SG_Rouw19MRT.JPG
Corporate

Studium Generale: Rouwen, hoe doe je dat eigenlijk?

D0.07 theaterzaal, Handelskade 75, Deventer

Het verlies van een dierbare, een verminderde gezondheid of verbroken contact met een familielid of geliefde: verlies en rouw kennen velen gezichten. Maar hoe doe je dat eigenlijk rouwen, terwijl je leeftijdsgenoten vooral druk zijn met hun studie, reizen of liefdesleven? Bestaat er zoiets als een stappenplan? Voor rouwenden en mensen die niet weten hoe iemand te troosten? Kom erachter op 19 maart.

Toen Lisanne van Sadelhoff na verlies van haar moeder zelf door een diep dal ging begon ze een zoektocht naar hoe ons veerkrachtmechanisme werkt. Ze deelt haar bevindingen over wat maakt dat de mens op kan staan na verlies, of iedereen evenveel tegenslag aankan en hoe we onszelf veerkrachtiger maken. Met Ameline Ansu gaan we in gesprek over hoe er binnen verschillende culturen wordt omgegaan met rouw. Van Nederland tot China en Sierra Leone, omgaan met verlies is nergens hetzelfde. De een viert feest en de ander rouwt veertig dagen lang. Verder is kunstenaar en geurontwerper Steffie Baaijens aanwezig. Toen haar geliefde plotseling overleed maakte ze een reeks parfums met geuren die met hem te maken hebben: de geur van hun dates, de geur van het T-shirt dat hij haar stuurde. Aan de hand van dit project scented memories komt ze vertellen over hoe geur voor haar samenhangt met rouwverwerking. 

Naderhand is er de gelegenheid voor een drankje en om samen na te praten in café Parfraet. 

Het programma is vrij en gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden binnen en buiten de hogeschool. Aanmelden is niet nodig. 

Gastsprekers

Lisanne van Sadelhoff Auteur Je bent jong en je rouwt wat We zullen doorgaan
Ameline Ansu Maker podcast Rouwrituelen & auteur van harte gecondoleerd
Steffie Baaijens Kunstenaar, designer en geurontwerper
Britt Krabbe Moderator

Dit is een programma van Studium Generale in samenwerking met Boekenweek Deventer, minor palliatieve zorg, minor intercultureel werken, Saxion Podcast Voorbij de Dood. 

  • D0.07 theaterzaal, Handelskade 75, Deventer

  • 19 maart 2024 - 16:00 tot 17:30

Gerelateerde artikelen

Event

Studium Generale: Welterusten - doe jij het licht uit?

29 februari 2024 Deventer D0.07 theaterzaal
I-m-Perfectly-Fine_st_2_jpg_sd-high.png Event

Studium Generale film: I'm perfectly fine GECANCELD

28 maart 2024 Deventer D0.07 theaterzaal
daniel-kordan-fireflies-japan-photography-designboom-001.png Event

Studium Generale Workshop: Ons onbewuste