Green Facade: eerste 3D geprinte betonnen constructie in Twente
Organisatie

Green Facade: eerste 3D geprinte betonnen constructie in Twente

Leestijd Minuten

De Green Facade is de eerste 3D geprint betonnen constructie in Twente die tot stand is gekomen door een samenwerking tussen Saxion Industrial Design Research Group, De Witte van der Heijden Architecten, Vertico Large Scale 3D printing en Trebbe.

In 2016 is Saxion, lectoraat Industrial Design, met Lector Karin van Beurden, gestart met een tweejarig onderzoeksproject RAAK KONKREET omtrent 3D beton printen, mogelijk gemaakt door SIA. In deze periode zijn oa. de technologie, receptuur en toepassingen onderzocht om inzicht te geven hoe de nieuwe technologie toegepast kan worden in de praktijk. Een van de voordelen van 3D beton printen is dat unieke vormen geprint kunnen worden zonder de extra kosten voor een mal. Dit was het beginpunt van de ontwerpexperimenten die leidden tot de Green Facade.

De weg naar het plaatsten van de façade is er één waarin heel veel verschillende partijen samenwerken om een mooi product neer te zetten. Het is bijzonder om mee te maken hoeveel enthousiasme je bij alle betrokkenen voelt

Ivo Vrooijink

Door de suggestie van een van de projectpartners George de Witte van De Witte van der Heijden, is de structuur gecreëerd voor de binnentuin van het gebouw van Stepping Stones. Deze is gerealiseerd door Trebbe. Het basisontwerp is ontwikkeld door Iman Hadzhivalcheva als onderdeel van haar bachelorscriptie over toepassingen van 3D beton printen en de implementatie van planten in betonconstructies. Het ontwerp is later verbeterd tijdens haar werk als onderzoeker bij het Saxion Lectoraat Industrial Design onder projectmanagement van Ivo Vrooijink. 

Het combineren van onderzoek en ontwerp is de beste manier om te leren hoe de kracht van de technologieën en productietechnieken van de toekomst op een prachtige manier kan worden geïmplementeerd

Iman Hadzhivalcheva

Het definitieve ontwerp is gemaakt via parametrische modellering waarbij elk stuk een unieke vorm heeft gekregen, passend op een palet voor eenvoudiger transport en een gewicht van minder dan 50 kg, zodat de grote structuur kan worden opgebouwd door stukken op elkaar te stapelen door twee personen.

De 50 unieke elementen zijn door Vertico geprint met een grote ABB-robot en een portaal van Rohaco. De Facade weegt ongeveer 2,5 ton. Het transport en de installatie is uitgevoerd door Trebbe.

Gerelateerde artikelen

Arie Paul van den Beukel - fotografie: Thomas Busschers Onderzoek

Arie Paul van den Beukel geïnstalleerd als lector Industrial Design: ‘We gaan van industrieel ontwerpen naar verantwoord ontwerpen’

21 november 2023
Onderzoek

Koken met strategieën voor circulair productontwerp: 'We willen andere ontwerpers inspireren'

31 oktober 2023
Onderzoek

Camoufleren of confronteren: Saxion-onderzoek laat zien dat ontwerpen voor taboes niet vanzelf gaat