Eerste producten ENSCHEDE LAB opgeleverd
Een mobiele verrijdbare boom, modulair bushokje, zorgaanbod en tools voor een duurzame gemeenschap. Dat is wat de eerste lichting van het pilotproject ENSCHEDE LAB heeft opgeleverd. Het was een uitdaging om samen te werken, maar alle partners zijn het over eens: de pilot wordt voortgezet!
Vier studententeams hebben in de pilot ENSCHEDE LAB sinds februari gewerkt aan het oplossen van maatschappelijk uitdagingen in Enschede. Bijzonder aan de pilot is dat studenten van vier verschillende instellingen (Saxion, Universiteit Twente, ROC van Twente en AKI-ArtEZ) samenwerkten aan innovatieve en duurzame oplossingen voor de stad van morgen. Ofwel, een samenwerking die uniek in Nederland is! Woensdag 20 juni presenteerden ze hun projecten in het Enschedese stadhuis.
De thema’s die de studenten voor hun kiezen kregen waren duurzaamheid en zelfredzaamheid. Deze uitdagingen voor Enschede vroegen om een ingrijpende en lokale aanpak en de directe inzet van inwoners, waaronder studenten zelf.
Tristen van Buren is een van de deelnemende Saxion-studenten, Hij verzon samen met Titsu Venverlo en Jessie Wijburg een functionele bushalte waar omwonenden zelf modules aan toe kunnen voegen. “Daarbij moet je denken aan groene daken of zonnepanelen. Maar ook een uitleenservice van de bibliotheek, bicycle sharing systeem en augmented reality toevoegen behoren tot de mogelijkheden. Mensen worden uitgenodigd om zelf een bushokje te bouwen met de modules.”
Anne Brandwacht en Nadine Rouwers waren twee Saxion-studenten uit een ander team en werkten aan een concept in de strijd tegen hittestress. Een belangrijk onderwerp voor Enschede laten de studenten weten, want “stedelijke omgevingen houden meer warmte vast door verstening. Weten jullie dat de vloer van het Van Heek plein in de zomer 66 graden Celsius kan worden?” Zomaar groenzones aanleggen kan niet vanwege andere functies van het plein. De studenten bedachten daarom met groepsgenoot Florian Kleinhoven vier oplossingen: groene facades, verplaatsbare marktpergola’s, mobiel recreeren en een mobiele boom die verrijdbaar is. Van de boom hebben ze zelfs een klein prototype gemaakt.
De aanwezige afvaardiging van de betrokken onderwijsinstellingen en de mentoren in de zaal zijn onder de indruk van wat de studenten in een relatief korte periode hebben bedacht met elkaar. Naast de concepten zijn er ook weer connecties tussen verschillende mensen met verschillende opleidingsachtergronden gelegd. En de aanwezigen zijn er van overtuigd dat precies hierin de toegevoegde waarde van ENSCHEDE LAB zit.
Werken aan Smart Enschede
ENSCHEDE LAB krijgt een vervolg in september. Ben jij een student en wil je meewerken aan het oplossen van maatschappelijke problemen in de stad?
Meld je aan voor ENSCHEDE LAB!