jongen met koptelefoon blauwe achtergrond
Open Dag

Open dagen: Meest gestelde vragen en antwoorden

Leestijd Minuten

Als je een opleiding wil of gaat volgen bij Saxion, zit je vast vol met vragen over je studiekeuze, de inschrijving, de toelating of het studeren zelf. Daarom verzamelden we voor jou alvast de meest gestelde vragen mét de bijbehorende antwoorden, zodat je je zo goed mogelijk kunt oriënteren. En staat jouw vraag er niet tussen? Dan kun je altijd terecht bij het Saxion Informatie Centrum.

Contact opnemen?

We proberen je vragen direct te beantwoorden. Of we brengen je in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.

Studiekeuze 

Als je twijfelt en het verschil wil weten tussen bepaalde opleidingen, heb je verschillende mogelijkheden om te ontdekken welke opleiding het beste bij je past: 

  • Lees op de opleidingspagina’s alles over studie-inhoud en de toekomstmogelijkheden van de opleidingen die jij op het oog hebt. 

  • Heb je een vraag over een van onze opleidingen? Stel deze dan aan een student die deze opleiding volgt via IntoSaxion! Hier delen meer dan 250 studenten hun ervaring en belevenissen over hun opleiding bij Saxion. 

  • Meld je aan voor Studieadvies op maat! Tijdens dit persoonlijke gesprek met een studiecoach kijken we samen of de studie van jouw keuze bij jou past en kun je vragen stellen over de inhoud, de toelatingseisen en de loopbaanmogelijkheden. 

  • Ontmoet & Kies en de meeloopdagen en proeflessen die we normaal gesproken aanbieden zijn fysieke oriëntatiemogelijkheden en gaan dus in ieder geval tot en met 1 juni niet door vanwege het coronavirus. Je kunt altijd even contact opnemen met de academie voor alternatieven, zie daarvoor het kopje contact onderaan het laatste nieuws en FAQ’s over het coronavirus, waar je ook de laatste ontwikkelingen in de gaten kunt houden.  

  • Als je je ingeschreven hebt voor een opleiding, krijg je een uitnodiging voor de Meet & Greet: Een gezellige dag waarop je alvast een kijkje neemt bij jouw toekomstige studie met docenten, huidige studenten en toekomstig studenten van de opleiding.  

Ja, de Meet & Greet voor de studenten die in september 2020 starten met hun studie gaat door! Deze vindt plaats na 1 juni en in een online variant. Let op: er zijn nog steeds opleidingen met een verplicht intakegesprek als onderdeel van de toelating. Check de opleidingspagina’s voor aanvullende toelatingseisen.

Je ontvangt na aanmelding in Studielink automatisch een brief van de door jouw gekozen opleiding. 

Inschrijving 

Voor voltijdopleidingen waarmee je in september wil starten, dien je je voor 1 juni in te schrijven. Bij sommige voltijdopleidingen kun je in februari starten. In dat geval dien je je voor 15 januari in te schrijven. 

Houd wanneer je je inschrijft voor een opleiding goed je e-mailinbox in de gaten. Hier ontvang je inloggegevens én een bevestiging direct na voltooiing van de inschrijving. Heb je niks ontvangen? Kijk dan eerst in je spam-inbox en neem eventueel contact op met het Servicepoint van Saxion. 

Houd wanneer je je inschrijft voor een opleiding goed je e-mailinbox in de gaten. Hier ontvang je je inloggegevens én een bevestiging direct na voltooiing van de inschrijving. Heb je niks ontvangen? Kijk dan eerst in je spam-inbox en neem eventueel contact op met het Servicepoint van Saxion. 

Toelating 

Je bent toelaatbaar op een hbo-opleiding als je een mbo-opleiding op niveau 4 hebt afgerond. Heb je niet het juiste diploma maar ben je 21 jaar of ouder bij de startdatum van de opleiding? Dan kun je meedoen aan het 21+ onderzoek. Het onderzoek bestaat uit een capaciteitenonderzoek en een onderzoek Nederlands. Bij sommige opleidingen moet je ook een deficiëntieonderzoek doen. Kijk op de opleidingspagina van jouw favoriete opleiding onder het kopje 'Toelating' of dit het geval is.  

Voor al onze opleidingen moet je volgens de wet in het bezit zijn van een diploma havo, vwo (beide met profielaanduiding) of mbo niveau 4. Check op de opleidingspagina’s onder het kopje ‘Toelating’ of je met jouw vooropleiding geschikt bent voor de studie. Kom je niet in aanmerking? Dan kun je mogelijk een toelatingsonderzoek doen. 

Als je al weet welke opleiding je na je middelbare school bij Saxion wil volgen, kun je gericht een profiel kiezen. Kijk op de opleidingspagina van jouw favoriete opleiding onder het kopje 'Toelating' om te zien met welke profielen je recht hebt op toelating.  

