Mosa Almansour
Studentenleven

Waarom Saxion-student Mosa genomineerd is voor uitblinker van het jaar

Tom Wassink
Tom Wassink Leestijd Minuten

Ondanks dat hij pas vier jaar geleden (!) naar Nederland kwam, spreekt de Syrische Mosa Almansour bijna vloeiend Nederlands, zit hij in het derde jaar van zijn studie Accountancy en bekleedt hij naast zijn bijbaan verschillende vrijwilligersfuncties. Reden genoeg voor Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF om de Saxion-student te nomineren voor de UAF-Award: uitblinker van het jaar.

(foto: Emiel Elgersma)

Hoi Mosa, had je verwacht dat je genomineerd zou worden?

“Ja en nee. Ik wist dat ik goed bezig was, maar dacht eigenlijk dat het niet zoveel voorstelde; er zijn ook andere studenten die gevlucht zijn naar Nederland en goed bezig zijn. Een vriendin heeft mij uiteindelijk voorgedragen door een brief te sturen met wat ik allemaal doe. Per regio werden er die of vier mensen genomineerd en uiteindelijk werd ik gekozen uit de regio oost.”

Wat vind je ervan dat je genomineerd bent?

“Heel erg leuk. Ik heb door mijn afkomst een kleine taalachterstand ten opzichte van Nederlandse studenten en als ik win, vergroot ik mijn kansen op de arbeidsmarkt. Ik kan zo laten zien waar ik mee bezig ben als vluchteling, dat is heel erg nuttig.”

Je doet naast je studie en je werk nog heel veel andere dingen. Heb je nog wel vrije tijd?

“Eigenlijk niet. Dat is wel grappig, want toen ik naar Nederland kwam en een afspraak met vrienden wilde inplannen, hadden ze vaak geen tijd. Ik dacht altijd: hoe kan dat? Je maakt toch wel vrije tijd? Maar nu we een tijdje verder zijn, heb ik precies hetzelfde. Een vriend vroeg of ik binnenkort wat leuks wilde doen en ik moest echt puzzelen om tijd vrij te maken. Ik ben inmiddels gewend aan de drukte.”

Waar komt het vandaan dat je zo graag andere mensen helpt?

“Dit komt door mijn opvoeding en door mijn geloof: je moet mensen helpen die het nodig hebben. Naast me woont een ouder stel en zij doen me denken aan mijn buren in Syrië. Toen het hier vorig jaar zo sneeuwde, was het voor hen onmogelijk om naar de supermarkt te gaan en heb ik aangeboden om te helpen. Het was uiteindelijk niet nodig, maar ze vonden het fijn dat ik het vroeg. Het geeft ook voldoening voor jezelf. Daarnaast was er toen ik naar Nederland kwam – de dag weet ik nog precies: 3 september 2015 – een groep Nederlanders die ons welkom heette. Ze zeiden dat ze er voor ons zouden zijn als we hulp nodig hadden, voor bijvoorbeeld kleding en eten. Dat liet zien: dit waren mensen zoals wij, die voor ons zorgen en om ons geven. Vanaf die dag besloot ik dat ik vrijwilligerswerk wilde doen. De burgemeester heeft ons toen geholpen om de mensen in Apeldoorn te bedanken. Hij bracht ons in contact met bedrijven die vrijwilligers nodig hadden. Toen ben ik bijvoorbeeld begonnen met vrijwilligerswerk bij de Julianatoren.”

Drie weken geleden ontmoette ik de andere genomineerden en daar werd ik zó blij van. Je ziet echt mensen die een eigen toekomst opbouwen en zorgen voor anderen.

Accountancy-student Mosa Almansour over zijn mede-genomineerden

De award is ook in het leven geroepen om aandacht te geven aan de inspanningen die vluchtelingen doen om hun toekomst vorm te geven. Waarom is het volgens jou zo belangrijk dat hier aandacht voor is?

“Soms wordt gezegd dat vluchtelingen alleen maar naar Nederland komen voor de economische voordelen, dat er geen gevaar is in hun thuisland. Natuurlijk is het rustig op bepaalde plekken in Syrië, maar helaas is het niet zo dat het daar veilig is. Ieder persoon heeft zijn eigen unieke omstandigheden en eigen redenen om hiernaartoe te komen. En er zijn ook andere redenen dan veiligheid. Ik deed het voor de studie. Ik woonde van 2011 tot 2015 in Libanon en ondanks dat het daar iets veiliger is dan in Syrië, is de situatie daar nog steeds niet best en kon ik daar bovendien niet studeren. Daarnaast vind ik het belangrijk dat mensen de andere kant zien: de kant die de media niet laten zien. Drie weken geleden ontmoette ik de andere genomineerden en daar werd ik zó blij van. Je ziet echt mensen die een eigen toekomst opbouwen en zorgen voor anderen. Dat is een totaal ander beeld dan de media ervan maken.”

