JJO_0769.JPG
Studentenleven

Dit is het Enschedese HOI-bestuur van 2019!

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Het is voor veel studenten de eerste kennismaking met Saxion, hun studiegenoten en soms zelfs met Enschede: de HOI-week. Maar wie zit er eigenlijk achter de organisatie van deze introductiedagen? En wat kunnen we dit jaar verwachten? Voorzitter Natasja Schroeder en Kelvin Meyer van het Enschedese HOI-bestuur praten ons bij.

Hoi Natasja en Kelvin, waar begin je eigenlijk met de organisatie van de HOI-week?

Natasja: “We zijn in maart begonnen met het verdelen van de taken: wie gaat wat op zich nemen? Vervolgens hebben we een brainstormavond georganiseerd met de studieverenigingen, waar we hen hebben gevraagd wat ze van vorig jaar vonden en wat er eventueel anders moet. Aan de hand daarvan zijn we begonnen. Het is per taak verschillend. Voor de activiteiten zijn we gewoon gaan mailen met bedrijven of we weer bij hen terecht kunnen. Dat geldt ook voor de sponsoren.”

Kelvin: “Ik heb een lijst gemaakt met alle sponsoren van de voorgaande jaren, maar ik heb ook gekeken naar andere bedrijven die gericht zijn op studenten. Daar heb ik gerichte e-mails naar geschreven. We hebben ook nog een rondje Enschede gelopen. Zo kwamen we bij een nieuw koffietentje dat ons ook al wilde benaderen, dus dat was een mooie timing.”

Wat kwam er uit de feedbackronde met de studieverenigingen?

Natasja: “Dat viel heel erg mee. We kregen vooral te horen dat ze dingen wilden behouden. Er kwamen alleen wat kleine dingetjes uit, bijvoorbeeld dat ze meer variatie wilden zien in het eten of over bepaalde activiteiten, die ze wel of niet leuk vonden. Dat hebben we ook meegenomen. Over het algemeen waren ze heel tevreden over de invulling, dus dat is mooi makkelijk om mee door te gaan.”

In welke fase zitten jullie nu?

Natasja: “De meeste dingen zijn we nu aan het afronden. Zelf ben ik nog wel bezig tot na de HOI.”

Kelvin: “Ik ben inderdaad wel echt aan het afronden, al blijven er bedrijven komen die last minute toch nog mee willen doen. Ik neem straks wel een weekje vrij, dat ik even helemaal niet meer reageer op m’n mail. De drie weken voor de HOI wordt er wel van je verwacht dat je beschikbaar bent, dus dan ben ik er wel weer.”

Wat kunnen de studenten dit jaar verwachten?

Natasja: “Dat is een goede vraag. Het programma is in principe hetzelfde gebleven ten opzichte van vorig jaar.”

Kelvin: “Ja, dat was wel een succes. Altijd eigenlijk.”

Natasja: “Dat ging inderdaad heel goed. En we hebben dit jaar voor het concert weer goede artiesten kunnen regelen.”

Hoe komen jullie bij Gers Pardoel, Dio en The Euros?

Kelvin: “Dat gebeurt in samenwerking met Enschede Promotie en de Kick Inn van Universiteit Twente. In samenspraak met alle horecagelegenheden op de Oude Markt bepalen we het programma van het introductieconcert. Samen kijken we naar wat nu interessant is: past het bij onze doelgroep of is het te kinderachtig? Krijgen ze het publiek wel mee? Dat zijn dingen die we allemaal op elkaar afstemmen. Gers Pardoel is erg bekend en dat was belangrijk voor de hoofdact. En we denken dat we met Dio iedereen kunnen opzwepen. The Euros zorgen dan voor een knallend einde.”

Ik heb het nu vier keer meegemaakt – als kiddo, mama, crew en super mama – en iedere keer is het weer supertof. Het blijft gewoon een week die je bijblijft.

JJO_0786.JPG
Natasja Schroeder, voorzitter van het HOI-bestuur in Enschede

Wat worden de hoogtepunten van de HOI in Enschede?

Natasja: “Ik denk dat de hele HOI-week één groot hoogtepunt wordt. Maandag en dinsdag zijn de academiedagen: dan leert iedereen de klas en de school kennen. Woensdag beginnen we met het mooi maken van de shirtjes, daarna is er de hele middag een festival in het Volkspark waar ze het studentenleven leren kennen en natuurlijk wordt het concert op de Oude Markt hartstikke tof. De dag erna zijn er een hoop activiteiten en om af te sluiten is ’s avonds het eindfeest in De Jaargetijden. Ik heb het nu vier keer meegemaakt – als kiddo, mama, crew en super mama – en iedere keer is het weer supertof. Het blijft gewoon een week die je bijblijft.”