Dit hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie en voorkeur. Met beide vooropleidingen ben je in principe toelaatbaar tot een hbo-opleiding, maar als je van de havo komt, kan het zijn dat je een bepaald profiel of vakkenpakket moet hebben gevolgd. Wanneer je een mbo-opleiding op niveau 4 hebt afgerond, ben je altijd toelaatbaar.  

Heb je een buitenlands diploma en wil je een Nederlandstalige opleiding volgen? Dan moet je laten zien dat jouw Nederlandse taalvaardigheid op niveau B2 is. Dat kan bijvoorbeeld door via DUO het Staatsexamen Programma II te halen. Lees meer over deze toets op de website van DUO. 

Startersinfo

De meeste opleidingen beginnen in september. Voor voltijdopleidingen waarmee je in september wil starten, dien je je voor 1 mei in te schrijven. Bij sommige voltijdopleidingen kun je in februari starten. In dat geval dien je je voor 15 januari in te schrijven. 

Vaak kun je in de maand juli al de boekenlijst voor het komende studiejaar downloaden via saxion.nl/startersinfo. Om goed voorbereid te kunnen starten met je opleiding is het belangrijk dat je de studieboeken op tijd bestelt. Op Studystore.nl kun je je boeken gemakkelijk en snel bestellen.  

Geeft jouw opleiding aan welke boeken je in welke periode nodig hebt? Dan kun je er ook voor kiezen om eerst een gedeelte te bestellen. Geef je opleiding dit niet aan? Dan kun je het beste alle boeken tegelijk bestellen aan het begin van het studiejaar. 

Bij Studystore kun je behalve nieuwe studieboeken ook tweedehandsboeken kopen. Daarnaast kun je proberen om op Marktplaats aan tweedehands boeken te komen. Check hierbij wel altijd de ISBN-nummers. Is het ISBN van het tweedehandsboek hetzelfde als dat van het nieuwe boek? Dan kun je het zonder problemen gebruiken. Verschilt het ISBN-nummer? Dan kan de inhoud van het tweedehandsboek anders of verouderd zijn. Uiteraard mag je een e-book bestellen, als deze beschikbaar is. 

Bij al onze opleidingen adviseren we om een goede laptop of tablet aan te schaffen. Dit is noodzakelijk omdat we met een online leeromgeving werken waar je zowel tijdens de les, thuis en op je werkplek mee moet kunnen werken. Overige vereisten aan de laptop kunnen per opleiding verschillen. Neem contact op met het Servicepoint als je wil weten aan welke eisen jouw laptop moet voldoen voor een bepaalde opleiding. 

Deze ontvang je tijdens het programma dat jouw opleiding organiseert op de maandag en/of dinsdag van de introductieweek bij Saxion, de week vóór 1 september. Vanaf juli lees je daar meer over op saxion.nl/startersinfo. In het tweede deel van de introductieweek organiseren we de HOI voor alle eerstejaars van Saxion. In no-time leer je het studentenleven en je medestudenten kennen. Kijk voor meer informatie op saxion.nl/hoi

Kosten 

Aan elke opleiding zijn kosten verbonden. De overheid stelt elk jaar het collegegeld vast voor de opleidingen. Deze kun je vinden bij de tarieven voor het studiejaar 2020-2021 of op de opleidingspagina’s

Als je wil weten welk type collegegeld jij moet betalen, kun je je aanmelden via www.studielink.nl en daar je vooropleiding invullen. Aan de hand van jouw diploma wordt gekeken welk type collegegeld je moet betalen. 

Studie-inhoud

Dat mag. Sterker nog, graag zelfs! Sommige opleidingen helpen je een handje bij het vinden van een geschikte stageplek, maar bij de meeste opleidingen dien je je stage zelf te regelen. Check bij het stagebureau van jouw opleiding wat er van jou verwacht wordt.  

Praktische info 

Er zijn meerdere websites die je kunnen helpen bij het vinden van een kamer. Denk daarbij voor een kamer in Deventer aan de website van DUWO en voor een kamer in Enschede aan de websites van Roomspot, kamernet en SJHT. Ook zijn er verschillende Facebook-groepen te vinden die je kunnen helpen bij het vinden van een geschikte woonruimte. 

Onze locaties in Enschede en Deventer zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Daarom raden wij je aan om daarmee naar ons te reizen. Kom je met eigen vervoer, let er dan op dat de parkeeradressen soms anders zijn dan onze bezoekadressen. Je vindt alle mogelijkheden wat betreft parkeren in Enschede en parkeren in Deventer op onze website.  

Gerelateerde artikelen

Blue Monday.jpg Studentenleven

Blue Monday: vier Saxion-artikelen over je mentale gezondheid

18 januari 2021
Corporate

Saxion media-overzicht 2020: 'Nieuwe uitvindingen die een doorbraak kunnen betekenen'

18 januari 2021
Tips voor ouders.jpg Onderwijs

Help, mijn kind gaat studeren!