Meesterproef

Tijdens de Meesterproef gaan leerlingen uit 4-havo van Technasia uit de regio aan de slag met een bèta technische opdracht vanuit het werkveld. Samen met Saxion studenten en docenten gaan de leerlingen op een praktische en creatieve manier bezig met techniek en technologie.

Het Technasium heeft een eigen examenvak: Onderzoek en Ontwerpen (O&O). In dit vak lossen technasia-leerlingen bètatechnische problemen op. De Meesterproef is de afsluiting van het vak Onderzoek & Ontwerpen en duurt een half jaar. Na dit halve jaar presenteren de leerlingen de resultaten van hun onderzoek aan Saxion en de betrokken bedrijven. De leerling kan laten zien wat hij of zij kan en er wordt een mooie brug geslagen naar het hoger beroeps onderwijs.

Hoe gaat het nou precies in z’n werk?

Tijdens de Meesterproef is de O&O-docent de procesverantwoordelijke. Leerlingen zoeken zelf, samen met de O&O-docent, een opdrachtgever. Vaak zijn dit bedrijven en/of instellingen uit de regio. Op het moment dat de opdracht helder is, worden de leerlingen gekoppeld aan een expertbegeleider binnen Saxion. Dit kan een student uit de studentenpool Bètatechniek zijn of een docent binnen één van de technische opleidingen van Saxion. De expertbegeleider begeleidt de leerlingen in de uitvoeringsfase, door inhoudelijk de leerlingen op weg te helpen vanuit hun expertise.

Waardevol

“Het doel van dit onderzoek is laten zien hoe breed het begrip techniek is,” vertelt Corina Punte, docent Bouwkunde bij hogeschool Saxion. “De leerling krijgt een kijkje in het werkveld en ontdekt hoe gevarieerd de techniekbranche is.” Ook de deelnemende bedrijven zijn enthousiast over de meesterproef. “We krijgen vaak terug dat zij het erg verrijkend vinden om leerlingen al tijdig in hun studiekeuze te laten zien wat de breedte is en mogelijkheden zijn van beroepen in de techniek.”

Voor wie: Leerlingen uit 4 havo en/of 5 vwo van het Technasium

>> Bezoek de website van Technasium
 

Contact

Voor meer informatie over de Meesterproef kun je altijd contact met ons opnemen via:

Corina Punte

Corina Punte, MSc

Projectleider Meesterproef

06 - 20 17 12 65