Hoe werk je het beste samen in groepsopdrachten?
Studentenleven

Hoe werk je als groep het beste samen aan een opdracht?

Fatma: 'Digitale detox is een manier van zelfzorg'
Fatma Yilmaz Leestijd Minuten

De één vindt het fijn om alleen te werken, terwijl de ander in een groep beter werkt. Helaas hebben we het niet altijd voor het uitkiezen hoe en met wie we onze opdrachten moeten maken. Moet je voor een werkstuk samenwerken? No worries! In dit artikel geef ik vijf tips hoe je, zonder struggles, samenwerkt.

1. Leer elkaar kennen

Moet je met studiegenoten werken die je niet goed kent? Ga dan op koffiedate! Leer elkaar kennen. Wie is de persoon met wie je de aankomende tijd moet (mag!) gaan samenwerken? Wat doen ze graag in hun vrije tijd? Waar worden ze gelukkig van? Welke doelen willen ze bereiken? Stel je open en kwetsbaar op voor de vragen die jij kan krijgen. 

2. Jouw rol

Wat is jouw rol in een groepsopdracht? Wat kan jij bijdragen? Reflecteer wat jouw sterke en verbeterpunten zijn. Bespreek dit met elkaar. De één is veel beter in foutloos verslagen typen, terwijl de ander moeiteloos voor de klas kan presenteren. Je kan, ondanks de verschillen, onwijs veel van elkaar leren en je persoonlijk ontwikkelen, mits je je hiervoor openstelt. 

3. Afspraken en planning maken

Dit gedeelte is essentieel voor het samenwerken en om onnodige frustraties tegen te gaan. Maak samen afspraken én een planning. Zorg ervoor dat het duidelijk is wat er van elkaar wordt verwacht, en maak een reële planning. Bijvoorbeeld de taken verdelen, de data waarop het werk af moet zijn, de dagen waarop jullie samen gaan zitten, op welk tijdstip (of dagen) je écht niet gestoord wil worden en/of via welk platform jullie willen werken (Google Drive, Office 365, Dropbox, WhatsApp, Facebook chat, etcetera). Schrijf dit op papier zodat je het altijd kan terugvinden. 

4. Stel niet uit

Begin op tijd! Neem verantwoordelijkheid voor jouw deel van het werk. Stel de afgesproken taken niet uit. Vergeet de uiteindelijke doel niet: een voldoende scoren. 

5. Evalueer jezelf 

Zo’n groepsopdracht is een ervaring op zich waar je zowel op persoonlijk als zakelijk gebied kan ontwikkelen. Reflecteer hoe de samenwerking verliep. Wat kon beter? Wat heb je geleerd? Vraag ook om feedback bij je studiegenoten en geef feedback die goed onderbouwd is. 

Soms kan zo’n groepsopdracht onwijs frustreren omdat jullie veel van elkaar verschillen. Toch is het belangrijk om je open en empathisch op te stellen. Geef elkaar de ruimte om fouten te maken en ervan te leren. Help elkaar de (persoonlijke) doelen te bereiken. In je carrière zal je vaker met mensen moeten werken met wie het misschien niet altijd soepel loopt, dat is het leven. Toch is het onwijs belangrijk je professioneel op te stellen. Gelukkig kan je tijdens de groepsopdrachten veel oefenen (met vallen én opstaan)! 

Fatma: 'Digitale detox is een manier van zelfzorg'

Fatma Yilmaz

Fatma Yilmaz is drie jaar geleden gestopt met de opleiding International Human Resource Management omdat ze een burn-out kreeg. Tegenwoordig is ze met veel plezier als social media editor werkzaam bij de Dienst Marketing en Communicatie. In haar vrije tijd leest, schrijft en filosofeert ze graag over het leven en probeert ze taboes te doorbreken.

Gerelateerde artikelen

Interviewen zo doe je dat Studentenleven

Interviewen, zo doe je dat

12 november 2019
Bureau Studentenleven

Aan de slag met LinkedIn

28 oktober 2019
tips herfstvakantie Studentenleven

Tips voor een geslaagde herfstvakantie