Accountant Administratieconsulent FEM item met Floor
Onderwijs

'Accountant Administratieconsulenten zijn goud waard voor accountantskantoren'

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Op vrijdag heerst er bij de academie Financiën Economie Management (FEM) van Saxion in Enschede een bijzondere sfeer. Dan stromen de post-hbo’ers binnen. Sommigen in maatpak, omdat er ’s ochtends nog gewerkt moest worden. Anderen in vrijetijdskleding, klaar voor een studiedag, even weg van kantoor. “Allemaal willen ze een extra stap zetten om Accountant Administratieconsulent te worden,” vertelt Floor Geerdink (29). Zij heeft haar studie er inmiddels opzitten en deelt haar ervaringen over deze post-hbo-opleiding die ze bij Saxion volgde.

Wie doorstudeert in het vakgebied van de accountancy kan zich specialiseren als Accountant Administratieconsulent (AA) of op universitair niveau tot Register Accountant (RA). Saxion biedt al sinds 2001 de post-hbo-opleiding tot Accountant Administratieconsulent (AA) aan. 

Eerst een paar jaar de werkvloer op

Floor Geerdink deed iets wat ze eigenlijk iedereen met een hbo-opleiding Accountancy kan aanraden: na het behalen van je diploma eerst een paar jaar de werkvloer op, om ervaring op te doen in de accountancy-praktijk. “Vanuit het tweede accountantskantoor, waarvoor ik werkte, ben ik de post-hbo-opleiding Accountant Administratieconsulent bij Saxion gestart. Op veel accountskantoren wordt die stap ook gestimuleerd, anders blijf je altijd in de rol van assistent accountant zitten. Sterker nog: die upgrade van je kennis is echt gewenst. AA’ers zijn goud waard voor accountantskantoren. Zelf vond ik het ook een logische stap. Ik zocht verdieping in het vak en wilde mijn mogelijkheden uitbreiden. Door mijn praktijkervaring kon ik extra goed de verbanden met de verdiepende stof leggen.”

De regionale vraag naar accountants met het theoretische getuigschrift tot Accountant Administratieconsulent (AA) is groot. Er is behoefte in de markt aan trusted advisors.

Mike-Jarno Vaanholt, teammanager Accountancy

“De regionale vraag naar accountants met het theoretisch getuigschrift tot AA is groot. Er is behoefte in de markt aan trusted advisors,” vertelt Mike-Jarno Vaanholt, teammanager Accountancy bij de academie FEM. “Aan beginnend assistent accountants,” vervolgt hij, “met een goede beroepshouding en met kennis van een onderwerp als blockchain, om maar een voorbeeld te noemen. We brengen onze studenten ook beginselen van gedrag, ethiek en besluitvorming bij. We leiden zo assistent accountants op die zich staande kunnen houden in een snel veranderende werkomgeving. Het beroep verandert.”

Het flexibele leerprogramma en het werken met beroepsproducten, waren elementen die Floor aanspraken, vertelt ze. “De opleiding duurt twee jaar, als je het reguliere lesprogramma volgt. Dat was ook mijn insteek. Ik had er de ruimte en de focus voor en wilde de opleiding ook gewoon binnen die periode afronden. Toch is dat niet voor iedereen weggelegd, naast een baan en een druk privéleven. Daarom is het ook mogelijk de modules iets meer te spreiden en bijvoorbeeld een half jaar langer over de opleiding te doen. Je kunt, in overleg, zelf goed de regie nemen om je studie in te delen. Er is veel mogelijk bij Saxion. Je kunt zelfs alleen de modules volgen die voor jou relevant zijn.”

De beroepsproducten vormden voor Floor een prettig alternatief voor de klassieke afstudeerscriptie. De studielast wordt beter verspreid en de producten vormen nieuwe bouwstenen waarmee studenten uiteindelijk naar hun diploma toewerken. In het slotexamen presenteerde Floor drie beroepsproducten, die ze vervolgens inhoudelijk moest verdedigen. “Het gaat er om dat je als accountant je rug recht weet te houden, de juiste wet- en regelgeving bij je antwoorden kunt betrekken en dat je je niet van je stuk laat brengen. Vooraf vond ik het best wel spannend, maar het gesprek bleek juist geen overhoring maar een gelijkwaardige discussie te zijn,” vertelt Floor. 

Het gaat er om dat je als accountant je rug recht weet te houden, de juiste wet- en regelgeving bij je antwoorden kunt betrekken en dat je je niet van je stuk laat brengen.

Floor Geerdink

Ook Mike Jarno is positief over de invoering van beroepsproducten: “Deze onderwijs- en toetsvormen zijn tot stand gekomen met het werkveld. Denk aan een strategisch advies of de inrichting van een IT-systeem. Wat onze studenten vanuit het onderwijs maken, is direct toe te passen in de praktijk waarin onze studenten vaak al werkzaam zijn,” aldus Mike Jarno. Dat kan Floor beamen: “Het is erg nuttig dat we met herkenbare onderwerpen werken. Voor je eigen kantoor of klant kan zo’n beroepsproduct al direct van toegevoegde waarde zijn.”

Floor vertelt dat de assistent accountants vooral hun plek vinden op de accountantskantoren. Ook een functie op de financiële administratie van de wat grotere regionale bedrijven of organisaties is denkbaar. Aan de slag gaan als controller behoort tevens tot de mogelijkheden. Floor: “Aan de functie en titel van Registeraccountant (RA) kleeft bij mensen altijd nog de nodige prestige, maar vlak niet uit hoe belangrijk juist die AA-praktijk is en hoe hard juist dit soort professionals nodig zijn. Denk daarbij aan de middelgrote bedrijven, waar we er zoveel van hebben. Als assistent krijg je niet snel de vraag om te helpen met een beoordelingsopdracht, maar als assistent accountant mag je een waardeoordeel geven. Jouw expertise voegt iets toe.” 

Kwaliteitskeurmerk Topopleiding

Inhoudelijk vormt de post-hbo AA-opleiding een vervolg op de reguliere Finance & Control- en Accountancy-opleiding van Saxion, waarvan de laatstgenoemde het kwaliteitskeurmerk Topopleiding ontving. Mike Jarno: “We zien daarin een bevestiging dat we met de juiste dingen bezig zijn. Zo betrekken we studenten actief bij onderwijsevaluaties en bij onze plannen voor het vernieuwende onderwijs. We zien dat onze opleiding populair blijft.”  

Floors carrière kreeg trouwens een bijzondere wending. Inmiddels geeft ze zélf les bij Saxion, aan de voltijd-opleiding Accountancy. Nog steeds ziet ze op vrijdagen de post-hbo’ers op de academie binnendruppelen, klaar voor een nieuwe lesdag. Onder hen: de nieuwe Accountant Administratieconsulenten-in-opleiding. Op weg naar een nieuwe fase in hun carrière. 

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Moniek HEndriks en Anouk van den Hoeven Onderwijs

Docenten Moniek en Anouk schreven het lesboek dat ze zelf misten

10 januari 2022
Mosa Almansour Studentenleven

Waarom Saxion-student Mosa genomineerd is voor uitblinker van het jaar

13 september 2019
Een groep studenten, docenten en accountants netwerken in de centrale hal van Saxion in Deventer. Tussen de mensen staan grote banners van de bedrijven. De foto is van boven genomen. Organisatie

Nieuwe technologieën en kennisdeling tijdens Accountancy Seminar