Onderzoek aansluiting onderwijs op wensen arbeidsmarkt
Onderzoek

Onderzoek aansluiting onderwijs op wensen arbeidsmarkt

Goede aansluiting van het onderwijs op de wensen van de arbeidsmarkt is essentieel. Saxion heeft in opdracht van provincie Overijssel en de SER een onderzoek uitgevoerd naar de samenwerking tussen bedrijfsleven en opleiders. Het onderzoek is vandaag aangeboden aan de provincie en de SER.

De Overijsselse arbeidsmarkt is volop in beweging. Nog maar een paar jaar geleden was er sprake van groeiende werkloosheid. Inmiddels zitten werkgevers te springen om goed personeel. Provincie Overijssel werkt aan een krachtige regionale economie. Hiervoor is het van groot belang dat werkgevers kunnen beschikken over voldoende en goed opgeleide werknemers. Om het onderwijs goed op de arbeidsmarkt aan te laten sluiten, is een goede samenwerking tussen bedrijven, onderwijs en sociale partners noodzakelijk.

Saxion

Het lectoraat Strategisch Human Resource Management van Saxion heeft het onderzoek naar de samenwerking tussen bedrijfsleven en opleiders uitgevoerd.  Dit onderzoek is op 18 juli aangeboden aan Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie provincie Overijssel en Harry Webers van de SER. De onderzoekers hebben specifiek gekeken naar 5 publiek private samenwerkingen tussen het technische bedrijfsleven en de Regionale Opleidingscentra. 

Succesfactoren

Maarten van Riemsdijk, lector Strategisch Human Resource Management, en Stephan Corporaal, onderzoeker, constateren in hun onderzoek zowel succes- als faalfactoren.
Zo is er grote bereidheid is om (regionaal) samen te werken. En de publiek private samenwerkingen in een fysieke leeromgeving met labs, roboticsopstellingen en simulaties maken een beroep concreet en tastbaar. Een derde succesfactor is de steun van bedrijven bij het bouwen van de leeromgeving door het inbrengen van apparatuur en technologie waardoor maatwerk ontstaat. Deze investeringen zijn te hoog voor scholen.

Faalfactoren die de continuïteit van de scholing en ontwikkeling remmen, zijn er ook. Het gaat hier om de beschikbaarheid van voldoende en vakbekwame docenten uit het beroepsonderwijs die op de hoogte zijn van de nieuwste technologieën. Een andere uitdaging is de ontwikkeling van nieuwe opleidingsprogramma’s. Bedrijven willen snel en het onderwijs reageert in hun ogen te langzaam bij de ontwikkeling van nieuwe opleidingsprogramma’s. Daarnaast constateren de onderzoekers dat er vooral aandacht is voor scholieren en minder voor werkenden en werkzoekenden. Ook moet het aantal participerende MKB bedrijven toenemen.

Leeromgevingen

Eddy van Hijum: “Dit onderzoek helpt ons enorm bij de aanpak om scholing aan te laten sluiten op de wensen van het bedrijfsleven. De economie ontwikkelt zich razendsnel en de behoefte aan goed opgeleide mensen is zeer groot. Een belangrijke conclusie uit het onderzoek, zeker in deze periode van personeelsschaarste, is het ontbreken van flexibele en hybride leeromgevingen die geschikt zijn voor het bij- en omscholen van zittende medewerkers en werklozen. Hier is een rol voor de provincie weggelegd: namelijk de regionale spelers bij elkaar brengen en een duidelijke regisserende rol pakken”.

Gerelateerde artikelen

Jens Oelerich nieuwe lector Sustainable & Functional Textiles Onderzoek

Jens Oelerich nieuwe lector Sustainable & Functional Textiles

22 april 2024
Philip Agteres (fotografie Thomas Busschers) Corporate

Philip vond verdieping en voldoening in zijn nieuwe baan bij Saxion

22 april 2024
Onderzoek

Marjolein den Ouden en Marloes Postel over technologie in de zorg