Jens Oelerich nieuwe lector Sustainable & Functional Textiles
Onderzoek

Jens Oelerich nieuwe lector Sustainable & Functional Textiles

Per 1 juni 2024 zal dr. Jens Oelerich starten als als lector Sustainable & Functional Textiles. Hij volgt hiermee dr. Jan Mahy op, die in de zomer van 2024 zal terugtreden als lector.

Jens is op dit moment associate lector op de onderzoekslijn Sustainable Textiles bij het lectoraat Sustainable & Functional Textiles. Daarnaast is hij betrokken bij de master Innovative Textile Development en de bachelor Fashion & Textile Technologies.

De principes van chemie, materiaalkunde en milieuwetenschappen verbinden om textiel slimmer en duurzamer te maken; dat is de drijvende kracht achter Jens. Voor hij in 2015 promoveerde op het gebied van bio-geïnspireerde chemie in water studeerde hij Chemie bij Saxion en aan de Rijksuniversiteit Groningen. Jens heeft bij Saxion onder andere gewerkt aan de ontwikkeling van recyclingtechnologieën en analysemethodes voor textiel. De laatste tijd heeft hij de onderzoekslijn duurzaam textiel gecoördineerd en samen met zijn collega’s onder andere het Circulair Textiel Lab opgericht.

Jens over zijn nieuwe positie

“Textiel speelt een belangrijke rol in ieders leven. We gebruiken textiel niet alleen om ons te kleden, maar ook voor het aanleggen van wegen, het leefbaar maken van onze huizen en zelfs voor kunstmatige hartkleppen. Deze veelzijdigheid van textiel maakt dit vakgebied bijzonder boeiend en uitdagend. Toch brengt deze grote invloed van textiel op ons dagelijks leven ook grote uitdagingen met zich mee. In de toekomst moet kleding voornamelijk van circulaire en bio-gebaseerde grondstoffen geproduceerd worden, maar kan textiel ook dienen als platform om slimme en functionele materialen te creëren. Bij het lectoraat Sustainable & Functional Textiles zijn we door onze zeer bevlogen collega’s, de uitgebreide faciliteiten, de goede samenwerking met de opleidingen Fashion & Textile Technologies, Innovative Textile Development en Chemie, en de rijke historie en ervaring bijzonder goed uitgerust om een belangrijke bijdrage hieraan te leveren. Ik ben erg blij en voel me vereerd lector te mogen worden van deze unieke onderzoeksgroep en kijk ernaar uit om onderwijs, onderzoek en de industrie te verbinden om samen een blijvende bijdrage te leveren aan de toekomst van de textielindustrie in Nederland.”

Jens Oelerich volgt Jan Mahy op, die sinds 2019 als lector Sustainable & Functional Textiles verbonden is aan Saxion.

Gerelateerde artikelen

Onderzoek

Pramod en de circulaire ziekenhuismatras: 'Iets teruggeven aan de samenleving'

24 oktober 2023
Onderzoek

Oude kleren worden nieuwe kleren

05 september 2023
Saxion ontvangt ruim 2,1 miljoen euro voor zes SPRONG-samenwerkingsprojecten Onderzoek

Saxion ontvangt ruim 2,1 miljoen euro voor zes SPRONG-samenwerkingsprojecten