Besef je zelf eigenlijk wel eens wat je allemaal al hebt bereikt?

“Ik kan het wel zien aan de reactie van mensen als ik Nederlands praat. Ik zie het aan hun gezicht en krijg complimenten dat ik het goed doe. Het geeft ook extra impuls om het goed te doen, zo van: ik ga mijn best doen om jullie niet teleur te stellen. Maar ik hoor het gelukkig vaak.”

Wat is uiteindelijk je ambitie?

“Ik wil graag registeraccountant worden. Toen ik de studie Accountancy koos, was dat in eerste instantie alleen maar om de cijfers en de statistiek. Naarmate ik het vak echt leerde kennen, werd ik steeds enthousiaster. Zo kan ik later bijvoorbeeld een accountantsverklaring afgeven, die ondernemers nodig hebben voor hun bedrijfsvoering. In die zin help je indirect de maatschappij: je bent een politieagent achter de schermen die bedrijven stopt die niet deugen.”

Op 5 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt. Hoe zou je het vinden als je wint?

“Oh, echt heel bijzonder. Dat zou dan de eerste keer zijn dat ik een prijs win. Al weet ik nog dat ik, toen ik als klein jongetje in groep 1 zat, de hoogste cijfers van de klas had gehaald. Toen kreeg ik een cadeautje van de docent: een sterretje op mijn voorhoofd met de tekst ‘Je bent een topper’. Echt superleuk als ik terugdenk aan dat moment. Dit zou hetzelfde zijn, maar dan iets uitgebreider.”

En dan hopen dat je deze keer weer een sterretje op je voorhoofd krijgt?

“Haha, nee. Dat zal deze keer niet gebeuren, maar los daarvan: ik reken natuurlijk stiekem wel een beetje op de stemmen van mijn medestudenten van Saxion.”

UAF-Award: uitblinker van het jaar

Het UAF zet zich in voor de ontwikkeling van gevluchte studenten en professionals, en voor hun integratie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Met de verkiezing bieden zij een podium aan talentvolle vluchtelingen die opvallen door hun inzet, hun studie- en werkprestaties en hun bijdrage aan de samenleving. Tegelijkertijd wordt aandacht gevraagd voor de grote inspanningen die vluchtelingen leveren om hun toekomst vorm te geven, iets wat vaak onopgemerkt blijft.

De genomineerden zijn talentvolle nieuwkomers die een bijzondere prestatie hebben geleverd als student, werknemer of vrijwilliger. Mosa is pas vier jaar in Nederland en zit nu al in het derde jaar van zijn studie Accountancy. Hij spreekt bijna vloeiend Nederland, liep een zomerstage bij de Belastingdienst, werkt bij de Decathlon, zit in de opleidingscommissie van de academie, is onderwijsassistent, begeleidt eerstejaarsstudenten én bekleedt verschillende vrijwilligersfuncties.

Via uaf.nl/stem kan iedereen zijn of haar stem uitbrengen op Mosa. Dit kan tot 23 september. Op 5 oktober maakt Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF bekend wie de uitblinker van het jaar is.

Help Mosa aan de UAF-Award: uitblinker van het jaar!

Stem op Mosa!
Tom Wassink

Tom Wassink

Met zowel een journalistieke als een marketingachtergrond is Tom Wassink als online redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie altijd op zoek naar een verhaal. Dit doet hij ook als freelancer én bij zijn voetbalvereniging Oranje Nassau. Verder sport hij graag en wordt hij blij van kinderen die nog lekker op straat voetballen.

Gerelateerde artikelen

Accountant Administratieconsulent FEM item met Floor Onderwijs

'Accountant Administratieconsulenten zijn goud waard voor accountantskantoren'

24 februari 2020
Een groep studenten, docenten en accountants netwerken in de centrale hal van Saxion in Deventer. Tussen de mensen staan grote banners van de bedrijven. De foto is van boven genomen. Organisatie

Nieuwe technologieën en kennisdeling tijdens Accountancy Seminar

3 juli 2019
Samenwerking Eshuis en Saxion Organisatie

Samenwerking Eshuis en Saxion