Industrial Design

Het lectoraat Industrial Design onderzoekt hoe verantwoord producten, services en tools te ontwerpen. Dit houdt in dat we oplossingen maken die goed zijn voor het welzijn van de maatschappij, de mens en het milieu.

Daarvoor integreren we kennis over nieuwe technologieën, materialen en toepassingen met behoeften en waarden van gebruikers.

Onze expertises

Ontwerpen voor zorg

De zorg kampt met vele uitdagingen. Als ontwerpers kunnen we deze op een creatieve manier aanpakken door nieuwe technologie te integreren met de behoeften van gebruikers.

Duurzaam ontwerpen

Duurzaam Ontwerpen ondersteunt de productontwerper met methoden om circulair te ontwerpen en milieu-impact inzichtelijk en meetbaar te maken.

FabLab

Saxion FabLab is een hightech openbare werkplaats waar iedereen de mogelijkheid heeft om zijn of haar idee zelf te realiseren met behulp moderne digitale productiemiddelen.

Foto Arie Paul van den Beukel

Samenwerken of vragen?

Neem contact met ons op.

Arie Paul van den Beukel

Lector Industrial Design
Neem contact op

Nieuws over het lectoraat

Onze focus

Voor ontwerpintegratie is multidisciplinaire en brede kennis nodig. We richten ons daarom op diverse onderzoeksthema’s, zoals: Additive Manufacturing, Parametrisch Ontwerpen, Selectiemethoden voor technologie-toepassing, Ontwerpen voor inclusie, Milieu-impact.

Human Centered Design

We onderzoeken hoe verantwoord producten en services te ontwerpen waarbij de gebruiker centraal staat. We starten bij een maatschappelijk probleem. Met behulp van de juiste ontwerpmethoden, maken we een overzicht van onze gebruikers en bieden inzicht in wat zij belangrijk vinden. Samen met de gebruiker komen we tot ontwerpen die bijdragen aan hun welzijn.

Lees meer
Mens en ontwerp_IMG_0931_kleiner.jpg

Materialen en Nieuwe Technologieën in Ontwerp

We onderzoeken hoe verantwoord te ontwerpen vanuit, met of voor nieuwe technologie, specifieke materialen of specifieke toepassingen. We starten vanuit een interesse, behoefte of probleem van bedrijven of publieke instellingen. We focussen op de integratie tussen materiaal, technologie en toepassing. Daarvoor maken we gebruik van applied design research, design thinking, een selectiemethode of duurzaam ontwerpen.

Lees meer
MeT BIZ2

Nieuw voor ons was de insteek van Saxion hogeschool. We hebben erg plezierig samengewerkt en zijn tot een aantal interessante industriële ontwerpen voor het opbergen en verzorgen van haarwerken gekomen.

Max Nods (Alopecia Vereniging, deelnemer van Ontwerpen voor Taboes)

Hoe kunnen we samenwerken?

Heb jij behoefte om samen met ons aan de slag te gaan met een onderzoeksproject? Of heb je vragen over bijvoorbeeld: Duurzaam Ontwerpen; Design Thinking; 3D-printen van biobased materialen; Rapid Prototyping; Ontwerpen voor Zorg,…?. Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden!

In onze openbare digitale werkplaats wordt iedereen uitgedaagd om zelf dingen te maken door middel van verschillende computergestuurde prototyping machines zoals 3D printers, lasercutters, 3D scanners,  textielmachines etc. Het openlijk delen van ontwerpen en ideeën wordt aangemoedigd. De focus ligt vooral op het “zelf doen”. We kunnen je helpen en ondersteunen d.m.v. inloopspreekuren, workshops of specifieke cursussen voor het realiseren van jouw project.

Er bestaan diverse subsidiestromen die we kunnen aanschrijven. In overleg met het MKB of publieke instellingen schrijven we dan een voorstel waarin we aangeven wat we willen onderzoeken en waarom dat belangrijk is. Als een subsidieaanvraag wordt toegekend, kunnen we toegepast onderzoek uitvoeren. Dat houdt in dat de resultaten direct te gebruiken zijn in de dagelijkse praktijk.

Naast de diverse subsidiestromen, kunnen we ook betaalde onderzoeksopdrachten uitvoeren die binnen onze expertise vallen.

Laten we samen naar een oplossing zoeken

Samenwerken

Onze onderzoekers

Foto Arie Paul van den Beukel

Arie Paul van den Beukel

Lector Industrial Design

06 - 2348 7270 LinkedIn
Foto Wouter Weijermars

Ir. Wouter Weijermars

Projectleider/onderzoeker

06 - 3012 6941 LinkedIn
Foto van Erik Goselink

Ing. Erik Goselink

Projectleider/onderzoeker

06 - 5153 6896 LinkedIn
Foto Karin Voortman-Overbeek

Ing. Karin Voortman-Overbeek

Onderzoeker

06 - 5124 1021 LinkedIn
Foto Jelmer Veenstra

Jelmer Veenstra

Docent/onderzoeker

06 - 5332 3278 LinkedIn
Foto van Ivo ten Brinck

Ivo ten Brinck

Projectleider/onderzoeker

06 - 3949 8013 LinkedIn
Foto Merlijn Smits

Merlijn Smits

Associate Lector Human Centered Design

06 - 3966 2831 LinkedIn
Marietheres Mühle.jpeg

Marietheres Mühle

Docent/onderzoeker

06-13128174 LinkedIn

Samenwerking lectoraat, werkveld en onderwijs

We delen kennis, methoden en tools om verantwoord ontwerpen mogelijk te maken. We begeleiden bedrijven en publieke instellingen wanneer zij behoefte hebben aan specifieke kennis, samenwerkingen, of methodieken. Ook leren we studenten met praktijkvoorbeelden hoe ze zelf verantwoord kunnen ontwerpen.

Het lectoraat is betrokken bij de volgende opleidingen: