VT 2021-2022 Sophie.jpg
Open dag

Open dagen: Meest gestelde vragen en antwoorden

Leestijd Minuten

Als je een opleiding wil of gaat volgen bij Saxion, zit je vast vol met vragen over je studiekeuze, de inschrijving, de toelating of het studeren zelf. Daarom verzamelden we voor jou alvast de meest gestelde vragen mét de bijbehorende antwoorden, zodat je je zo goed mogelijk kunt oriënteren. En staat jouw vraag er niet tussen? Dan kun je altijd terecht bij het Saxion Informatie Centrum.

Contact opnemen?

We proberen je vragen direct te beantwoorden. Of we brengen je in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.

Studiekeuze 

Als je twijfelt en het verschil wil weten tussen bepaalde opleidingen, heb je verschillende mogelijkheden om te ontdekken welke opleiding het beste bij je past: 

  • Lees op de opleidingspagina’s alles over studie-inhoud en de toekomstmogelijkheden van de opleidingen die jij op het oog hebt. 

  • Heb je een vraag over een van onze opleidingen? Stel deze dan aan een student die deze opleiding volgt via IntoSaxion! Hier delen meer dan 250 studenten hun ervaring en belevenissen over hun opleiding bij Saxion. 

  • Meld je aan voor Studieadvies op maat! Tijdens dit persoonlijke gesprek met een studiecoach kijken we samen of de studie van jouw keuze bij jou past en kun je vragen stellen over de inhoud, de toelatingseisen en de loopbaanmogelijkheden. 

  • Kom proefstuderen: volg een proefles of kom een dag meelopen met een van onze studenten. Hier vind je meer info en beschikbare data per opleiding.

  • Als je je ingeschreven hebt voor een opleiding, krijg je een uitnodiging voor de Meet & Greet: Een gezellige dag waarop je alvast een kijkje neemt bij jouw toekomstige studie met docenten, huidige studenten en toekomstig studenten van de opleiding.  

Meet & Greet is een eerste kennismaking met jouw toekomstige opleiding nog voor de zomervakantie. Nadat jij je hebt aangemeld voor een studie, ontvang je van jouw opleiding of academie een uitnodiging voor een Meet & Greet-moment. Je ontmoet hier de docenten en je toekomstige klasgenoten.

Let op: er zijn nog steeds opleidingen met een verplicht intakegesprek als onderdeel van de toelating. Check de opleidingspagina’s voor aanvullende toelatingseisen.

Je ontvangt na aanmelding in Studielink automatisch een brief van de door jouw gekozen opleiding. 

Inschrijving 

Voor voltijdopleidingen waarmee je in september wil starten, adviseren we je om je voor 1 mei in te schrijven. Dan weet je zeker dat je mee kunt doen met Meet & Greet, al jouw Startsinformatie tijdig ontvangt en alles hebt voor een goede start van je opleiding.

De uiterste datum van aanmelding is 15 augustus, hierna is er niet meer genoeg tijd om je registratie te voltooien voor de start van het studiejaar.

Bij sommige voltijdopleidingen kun je in februari starten. In dat geval dien je je voor 15 januari in te schrijven. 

Houd wanneer je je inschrijft voor een opleiding goed je e-mailinbox in de gaten. Hier ontvang je inloggegevens én een bevestiging direct na voltooiing van de inschrijving. Heb je niks ontvangen? Kijk dan eerst in je spam-inbox en neem eventueel contact op met het Servicepoint van Saxion. 

Houd wanneer je je inschrijft voor een opleiding goed je e-mailinbox in de gaten. Hier ontvang je je inloggegevens én een bevestiging direct na voltooiing van de inschrijving. Heb je niks ontvangen? Kijk dan eerst in je spam-inbox en neem eventueel contact op met het Servicepoint van Saxion. 

Toelating 

Je bent toelaatbaar op een hbo-opleiding als je een mbo-opleiding op niveau 4 hebt afgerond. Heb je niet het juiste diploma maar ben je 21 jaar of ouder bij de startdatum van de opleiding? Dan kun je meedoen aan het 21+ onderzoek. Het onderzoek bestaat uit een capaciteitenonderzoek en een onderzoek Nederlands. Bij sommige opleidingen moet je ook een deficiëntieonderzoek doen. Kijk op de opleidingspagina van jouw favoriete opleiding onder het kopje 'Toelating' of dit het geval is.  

Voor al onze opleidingen moet je volgens de wet in het bezit zijn van een diploma havo, vwo (beide met profielaanduiding) of mbo niveau 4. Check op de opleidingspagina’s onder het kopje ‘Toelating’ of je met jouw vooropleiding geschikt bent voor de studie. Kom je niet in aanmerking? Dan kun je mogelijk een toelatingsonderzoek doen. 

Als je al weet welke opleiding je na je middelbare school bij Saxion wil volgen, kun je gericht een profiel kiezen. Kijk op de opleidingspagina van jouw favoriete opleiding onder het kopje 'Toelating' om te zien met welke profielen je recht hebt op toelating.  

