Tech Your School
Onderzoek

Eerste finaledag Tech Your School groot succes

Leestijd Minuten

Vandaag stond de eerste finaledag van Tech Your School op het programma bij Hogeschool Saxion in Enschede. De winnaar was een team van het Montessori College Twente uit Hengelo. “Hun idee is de uiteindelijke winnaar geworden, omdat hun probleem en oplossing goed hebben gepitcht én omdat hun oplossing eenvoudig te realiseren is.”, aldus de jury.

Winnende idee

De leerlingen liepen binnen hun school letterlijk tegen een probleem aan. De gangen op hun school zijn namelijk smal. Wanneer de klassen gaan wisselen van les, worden deze gangen al snel heel druk en dus minder prettig om door die gangen te wandelen. De oplossing voor dit probleem is een interactieve schoolbel. Elk lokaal krijgt een eigen bel, zodat in de laatste 5 minuten van de les de klassen afwisselend van lokaal gaan switchen. Dus het eerste lokaal wisselt 5 minuten voor de eindtijd van lokaal, het volgende lokaal wisselt 4 minuten voor de eindtijd van lokaal enzovoort. Prima stukje crowd management door middel van een eenvoudige (technologische) toepassing – de schoolbel. 

Overige ideeën

Naast dit winnende idee waren er ook nog andere teams die een oplossing voor een probleem binnen hun school hebben bedacht. Zo ervaarden leerlingen dat hun aula te klein was, waardoor er een gebrek aan zitplekken ontstaat. Hun oplossing was een kostbare – namelijk het maken van een extra verdieping (balkon) in hun aula, zodat er meer zitplekken gerealiseerd konden worden. Hun idee hebben ze niet alleen onderbouwd met een mogelijke constructie van deze verdieping, maar ook het financiële plaatje hebben ze uitgewerkt. 
Een ander probleem waar leerlingen mee kampten waren te kleine kluisjes zonder een goede ventilatie. Wanneer het buiten regenachtig is, werden hierdoor hun jassen erg muf. Hun oplossing was om de kluisjes iets groter te maken, te voorzien van een kapstok én ventilatie- en droogsysteem. 

Over Tech Your School

Tijdens Tech Your School staan uitdagingen binnen de school centraal. Ruim 900 leerlingen uit 3 havo en 3 vwo uit de regio worden uitgedaagd om hier een oplossing voor te bedenken. Deze oplossingen kunnen vanuit de vier verschillende keuzeprofielen (C&M, E&M, N&G en N&T) worden bekeken en dus staat bij Tech Your School ook de profielkeuze centraal.

Drie finaledagen bij Saxion

Het hoogtepunt van Tech Your School zijn de finaledagen in december. Tijdens de finaledagen werken de leerlingen hun oplossing uit in de vorm van een visualisatie, presentatie of andere creatieve vorm. Uiteindelijk gaan de leerlingen hun oplossing pitchen aan de jury. De winnaar van Tech Your School wint een professionele pitch workshop, zodat de leerlingen klaargestoomd worden om hun idee te pitchen aan hun schooldirectie. Met als doel dat hun oplossing wordt doorgevoerd op hun school.

Op maandag 10 en donderdag 13 december staan ook nog finaledagen op de planning. Dan zullen de andere deelnemende teams hun ideeën pitchen aan de jury.

Bekijk alle foto's op Flickr.
Fotograaf: Tessa Bouwmeester

Gerelateerde artikelen

Bètatechniek Event

Zabuki Festival

1 juli 2019 Enschede Ko Wierenga
Techniekuitdaging tijdens uitvinderswedstrijd voor Twentse basisscholen Corporate

Video: Finale RED Engineers Challenge

19 april 2019
Schöppert Hengelo_winnaar RED Engineers Challenge 2019 Organisatie

Basisscholen 't Schöppert uit Hengelo en Dalton Hengelo Zuid uit Hengelo winnaars Red Engineers Challenge 2019