Open Onderwijs.jpeg
Organisatie

Open Education Global Conference

Leestijd Minuten

Van 26 t/m 28 november vond het jaarlijkse Open Education Global Conference plaats. Waar het vorig jaar in Delft werd georganiseerd, vond het dit jaar plaats in Milaan. Op zondagavond arriveerde ik in het hotel voor het congres en heb gelijk met een aantal bekenden gegeten bij de lokale Chinees.

Op zondagavond is er namelijk niet heel veel open in Italie.... Tijdens het congres gaf ik samen met Robert Schuwer (Lector Open Educational Resources bij Fontys ICT) een tweetal presentaties. Op maandag hebben we dit voorbereid, waarna we gelijk dinsdagochtend de eerste presentatie hadden. Deze presentatie richtte zich op de vraag in hoeverre hergebruik van open leermaterialen al plaatsvindt. De resultaten laten zien dat veel leermaterialen of zelf ontwikkeld zijn of van het internet zonder aanpassingen worden gebruikt. De toegang tot de leermaterialen is vaak beperkt tot de instelling. Het zijn de eerste resultaten, doel is dat Robert en ik in het voorjaar een artikel hebben geschreven hierover. Wil je hier meer over weten, bekijk onze slides hier: A study on practices around reuseThis presentation was given together with Marjon Baas. To gain more insight into practices of reuse of open learning materials, a survey study has been conduct…slideshare.net

De tweede presentatie die we gaven was gerelateerd aan mijn promotieonderzoek. In de laatste twee studies ga ik samen met Robert onderzoek doen binnen de context van de vakcommunity Samen hbo Verpleegkunde. In deze community kunnen docenten vanuit alle hogescholen in Nederland die verpleegkunde geven, samen kennis en ervaringen uitwisselen. De meeste dataverzameling hiervoor gaat in het voorjaar van start, dus deze presentatie was meer een introductie en een goede kans om input te krijgen van expert vanover de hele wereld. De slides met meer informatie over dit onderzoek vind je hier: Teacher communities and OER: work in progressThis presentation was given with Robert Schuwer on the Open Education Global Conference, Milan 2019slideshare.net

Maar wat heb ik geleerd buiten het presenteren? Naast het vele netwerken, het spreken van bekenden uit de ‘open wereld’ en de waardevolle gesprekken en diners met de aanwezige Nederlanders, zijn de volgende highlights meegenomen:

  • Voor de technische academies en de APO kan het waardevol zijn om tijdens de herontwikkeling van het SOM naar de Interactive Simulations for Techincal Topics (PhET) te kijken. Alle simulaties zijn open, vertaald in diverse talen waaronder Nederlands en zowel in als buiten de klas te gebruiken. https://phet.colorado.edu 
  • Een overkoepelende search engine om te zoeken naar open leermaterialen is OASIS. Het werkt echt super mooi, dus heel bruikbaar voor zowel instructional designers als docenten zelf. https://oasis.geneseo.edu 

  • Een Japanse high school heeft door middel van vrijwilligers allerlei open leermaterialen vertaald. Binnen Saxion geven sommige docenten ook aan dat Engelstalige materialen een drempel kan zijn om open leermaterialen te gebruiken. Mochten we willen gaan vertalen dan kunnen we de werkwijze van de Japanners gebruiken. 

  • Het thema open educational practices (OEP) is een nog vrij breed begrip. De EU heeft een uitgave gemaakt hoe OEP kan bijdragen aan onderwijsherzieningen. Interessant om door te lezen dus. In de volgende nieuwsbrief zoomen we hier ook verder op in. https://ec.europa.eu/jrc/en/publication/practical-guidelines-open-education-academics-modernising-higher-education-open-educational

De komende maanden gaan we vanuit ICT&O in samenwerking met de bieb de dienstverlening rondom open leermaterialen vergroten en uitbreiden. Houd dus de nieuwsbrief in de gaten voor updates!

Foto Marjon Baas

Marjon Baas

Open onderwijs en digitale toetsing

06-57597758

Gerelateerde artikelen

Welkom.jpg Organisatie

Nieuwe collega's TLC - Nanneke Bakkum, Marit van de Dijk, Karin Gerritsen-van Leeuwenkamp, Miriam Losse en Els Wegerif - stellen zich voor

15 september 2020
Welcome on board.jpg Organisatie

Nieuwe collega - Tim Dalhoeven stelt zich voor

8 september 2020
Digitaal onderwijs Saxion Parttime School (stock) Organisatie

Blended Onderwijs in het nieuwe studiejaar