netwerken 5 tips
Studentenleven

Maak slim gebruik van je netwerk: 5 tips over netwerken

Portret van Leontien
Leontien Biemold Leestijd Minuten

Netwerken: voor velen een jeukwoord, maar als je het doet op een manier die bij je past hoeft dat niet zo te zijn. Sterker nog: dan biedt het kansen die je voorheen misschien nooit voorzien had. Dus doe er je voordeel mee en volg deze tips. Zo maak je netwerken leuk!

Iedereen roept te pas en te onpas dat je gebruik moet maken van je netwerk. Want we weten allemaal dat het handig is om mensen te kennen. Maar hoe maak je nou slim gebruik van die relaties? Iets met geven en nemen enzo. Maar hoe dan?

Net zoals je contact onderhoudt met je vrienden, doe je dat ook met je zakelijke netwerk. Sterker nog: er kan zelfs overlap in zitten. Je vrienden werken immers ook allemaal ergens, lopen stage en kennen weer andere mensen die ergens werken. Dus ongemerkt heb je vaak al een heel netwerk om je heen. Maar het netwerken waar we het hier over hebben gaat dus heel concreet om het maken van contacten die van waarde zijn voor jouw carrière. En vervolgens het onderhouden van die contacten natuurlijk! En ja, dat kan best wel spannend zijn. Je wilt tijdens een netwerkborrel immers ook niet in je uppie aan een statafel eindigen…

Tip 1 – #goals

Voor je actief aan de slag gaat met netwerken, is het zaak om te bedenken wat je doel is. Dat doel kan natuurlijk altijd bijgesteld worden. Zo kun je nu bijvoorbeeld op zoek zijn naar een stageplek en over een paar jaar naar een leuke job. Wat het ook is: wees je bewust van je doel en bedenk bij al je acties of dit bijdraagt aan dat doel.

Tip 2 – hebben we contact?

Oké, je hebt je doel voor ogen en gaat er nu keihard tegenaan. Maar welke contacten heb je daar voor nodig? En waar bevinden die zich? LinkedIn is natuurlijk een mooie tool om mensen uit jouw vakgebied te volgen, maar ook in real life zijn de kansen eindeloos. Vergeet niet je klasgenoten, familie, vrienden, collega’s en docenten ook al behoren tot je netwerk. Maak daar dus online & offline slim gebruik van!

Tip 3 – ga de boer op

Bezoek een beurs, drop je vraag bij bekenden om te kijken of zij nog iemand kennen. Die misschien weer iemand kent, die iemand kent… you know the drill! Wees vooral niet te bang om mensen concreet te vragen naar dat waar je naar op zoek bent. Spread the word, wees eerlijk en concreet en wees niet bang voor een nee. Wie weet zegt de volgende wel ja!

Tip 4 – wees jezelf, er zijn al zo veel anderen…

Vaak wordt bij netwerken gedacht aan veel blabla en zakelijke bralgesprekken. Maar uiteindelijk ben je als zakelijk persoon natuurlijk gewoon ‘jezelf’ en hoef je geen toneel te spelen. Dus zorg dat je oprecht en authentiek bent, toon interesse en stel vragen als je iets niet begrijpt. Maar durf ook aan te geven waar je goed in bent en wat je nog zou willen leren. En je doel mag je hierbij uiteraard gewoon benoemen. Why not!? Eerlijkheid duurt ook in dit geval het langst.

Tip 5 – actief blijven

Of het nou gaat om online of offline netwerken: voor beide varianten geldt: zorg dat je zichtbaar bent. Dus houd je connecties op de hoogte van wat je doet, maar actief gebruik van hun kennis. Maar deel zelf ook eens wat leuks. Het is zoals gezegd een kwestie van geven en nemen. Vind je het lastig om in contact te blijven? Via LinkedIn kun je online gemakkelijk wekelijks een update plaatsen. Stel je netwerk een vraag, deel een interessant artikel of help iemand uit je netwerk op weg. Net zoals je dit in de ‘gewone’ wereld zou doen eigenlijk… ;-)

Portret van Leontien

Leontien Biemold

Leontien Biemold is redacteur bij Dienst Marketing en Communicatie en allround creative bij De Contentmaker. Haar motto: neem jezelf en het leven niet té serieus. Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Naast haar communicatiewerk vertrekt ze een paar keer per jaar naar Oostenrijk om skiles te geven. Verdere interesses: goede teksten, sterke koffie & flauwe grappen!

Gerelateerde artikelen

Elcin Coraklar.jpg Studentenleven

6 gewoontes voor meer focus in je drukke studentenleven

07 februari 2024
Elcin Coraklar (Fotografie: Patrick Ooms) Studentenleven

Column: Netwerken kun je leren

08 november 2023
Zomerlezen.jpg Studentenleven

Zomerlezen: met deze vijf boeken kom je uit een leesdip (+ budget-tip)