Wanneer is de HOI-week voor jullie geslaagd?

Natasja: “Als we positieve reacties krijgen en mensen het leuk hebben gehad. Maar vooral zolang mensen een toffe eerste week hebben gehad en ze echt zeggen: hier wil ik zijn en hier wil ik studeren.”

Kelvin: “Dat ze er leuk op terug kunnen kijken. De eerstejaars studenten, maar ook iedereen die helpt.”

Hoe is het voor jullie om in het HOI-bestuur te zitten?

Kelvin: “Leuk, maar het is een stuk meer werk dan ik had verwacht.”

Natasja: “Ik heb nu contact met alle deelnemers en doe in mijn vakantie eigenlijk niks anders dan mailtjes beantwoorden, maar ik had wel een redelijke inschatting gemaakt hoeveel tijd ik eraan kwijt zou zijn, dus ik ben niet meer tijd kwijt dan verwacht. Ik heb er sowieso heel veel plezier in en het is iets heel moois en groots wat we voor de eerstejaars organiseren. Als ze zich hierdoor welkom kunnen voelen, is dat alleen maar leuk.”

Hoe hebben jullie de HOI-week destijds als student beleefd?

Natasja: “Als eerstejaars vond ik het wel echt heel tof. Toen ik begon, had ik geen idee wat me te wachten stond en wat er allemaal van me verwacht werd. Maar dan staat daar een studievereniging klaar die je opvangt, begeleidt en je je klas, school en stad leert kennen. Op een gegeven moment word je steeds losser en leer je de mensen beter kennen. Dan stap je op woensdag en donderdag de HOI in en denk je van: super, dat wordt een heel tof feest. Tijdens de HOI-week maak je vrienden met wie je de rest van je studietijd omgaat, dat was voor mij ook zo.”

Is er sindsdien eigenlijk veel veranderd?

Natasja: “Nee, er is weinig veranderd. Het programma is grotendeels gelijk gebleven. Af en toe wordt er wel een locatie veranderd en ieder jaar is er wel iets nieuws wat betreft artiesten, optredens en activiteiten, maar het zijn kleine dingen. Nadat ik kiddo was, is het wel veel groter geworden.”

Hebben jullie er een beetje zin in?

Natasja: “Intens veel. Ik kijk er echt naar uit.”

Kelvin: “Zeker. Waar ik het meest naar uitkijk? Het introductieconcert. Daar heeft redelijk wat tijd ingezeten, dus ik ben wel benieuwd hoe dat uitpakt.”

Gaan jullie zelf die dagen ook een feestje vieren?

Natasja:“Zeker. Natuurlijk beperken we het alcohol drinken wel tot het minimum, dat is logisch, want we moeten aanspreekbaar zijn. Maar ’s avonds zijn we lekker vrij en dan gaan we feesten, bijvoorbeeld bij het concert en het eindfeest. Daar moeten we lekker van gaan genieten. En dat gaan we zeker doen.”

Even voorstellen: de bestuursleden van HOI Enschede

Maar wie zijn nou daadwerkelijk de personen achter de HOI in Enschede? De bestuursleden stellen zich voor.

Natasja Schroeder (Chemie/Crime Science)

"In mijn eerste jaar heb ik deelgenomen als kiddo en dit vond ik zo leuk, dat ik meteen in de commissie ben gegaan voor het organiseren van de HOI vanuit mijn studievereniging. In mijn tweede jaar werd ik voorzitter en in mijn derde jaar mocht ik de commissie aansturen als commissielid Interne Zaken. Ieder jaar dus een schepje er bovenop en om die trend voort te zetten wilde ik graag in het HOI-bestuur. Ik ben nu een tijdje voorzitter en ik vind het supertof om te mogen doen. Ik leer hoe het is om een leidende rol te hebben, een supergave week te organiseren voor eerstejaars en om samen te werken met dit topteam. Een aanrader voor iedereen!"

Niek Beld (Technische Bedrijfskunde)

"Mijn studie houdt in dat je wordt opgeleid om techniek en management samen te voegen. Daarop sluit een bestuursfunctie perfect aan. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik op deze manier mezelf kan ontwikkelen als bestuurder. Ik houd me bezig met de logistiek, catering en het organiseren van het Saxion Summer Festival. Ik hoop dat iedereen net zo enthousiast wordt als ik, zodat we samen een gave HOI 2019 kunnen organiseren!"