Dit hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie en voorkeur. Met beide vooropleidingen ben je in principe toelaatbaar tot een hbo-opleiding, maar als je van de havo komt, kan het zijn dat je een bepaald profiel of vakkenpakket moet hebben gevolgd. Wanneer je een mbo-opleiding op niveau 4 hebt afgerond, ben je altijd toelaatbaar.  

Heb je een buitenlands diploma en wil je een Nederlandstalige opleiding volgen? Dan moet je laten zien dat jouw Nederlandse taalvaardigheid op niveau B2 is. Dat kan bijvoorbeeld door via DUO het Staatsexamen Programma II te halen. Lees meer over deze toets op de website van DUO. 

Startersinfo

De meeste opleidingen beginnen in september. Voor voltijdopleidingen waarmee je in september wil starten, adviseren we je voor 1 mei in te schrijven. De uiterste aanmelddatum is 15 augustus. Bij sommige voltijdopleidingen kun je in februari starten. In dat geval dien je je voor 15 januari in te schrijven. 

Vaak kun je in de maand juli al de boekenlijst voor het komende studiejaar downloaden via saxion.nl/startersinfo. Om goed voorbereid te kunnen starten met je opleiding is het belangrijk dat je de studieboeken op tijd bestelt. 

Geeft jouw opleiding aan welke boeken je in welke periode nodig hebt? Dan kun je er ook voor kiezen om eerst een gedeelte te bestellen. Geef je opleiding dit niet aan? Dan kun je het beste alle boeken tegelijk bestellen aan het begin van het studiejaar. 

Bij Studystore kun je behalve nieuwe studieboeken ook tweedehandsboeken kopen. Daarnaast kun je proberen om op Marktplaats aan tweedehands boeken te komen. Check hierbij wel altijd de ISBN-nummers. Is het ISBN van het tweedehandsboek hetzelfde als dat van het nieuwe boek? Dan kun je het zonder problemen gebruiken. Verschilt het ISBN-nummer? Dan kan de inhoud van het tweedehandsboek anders of verouderd zijn. Uiteraard mag je een e-book bestellen, als deze beschikbaar is. 

Bij al onze opleidingen adviseren we om een goede laptop of tablet aan te schaffen. Dit is noodzakelijk omdat we met een online leeromgeving werken waar je zowel tijdens de les, thuis en op je werkplek mee moet kunnen werken. Overige vereisten aan de laptop kunnen per opleiding verschillen. Neem contact op met het Servicepoint als je wil weten aan welke eisen jouw laptop moet voldoen voor een bepaalde opleiding. 

Deze ontvang je tijdens het programma dat jouw opleiding organiseert op de maandag en/of dinsdag van de introductieweek bij Saxion, de week vóór 1 september. Vanaf juli lees je daar meer over op saxion.nl/startersinfo. In het tweede deel van de introductieweek organiseren we de INTRO voor alle eerstejaars van Saxion. In no-time leer je het studentenleven en je medestudenten kennen. 

Kosten 

Aan elke opleiding zijn kosten verbonden. De overheid stelt elk jaar het collegegeld vast voor de opleidingen. Deze kun je vinden op de opleidingspagina’s

Als je wil weten welk type collegegeld jij moet betalen, kun je je aanmelden via www.studielink.nl en daar je vooropleiding invullen. Aan de hand van jouw diploma wordt gekeken welk type collegegeld je moet betalen. 

Studie-inhoud

Dat mag. Sterker nog, graag zelfs! Sommige opleidingen helpen je een handje bij het vinden van een geschikte stageplek, maar bij de meeste opleidingen dien je je stage zelf te regelen. Check bij het stagebureau van jouw opleiding wat er van jou verwacht wordt.  

Praktische info 

Er zijn meerdere websites die je kunnen helpen bij het vinden van een kamer. Denk daarbij voor een kamer in Deventer aan de website van DUWO en voor een kamer in Enschede aan de websites van Roomspot, kamernet en SJHT. Ook zijn er verschillende Facebook-groepen te vinden die je kunnen helpen bij het vinden van een geschikte woonruimte. 

Onze locaties in Enschede en Deventer zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Daarom raden wij je aan om daarmee naar ons te reizen. Kom je met eigen vervoer, let er dan op dat de parkeeradressen soms anders zijn dan onze bezoekadressen. Je vindt alle mogelijkheden wat betreft parkeren in Enschede en parkeren in Deventer op onze website.  

Gerelateerde artikelen

Artikel OGZ Welke type studies zijn er.jpeg Open dag

Wat is het verschil tussen een open dag en een open avond?

06 november 2023
SHS-Sophie 228 overschrijf.jpg Event

Open dag Apeldoorn: donderdag 1 februari

1 februari 2024 Apeldoorn De Nettenfabriek
SHS-Jamine 54.jpg Event

Open dag Enschede: zaterdag 3 februari