VT 2021-2022 NOHA.jpg

Proefstuderen

Heb jij een opleiding op het oog die je leuk lijkt? Heel goed! Maar misschien wil je nét even wat meer te weten komen voordat je je echt gaat inschrijven. Verstandig! Kom eerst eens proefstuderen bij Saxion.

Proefstuderen: welke opties zijn er?

Proefstuderen bij Saxion kan op verschillende manieren. Het kan zowel online als op locatie in onze gebouwen. Je kunt kiezen uit een proefles of je komt meelopen. Maar wat is het verschil?

Proefles: Hier ga je samen met andere studiekiezers werken aan opdrachten die typisch zijn voor de opleiding. Zo krijg je alvast een voorproefje!

Meelopen: Je gaat met een huidige student op pad en volgt de colleges en lessen die zij die dag hebben. Zie jij jezelf dit al doen in de toekomst?

Meisje lacht in camera tijdens overleg

Heb je een deeltijdopleiding op het oog?

En ben je benieuwd of de opleiding écht bij je past? Kom dan een dag meelopen. Een deeltijdstudent neemt je een dag mee en vertelt je alles over de betreffende deeltijdopleiding en studeren in deeltijd. Ook volg je lessen en maak je kennis met Saxion!

Valeria staat voor bakstenen muur en wijst naar camera

Aanmelden voor proefstuderen

Weten wanneer jij kan komen proefstuderen bij een opleiding? Vul in de zoeker hieronder een opleiding in en je krijgt uitleg, exacte data en tijdstippen van de proefstudeermogelijkheden!

Proefstuderen bij jouw favoriete opleiding?

3 redenen om te komen proefstuderen

Dit blijft toch wel een van de lastigste vragen om te beantwoorden bij het kiezen van een opleiding: hoe is het nou écht om deze studie te doen? Is jouw beeld van de opleiding eigenlijk wel realistisch? En ja, je komt er maar op één manier achter: doen! Natuurlijk kan dat niet volledig, maar tijdens het proefstuderen kom je er dicht bij in de buurt!

Je krijgt een realistische indruk door het volgen van hoorcolleges of lessen en opdrachten. Zo ontdek je of je de lesstof en de manier van studeren leuk vindt. Plus, je doet dit samen met andere studiekiezers of huidige studenten van de opleiding. Een duidelijker beeld krijg je niet!

Open dag 1.jpg

Belangrijker dan je denkt: je maakt alvast kennis met de docenten. Misschien was je al bij een open dag en heb je een docent gesproken. Zo niet, dan kom je er zeker een tegen tijdens het proefstuderen! 

Stel jezelf de vragen: Hoe zijn de lessen? Past dit type onderwijs bij je? Zie ik mezelf dit doen?  

En heel belangrijk: aan docenten kun je gelijk alle vragen stellen die je nog hebt! Hieronder geven we je tips en voorbeelden van vragen die goed zijn om te stellen tijdens het proefstuderen. You got this! :-)

Open dag 2.jpg

Tijdens het proefstuderen krijg je een indruk van de opleiding en hoe het is om te studeren op hbo-niveau. Je zal misschien opdrachten doen met een groepjes en ervaren hoe colleges er in de praktijk aan toe gaan.

Bonus: proefstuderen doe je vaak niet alleen. Je leert misschien ook gelijk wat andere studiekiezers of mensen van de opleiding kennen. En je kan natuurlijk de beste tips en trucs over de opleiding vragen aan huidige studenten! Win-win.

meisje staat bij openbaar gebouw en lacht in de camera

Tips bij proefstuderen

Allemaal leuk en aardig, maar hoe zorg jij er nou voor dat je na een dag proefstuderen écht meer weet over je favoriete opleiding? Gouden tip: stel goede vragen! Hieronder wat voorbeelden om je op weg te helpen:

  • Welk soort vakken krijg ik en wat houden deze vakken in?
  • Hoe vaak ben ik op school en hoeveel studeer je online?
  • Hoe ziet de begeleiding bij deze studie eruit?
  • Hoe is de overgang van de middelbare school naar deze hbo-opleiding?
  • Hoe is de sfeer binnen de opleiding?
meisje in de schoolbanken

Vragen over het proefstuderen?

Neem dan contact op met het Saxion Informatie Centrum!