatie over studiekeuze om jou op weg te helpen.

Meisje met rood shirt staat voor bakstenen muur en kijkt naar camera

Check de data en kies jouw open dag!

Aanmelden

Veelgestelde vragen over Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo)

Als je je wil inschrijven voor de Lerarenopleiding Basisonderwijs (pabo) moet je in het bezit zijn van havo-, vwo- of mbo-diploma. Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar. Als je een havodiploma hebt, maar geen eindexamen hebt gedaan in aardrijkskunde, geschiedenis en natuur, leven & technologie dan moet je hiervoor een toelatingstoets maken en deze met minimaal een voldoende afronden. Heb je een mbo-diploma, dan moet je voor alle drie vakken een toelatingstoets maken. Kijk voor meer informatie op goedvoorbereidnaardepabo.nl.

In het eerste jaar moet je een landelijke rekentoets (wiscat-toets) halen. Het is ook mogelijk om deze al voor de start van je studie te halen. Je ontvangt hier meer informatie over nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding.

Op de pabo volg je ieder jaar college en loop je stage. Je krijgt vakken die je van de basisschool kent. Denk daarbij aan rekenen en wiskunde, Nederlands, aardrijkskunde, geschiedenis, natuur & techniek, handvaardigheid, bewegingsonderwijs en nog veel meer. Het gaat hierbij om vakinhoud, maar vooral ook over de didactiek: hoe leer je het aan kinderen? Daarnaast heb je vakken als pedagogiek-onderwijskunde, digitale didactiek en studieloopbaanbegeleiding. Stage loop je op een opleidingsschool die je door de pabo krijgt toegewezen. In de eerste twee jaar leg je de basis. In de eerste anderhalf jaar leg je de basis. Daarna zijn er verschillende keuzes te maken en kun je je specialiseren.

In de loop van de opleiding maak je de keuze voor het jonge of het oude kind (groep 1 t/m 3 of groep 4 t/m 8). De vakken die je volgt en de stage die je loopt zijn afgestemd op de gekozen leeftijdsgroep. Daarnaast zijn er keuzevakken zoals bewegingsonderwijs, waarbij je alvast een deel van het diploma kunt behalen dat je nodig hebt om gymles te mogen geven op de basisschool. Tenslotte kies je een minor. Hierbij werk je een half jaar aan iets wat je zelf kiest. Dat kan bij Saxion, maar ook bij een andere hogeschool of universiteit.

We vinden het belangrijk dat je over de grens kijkt en ziet welke mogelijkheden het buitenland je biedt. Daarom gaan we regelmatig met studenten naar het buitenland op studiereis en bieden we de mogelijkheid om je stage of een deel van je studie in het buitenland te doen.

In het basisonderwijs zijn veel leerkrachten nodig en het ziet er volgens de Rijksoverheid niet naar uit dat dat de komende jaren anders wordt. Wil je na de pabo of na enige jaren gewerkt te hebben toch iets anders doen, zijn er tal van mogelijkheden. Zo kun je binnen de basisschool kiezen voor een andere functie, zoals directeur of interne begeleider, waarbij je kinderen begeleidt die extra zorg nodig hebben. Ook kun je ervoor kiezen om na de pabo verder te studeren. Studies die goed aansluiten zijn bijvoorbeeld Onderwijskunde en Orthopedagogiek.

studieverenigingen 1.Jpeg

Studieverenigingen

Zin om jouw studiegenoten beter te leren kennen? Bekijk dan de studievereniging die hoort bij jouw opleiding en meld je aan voor interessante activiteiten en gezellige feestjes!
Bekijk studieverenigingen

Video's: studeren bij Saxion

Contact opnemen?

We proberen je vragen direct te beantwoorden. Of we brengen je in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.