‘Het contact met al die enthousiaste jonge mensen geeft mij ieder jaar weer heel veel energie’
Ondernemerschap

‘Het contact met al die enthousiaste jonge mensen geeft mij ieder jaar weer heel veel energie’

Woensdag 5 juni is het weer tijd voor de jaarlijkse finale van de Saxion Ondernemers Award. Het is alweer de tiende editie van deze prestigieuze wedstrijd en dus is het een perfect moment om met Bas Cornelissen, algemeen directeur van EW Facility Services, terug te blikken op de afgelopen edities.

Hoi Bas, wat is jouw rol precies binnen de Ondernemers Award?

“Met EW Facility Services zijn we op verschillende manieren verbonden aan Hogeschool Saxion. Ik ben zelf afgestudeerd bij Saxion, net als onze oprichter Eric Wentink. Daarnaast hebben wij een groot aantal medewerkers in dienst die ook bij Saxion gestudeerd hebben. Tien jaar geleden heeft Eric Wentink samen met Saxion de EW/Saxion Ondernemers Award in het leven geroepen. Ik ben sinds ongeveer zes jaar bij de award betrokken als jurylid en als één van de begeleiders van de winnaars binnen onze organisatie. Vanaf 2017 ben ik ook de juryvoorzitter.”

Waar staat EW Facility Services voor?

“Wij zijn een facilitair dienstverlener. Hospitality is al bijna dertig jaar het kernbegrip binnen onze dienstverlening. De beleving van de eindgebruiker is hierbij voor ons de drijfveer. Samen met onze opdrachtgevers gaan we voor het creëren van de ultieme gastbeleving. Onze focus is schoonmaakdienstverlening, we zijn marktleider in de hotelbranche. Door beleving centraal te stellen, een hoogstaande kwaliteit van dienstverlening te leveren en onze uitvoering maximaal flexibel te maken, weten wij ons te onderscheiden in de markt. 

Jullie zijn founding partner van de Saxion Ondernemers Award. Wat houdt die rol in?

“Wij voelen ons sterk verbonden met de wedstrijd. Als organisatie denken wij sterk vanuit kansen en mogelijkheden. De Ondernemers Award geeft jonge studentondernemers net dat extra zetje dat ze nodig hebben om echt in hun eigen idee te gaan geloven.”

Waarom is die ondersteuning zo belangrijk voor de beginnende ondernemers?

“Als EW Facility Services willen wij hen helpen naar ondernemerschap te kijken vanuit focus en kracht. Volg je gevoel en heb het lef en de kracht om door te zetten. Binnen ondernemerschap zie je veel ideeën juist op dat laatste punt stranden. Wij zijn ervan overtuigd dat als de jonge ondernemers ondersteuning krijgen, je ze kunt helpen een idee om te zetten naar een succesvol bedrijf. 

De drempels en heuvels op weg naar succes zijn vaak moeilijker dan menigeen denkt, met de juiste ondersteuning zijn deze op te vangen en te overwinnen. Dat is ook een van de redenen geweest om samen met Saxion de Ondernemers Award in het leven te roepen en de winnaar een jaar lang te begeleiden in het verder uitwerken van zijn of haar idee en het opbouwen van zijn of haar bedrijf. 

Daarnaast vinden we het gewoon ook heel leuk om met jonge mensen van ideeën te wisselen en andere invalshoeken te bekijken. Ik krijg er ieder jaar weer heel veel energie van.”

Welke ontwikkeling heeft de Ondernemers Award de laatste jaren doorgemaakt?

“Als founding partner denken wij continue mee over de insteek van de award. In de afgelopen 10 jaar is er veel veranderd. Van klein initiatief is de Ondernemers Award uitgegroeid tot een professioneel opgezette wedstrijd. De organisatie van de award is daarbij constant in ontwikkeling. Dit jaar is er bijvoorbeeld gekozen om de award op te splitsen in twee categorieën, namelijk START! en GESTART! Zo kunnen we nog beter inspelen op de behoeften van de jonge studentondernemers en de bedrijven die al gestart zijn verder helpen uit te bouwen.”

Waarom vinden jullie het stimuleren van ondernemerschap zo belangrijk?

“Naast het vormgeven en helpen bij het ontwikkelen van een onderneming, geloven wij als organisatie sterk in innovatie en vernieuwen. Daar willen wij graag bij betrokken zijn. Zonder onze eigen medewerkers te kort te doen, vind je dit vaak makkelijker buiten de organisatie dan binnen de organisatie. Ondernemen is daarnaast ook gewoon fun, betrokken zijn bij nieuwe ideeën en bedrijven geeft namelijk heel veel energie.”

Waar zijn jullie naar op zoek bij de Saxion Ondernemers Award?

