Anka Mulder, Voorzitter College van Bestuur
Corporate

'We zijn als Saxion volop bezig de anderhalve meter-hogeschool vorm te geven'

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Al ontmoeten we elkaar in deze periode niet bij Saxion, toch draait onze online hogeschool op volle toeren. Tijd voor een gesprek met Anka Mulder om samen te kijken waar we inmiddels met elkaar staan, wat deze periode van ons vraagt en hoe we op weg gaan naar de toekomst: een tijd waarin de woorden ‘anderhalve meter’ wellicht voorlopig een centraal uitgangspunt worden bij de manier waarop we als Saxion-community verder moeten.

Anka, inmiddels blijkt dat van ons allemaal een lange adem gevraagd wordt. We zijn er nog niet. Voor wie voorzichtig had gehoopt op verandering, kan dat een moeilijke boodschap zijn. 

“Ja, dat denk ik ook. We zitten inmiddels bijna twee maanden in deze uitzonderlijke situatie. Begin maart troffen we de eerste maatregelen om ons voor te bereiden op online onderwijs. Enkele dagen later kwam alles in een stroomversnelling. Dankzij enorme inspanningen van iedereen werden we in korte tijd een online hogeschool. Je kunt misschien wel zeggen dat we sprintend zijn vertrokken, maar dat die sprint nu is overgegaan in een marathon. Dat is zwaar. We moeten echt onze krachten slim verdelen.”   

Waar staan we inmiddels met elkaar in deze marathonfase, deze vervolgperiode? Hebben we al dingen geleerd uit de fase die achter ons ligt? Heeft die periode ons ook positieve zaken opgeleverd? 

“Zeker. Een groot deel van ons onderwijs is doorgegaan. De meeste toetsen konden worden afgenomen. Daarmee hebben we zoveel mogelijk studievertraging willen voorkomen. We zetten echt alles op alles om onze studenten zo goed mogelijk hun collegejaar te laten vervolgen. Dat heeft enorm veel gevraagd van onze docenten en ons ondersteunende medewerkers. Ook voor nieuwe studenten hebben we oog: de reguliere open dagen werden omgezet in de eerste Saxion online open dagen om potentiële studenten toch zo goed mogelijk voor te lichten. Onze Buddy Box was een zichtbaar initiatief waarmee we het contact met onze internationale studenten extra vorm hebben gegeven. Een actie waar veel studenten en medewerkers trouwens nog steeds aan bijdragen. Het is mooi dat andere organisaties dat idee hebben overgenomen.”  

Toch is er natuurlijk meer dan dat…  

“Ja, er zijn zeker ook zaken die ons hoofdpijn geven. Hoe kunnen we bijvoorbeeld het hogeschooljaar afronden als alles tot de zomervakantie online blijft. Ik hoop dat we ruimte krijgen om datgene wat echt niet online kan, op de campus uit te voeren. Ik heb het dan over praktijkonderwijs, het onderwijs in labs en een aantal toetsen. De beslissingen die we hierover kunnen nemen, hangen uiteraard ook af van de landelijke ontwikkelingen en besluitvorming. Een ander punt van zorg is de werkdruk van onze studenten, docenten en medewerkers. Online onderwijs is gewoon anders dan onderwijs op de campus. Daarom hebben we, in overleg met de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR), besloten dat we meer lucht gaan creëren in het rooster van Kwartiel 4. Dat lukt door sommige vakken samen te voegen, of door zuiniger om te gaan met de contacttijd. Waar het lukt, zijn kortere lessen daar bijvoorbeeld een oplossing voor.   

Juist in een tijd waarin we veel online doen, is het belangrijk dat we oog houden voor persoonlijk contact. Dat geldt des te meer voor kwetsbare studenten. Veel van onze zorg voor deze speciale doelgroep, speelt zich achter de schermen af.”  

Juist in een tijd waarin we veel online doen, is het belangrijk dat we oog houden voor persoonlijk contact.

Anka Mulder, Voorzitter College van Bestuur
Anka Mulder, Voorzitter College van Bestuur

Rond stages zal er veel veranderen. 

Er is al veel veranderd en ik weet dat het voor sommige studenten heel lastig is om een stageplaats te krijgen. Met name in sectoren waar bedrijven vechten voor hun voortbestaan, of failliet gaan. We gaan zoeken naar oplossingen, als hogeschool en met onze partners in de regio.”  

Een groot aandachtspunt is dat Saxion zich, net als heel Nederland, moet voorbereiden op een anderhalve meter-samenleving. Hoe gaan wij die opdracht vertalen naar onze eigen campus?  

