Grens Romeinse rijk.jpg
Organisatie

Consortium met Saxion gaat de Romeinse grens onderzoeken

Leestijd Minuten

Constructing the Limes, dát is de naam van het nieuwe onderzoeksproject waarin onderzoekers en studenten van Saxion - in een consortium onder leiding van de Universiteit van Utrecht - aan de slag gaan met de bekendste en wellicht oudste grens in de geschiedenis: de Limes, de grens van het Romeinse Rijk die dwars door Nederland liep.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda € 4,1 miljoen aan het onderzoeksproject toegekend.

Hoe gaaf is het dat we met onze studenten heel concreet onderzoek gaan doen naar nog verborgen elementen langs de Romeinse rijksgrens! Het moet beslist mogelijk zijn om met behulp van de nieuwste technieken inzicht te kunnen geven in contacten en mobiliteit van bewoners zowel binnen als buiten het Rijk. En niet te vergeten ook die van het Romeinse leger!

Wouter Vos & Jeroen Oosterbaan, Docent/onderzoekers Saxion

Het project onderzoekt hoe grenzen werken: hoe bepalen ze het leven van mensen die in een grenszone wonen? Dankzij de toekenning kan een team onder leiding van oudhistoricus en archeoloog Saskia Stevens de Romeinse grens in een nieuw perspectief plaatsen. Dit doen ze door technieken uit de exacte wetenschappen te gebruiken. Ook speelt het publiek een belangrijke rol, zowel bij het opsporen van vondsten als bij de ‘outreach’: zo zijn er plannen voor een documentaire televisieserie en een nationale tentoonstelling.

Docent/ onderzoekers van het lectoraat Bodem en Ondergrond en de opleiding archeologie brengen in het project de archeologie van het grenslandschap gedetailleerd in kaart. Ze kijken daarbij onder meer naar de grensoverschrijdende bewegingen van het Romeinse leger en gebruiken daarvoor technieken als LIDAR, artifical intelligence en gericht veldonderzoek. Ook het ‘citizen science’- project PAN (Portable Antiquities of the Netherlands) speelt hierbij een rol. Dit wordt samen met de Vrije Universiteit Amsterdam uitgevoerd. Studenten gaan helpen zodat de onderzoeksresultaten niet alleen in het project bruikbaar zijn, maar ook in het onderwijs.

Bödecker, S., 2012: Römische Übungslager im Hinterland von Bonn, in: Der Limes vom Niederrhein bis an die Donau. Beiträge zum Welterbe Limes 6, Stuttgart, 21-27.

Bödecker, S., 2012: Römische Übungslager im Hinterland von Bonn, in: Der Limes vom Niederrhein bis an die Donau. Beiträge zum Welterbe Limes 6, Stuttgart, 21-27.

Vragen?

Jeroen Oosterbaan .jpg

Jeroen Oosterbaan, MA

Docent/ onderzoeker bij de opleiding archeologie

06 -1253 0542 LinkedIn Profiel
Profielfoto Geert Roovers

Dr. ir. Geert Roovers

Lector Bodem en Ondergrond

06 - 5109 4383 Dr. ir. Geert Roovers

Gerelateerde artikelen

Onderwijs

Hoe redden we de oceaan? Studenten Smart Solutions Semester gaven 'Ongevraagd Advies’

12 april 2024
IJsselaanzicht_-_naamsvermelding_Bart_Ros.jpg Corporate

Saxion-studenten actief in het Hanzejaar

20 maart 2023
JortSmit.jpg Onderwijs

Alumnus Jort wil senior archeoloog worden: ‘Als data-nerd vind ik digitale archeologie heel leuk’