“Wij zoeken vooral de echte ondernemers binnen de deelnemers. Wie ben je als mens, heb je lef, doorzettingsvermogen en creativiteit en ben je in staat in kansen te denken. Daarnaast is natuurlijk ook de vraag of een plan ook realiseerbaar is, van belang. Een van de grootste uitdagingen in dit soort trajecten is het vinden van deze combinatie, zodat het idee ook tot wasdom komt. Soms zijn er bijvoorbeeld ideeën die niet van de grond komen omdat de persoon erachter niet verder komt. Een voorbeeld van een succesvolle combinatie is Rob ten Hove. Hij was onze eerste winnaar en is nu ook jurylid. Hij had de juiste combinatie tussen een goed idee en de juiste persoon achter het idee.”

Zijn er ondernemers die niet wonnen en het alsnog ver schopten?

“Er zijn bedrijven die niet gewonnen hebben of die met hun eerste idee niet succesvol waren, maar met een ander idee wel succesvol zijn geworden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Maarten Dik. Hij won in 2014 de stimuleringsprijs met een online platform Poppintags waar mensen veilig tweedehands kleding konden kopen en verkopen. Dit idee is uiteindelijk gestrand. Ondernemen zit hem echter in het bloed. Nu heeft hij al een paar jaar samen met een compagnon een succesvol bedrijf Festipi: een full service festival campsite organisatie. Op diverse festivals en evenementen zoals Extrema Outdoor, Bospop, Indian Summer, Down te Rabbit Hole, Defqon1, Zwarte Cross en ik kan zo nog wel even doorgaan, richt hij campsites in waar de bezoekers en organisatie kunnen overnachten.” 

Verwacht je grote verschillen tussen de twee categorieën, die dit jaar in het leven zijn geroepen?  

“Binnen de categorie GESTART! verwachten we dat de kans van slagen groter is. Vaak zijn binnen deze deelnemers de eerste drempels al overwonnen. Daarbij bepaald hoe serieus je met het ondernemerschap bezig bent, wat voor een risico’s je in een volgende stap durft te nemen. Dit doet natuurlijk niets af aan de categorie START! Hen willen we juist ook stimuleren en verder helpen bij het vervolmaken van hun idee. Want een nieuw idee is vaak heel verrassend.”

Wat is je het meeste bijgebleven van de afgelopen 10 jaar?

“Er zijn zoveel mooie plannen en ideeën voorbijgekomen die helaas niet allemaal succesvol zijn geweest. Wat ik leuk vind zijn mensen die de wedstrijd hebben doorlopen, maar niet altijd hebben gewonnen, zoals bijvoorbeeld BIM4ALL, SEA’SONS en Festipi. Die zetten door en zetten uiteindelijk een succesvol bedrijf neer. Dat vind ik als ik eerlijk ben nog het allerleukste. En natuurlijk kunnen ook zij altijd voor vragen bij ons terecht. Lisa Bootsma van NHNCD; spreek ik af en toe nog en begeleid ik dan in haar verdere ontwikkeling. Wat natuurlijk ook een groot succesverhaal is, is de eerste winnaar: Rob ten Hove met het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau.” 

Van welk idee vinden jullie het nou echt jammer dat het niets is geworden?

“Persoonlijk is dat voor mij het hoofddoekenconcept van Roos Herder. Dit idee zou ik zo met een andere ondernemer in de markt willen zetten.”

Wat vind je zelf het leukste onderdeel van de Saxion Ondernemers Award?

“Het contact met al die enthousiaste jonge mensen en al hun ideeën en nieuwe invalshoeken. Dat geeft mij ieder jaar weer heel veel energie.”

Wat zijn je ambities voor de toekomst van de Saxion Ondernemers Award?

“Dat we meer en meer ondernemingen in het zadel helpen. Maar denk ook aan het bieden van een platform aan investeerders, waarbij zij kunnen investeren in een idee zoals bij Dragon’s Den. Al met al: dat we het traject verder blijven ontwikkelen.”

Header Ondernemersaward 2019.jpg

Reserveer hier je ticket!

Benieuwd welke finalist er vandoor gaat met het prijzenpakket t.w.v. €10.000? Reserveer je ticket hier en maak het live mee!

Woensdagavond 5 juni staat het Wilminktheater in Enschede in het teken van de Saxion Ondernemers Award 2019. Tien finalisten strijden tijdens deze jubileumeditie om de titel: 'Saxions Ondernemer van het jaar 2019'.

Gerelateerde artikelen

Ondernemerschap

Ondernemers Award-winnaar Bram Kuipers ontdekte tijdens minor hoe hij zijn bedrijf kan laten groeien

16 oktober 2023
Saxion Ondernemers Award Ondernemerschap

Samenwerken met artiesten als Snelle: ‘Het avontuur is gestart met de EW/Saxion Ondernemers Award’

21 juli 2023
Winnaars Saxion Ondernemersaward bekend Ondernemerschap

Winnaars Saxion Ondernemersaward bekend