Thijmen Stavenuiter (Informatica)

Ik ben al 3 jaar betrokken bij de HOI. In mijn eerste jaar werd de organisatie weer door studenten gedaan. Toendertijd moesten we eigenlijk het wiel opnieuw uitvinden. Wat willen we wel doen en wat niet, maar voornamelijk: hoe? De afgelopen twee jaar ben ik eindverantwoordelijke geweest vanuit het bestuur voor de HOI.  Doordat je ieder jaar zulke leuke reacties ontvangt is het een prachtig evenement om te organiseren. Ik had nog wat tijd vrij, waarom dan niet dit jaar weer helpen? Ik ondersteun Natasja waar nodig als vice-voorzitter en houd mij voornamelijk bezig met het HOI-portal voor doegroepleiders en de app.

Kelvin Meyer (HBO-ICT Software Engineering)

"Ik me al op verschillende manieren ingezet voor Saxion, zoals het helpen van eerstejaars studenten als student-assistent. Nadat ik wat kleinere feesten heb georganiseerd, leek het me heel vet om een keer een groot feest te organiseren. Ik houd me bezig met de samenwerking tussen de bedrijven en de HOI, zoals het regelen van gadgets in de infobag, maar ook het regelen van bedrijven en activiteiten op het festival. Het is een hele vette ervaring en ik hoop jullie allemaal te zien tijdens de HOI 2019!"

Darlainne Pardo (Chemische Technologie)

"Ik kom uit Aruba en het wordt nu mijn derde jaar in Nederland, dus heb ik besloten om actiever te zijn en meer mensen te leren kennen. Momenteel help ik al met het organiseren van excursies naar bedrijven met mijn studiecommissie en dacht dat het zeker leuk zou zijn om nog iets nieuws te doen. Ik heb het in mijn eerste jaar erg leuk gehad tijdens de HOI en het maakte het voor mij makkelijk om mijn klasgenoten te leren kennen. Ik vond het toen wel eng, omdat ik net verhuisd was en niemand kende. In Nederland weten mensen wel hoe ze moeten feesten en ik heb er vertrouwen in dat we er met het bestuur wat moois van gaan maken. Ik hoop je te zien bij de HOI!"

Ada Kilichowska (Bouwkunde)

"Ik heb vorig jaar zelf aan de HOI meegedaan en ik vond het zo leuk, dat ik volgend jaar weer mee wil doen. Aangezien ik mijn eerste studiejaar niet over wil doen, heb ik gekeken naar andere mogelijkheden hoe ik toch aan de HOI mee kon doen. Ik denk dat het organiseren van een feestje voor zoveel mensen een goede uitdaging is. Ik ben heel erg trots dat ik hier aan mee mag doen en hoop dat we samen de HOI2019 nog leuker en mooier kunnen maken dan voorgaande jaren.”

Patricia Cosma (International Business)

"Ik ben een uitwisselingsstudente uit Roemenië en om het meeste uit mijn vijf maanden in Nederland te halen, heb ik besloten me aan te melden voor het HOI-bestuur. Thuis doe ik ook veel vrijwilligerswerk en in Enschede wil ik me op eenzelfde manier inzetten. Ik maak deel uit van een geweldig Nederlands team, waarmee ik de taal kan oefenen, nieuwe dingen kan leren en mijn persoonlijke vaardigheden kan ontwikkelen. De HOI-dagen zijn een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten en het is eigenlijk jammer dat het alleen in de zomer georganiseerd wordt. Met andere woorden: je wil dit niet missen!" 

Tom Wassink

Tom Wassink

Met een journalistieke én een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. In zijn vrije tijd houdt hij zich, zowel binnen als buiten de lijnen, vooral bezig met sport en dan in het bijzonder met voetbal.

Gerelateerde artikelen

Bestuursjaar Studentenleven

Daarom doe je een bestuursjaar bij een studievereniging: ‘Ik heb mezelf beter leren kennen, maar ook mijn netwerk uitgebreid’

20 april 2024
Tips meivakantie Saxion Studentenleven

De leukste meivakantie-activiteiten in Enschede, Deventer en Apeldoorn

19 april 2024
Kiki Hannink (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

Sollicitatietips: zo maak je een goed cv