“Met een aantal mensen is het meest waarschijnlijk scenario voorbereid: dat we nog wel een hele periode op minstens anderhalve meter van elkaar moeten blijven. Wat betekent dat voor de manier waarop we de gebouwen gebruiken en wat heeft dan prioriteit? Want als Saxion-community vormen we eigenlijk een soort dorp: volop verkeersstromen, veel persoonlijk contact, we gebruiken collegezalen, labs en vergaderruimten. Het betekent in elk geval dat echt een aanzienlijk deel van ons onderwijs en onderzoek de komende tijd nog online zal zijn. Ook dat we ons moeten voorbereiden op een periode waarin we soms snel zullen moeten opschalen of afschalen, afhankelijk van hoe het virus zich verspreidt.” 

Dat kunnen schakelen zou best bepalend kunnen zijn voor onze toekomst als hogeschool, of niet? 

“Zeker. Er is nog veel onbekend. Wat is bijvoorbeeld de financiële schade voor Saxion? Hoe gaat de instroom er de komende jaren uitzien? Bij sommige opleidingen krijgen we op korte termijn te maken met minder studenten, bij andere juist met meer. Zichtbaar wordt nu al dat er soms wel iets meer en op andere plekken minder wordt gevraagd. Ook hier kijken we naar, want de vraag is dan hoe we dat gezamenlijk en op een slimme manier bemensen.  

Wanneer we nog langere tijd grotendeels online werken, welke vorm krijgt ons onderwijs en onderzoek dan? Ik zie ondertussen trouwens dat we het écht goed doen als hogeschool. Voor de coronacrisis klaagden we nog wel eens over onze slagvaardigheid. Nu zien we dat we als één van de eerste hogescholen online waren met ons onderwijs. Dat snelle schakelen gaat ons helpen voor de komende jaren. Natuurlijk spelen er nog allerlei aspecten waarin we het online onderwijs verder kunnen ontwikkelen. Maar een hogeschool die zijn online onderwijs onder de knie heeft, gaat straks wel het verschil maken. De crisis heeft ook gevolgen voor het werk van de medewerkers die alle processen in onze organisatie ondersteunen. Zij zijn belangrijke schakels in de hogeschool, ook nu we online zijn. Saxion is een warme hogeschool, persoonlijke aandacht is een van onze sterke punten. Dat in combinatie met snel kunnen schakelen, of dat nu online of in de gebouwen is, is een sterk punt.” 

Wat betekent deze situatie voor ons onderzoek? Kun je daar iets over zeggen? 

“Als er ooit een noodzaak was voor praktijkgericht onderzoek, dan is die er nu. Deze afstandsmaatschappij brengt enorm veel vragen met zich mee: nieuwe businessmodellen voor toerisme en horeca, robots in de zorg, apps, drones, allerlei medische testapparatuur. Dat zijn typisch vragen die bij ons passen en waar onze lectoraten de bedrijven en organisaties in onze regio mee kunnen helpen. Denk aan een speciale deurklink die gemaakt is door het FabLab. Of de app die studenten voor de horeca ontwierpen.”  

Hoewel er hard gewerkt wordt om de zogenaamde anderhalve meter-fase voor te bereiden, is het nog niet zover. Hoe gaan we onszelf tot die tijd gezond, gelukkig en gefocust houden? Hoe blijven jullie als College van Bestuur gefocust in je rol? 

“Ik denk dat voor ons allemaal hetzelfde geldt: we moeten blijven zoeken naar balans. Tussen werken en ontspannen. Tussen werk en privé. Tussen binnen blijven en een frisse neus halen. Het is belangrijk om contact te houden met familie en vrienden. Net als iedereen vind ik het soms best zwaar. Dus we proberen ook een beetje humor in onze vergaderingen te houden. En ik ren elke dag met mijn man een half uurtje.” 

Er komt een moment waarop Saxion haar deuren weer kan openen, waarop we onze gebouwen weer in kunnen.  

“Daar kijk ik enorm naar uit.” 

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Philip Agteres (fotografie Thomas Busschers) Corporate

Philip vond verdieping en voldoening in zijn nieuwe baan bij Saxion

22 april 2024
Sportieve maand: Saxion rent mee in Deventer en Enschede Corporate

Sportieve maand: Saxion rent mee in Deventer en Enschede

20 april 2024
Bestuursjaar Studentenleven

Daarom doe je een bestuursjaar bij een studievereniging: ‘Ik heb mezelf beter leren kennen, maar ook mijn netwerk uitgebreid’