Bureau
Studentenleven

Aan de slag met LinkedIn

Portret van Leontien
Leontien Biemold Leestijd Minuten

Een goed gevuld profiel op LinkedIn kan je helpen in je online netwerkactiviteiten of zelfs het vinden van een baan. Maar hoe zorg je er nou voor dat je profiel een beetje op orde is? De mogelijkheden zijn eindeloos en daarom beginnen veel mensen er maar gewoon niet aan. Maar zo eng is het niet, dus hier een paar simpele tips om snel aan de slag te kunnen:

Inloggen maar!

Het begint allemaal met het aanmaken van een account en daarbij kies je de naam die je wil gebruiken. Ik zou zeggen: je eigen naam, wel zo handig! Maar met je naam alleen is je profiel natuurlijk nog láng niet compleet…

Say cheese

Een goede profielfoto mag natuurlijk  niet ontbreken. Bij het uitkiezen van de foto mag je jezelf natuurlijk best wel op je mooist in de etalage zetten. Maar please: zorg wel dat je herkenbaar bent. Anders valt het in het echt zo tegen. Mijn richtlijn is altijd dat je foto ook wel bij Opsporing Verzocht gebruikt moet kunnen worden ;)

Bij het uitkiezen van de foto mag je jezelf natuurlijk best wel op je mooist in de etalage zetten. Maar please: zorg wel dat je herkenbaar bent.

Kopregel & Samenvatting

In de kopregel omschrijf je wat je doet (functietitel), maar je kunt dit veld ook in steekwoorden te omschrijven wat je dienstverlening inhoudt. Of gebruik dit veld slim door aang te geven waar je naar op zoek bent. Bijvoorbeeld: Op zoek naar een leuke salesfunctie in de regio Twente.

Vervolgens heb je dan nog 'de samenvatting'. Dit veld samenvatting kun je gebruiken om jezelf in het kort voor te stellen: wat doe je precies, wat zijn je sterkte punten… Kortom: wat kenmerkt jou en waarom moeten ze jou voor een bepaalde klus hebben en níemand anders?

Een compleet LinkedIn profiel

Nee, nog niet helemaal! Zorg dat je de info over je werkervaring en opleidingen compleet maakt. Wel zo handig als mensen een indruk willen krijgen van wie je bent en wat je doet. Dit is eigenlijk gewoon de info die op je cv te vinden is. Knippen & plakken maar, dus easy peasy!

man linkedin checken

Netwerken, het is net werken...

Online netwerken lukt alleen als je ook mensen in je netwerk hebt. Voeg daarom mensen toe waar je een zakelijke relatie mee hebt. Je bent zelf in charge als het gaat om wie je wel of niet toe gaat voegen. Wil je een klein netwerk van mensen die je echt kent of juist een mega netwerk met veel vage bekenden of mensen die je zelfs niet kent? Denk daar goed over na. Hier zijn geen regels voor, dus volg hierbij gewoon je gevoel. Wat wel zo netjes is: als je iemand toevoegt even een persoonlijke boodschap erbij in plaats van het standaard LinkedIn berichtje. 

Weiger je iemands uitnodiging? Daar kun je goede redenen voor hebben, dus doe dat ook vooral. Zoals gezegd: selectief zijn is alleen maar goed. En wees niet bang: er wordt geen bericht verzonden naar de uitnodiger, dus niemand wordt actief geattendeerd op jouw afwijzing. ;-)

Tips voor je videosollicitatie 🎬

Sharing is caring

Zodra je je profiel opgetuigd hebt, is het natuurlijk ontzettend leuk om je netwerk af en toe eens te laten weten wat je zoal aan het doen bent. Zie het als de zakelijke versie van Facebook. Nee, random foto’s van je avondeten  of vakanties plaatsen is misschien wat overbodig... maar heb je een leuke zakenlunch gehad of heb je een gave klus gedaan, dan kan het wel weer interessant zijn. Vertel er dan in het kort even bij wat het thema was en BAM, je eerste update is een feit. Of deel een interessante update van een ander, uiteraard wel met je eigen toelichting erbij!

Of misschien deel je wel dat je een leuk artikel over LinkedIn hebt gelezen en je direct aan de slag bent gegaan met de tips. Kun je meteen shinen met het resultaat en… vergeet de tips niet te delen met je netwerk, want sharing is caring!

... vergeet deze tips niet te delen met je netwerk, want sharing is caring!

Portret van Leontien

Leontien Biemold

Leontien Biemold is redacteur bij Dienst Marketing en Communicatie en allround creative bij De Contentmaker. Haar motto: neem jezelf en het leven niet té serieus. Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Naast haar communicatiewerk vertrekt ze een paar keer per jaar naar Oostenrijk om skiles te geven. Verdere interesses: goede teksten, sterke koffie & flauwe grappen!

Gerelateerde artikelen

studenten Studentenleven

Zes dingen die je denkt tijdens de eerste weken van je studie

9 september 2020
Studentenkamer Studentenleven

Kamer nodig? Dit is hoe je moet hospiteren

22 juli 2020
working home Studentenleven

Saxion Live: hoe zorg je voor een goede werk-privébalans?