Myrthe Leferink
Studentenleven

Afstuderen in coronatijd: hoe Myrthe de moed erin hield

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

“Je hoeft niet per se het pad te volgen dat logisch lijkt. Ik heb vooral gekeken naar wat ik zelf wil en waar mijn hart ligt,” vertelt Myrthe Leferink (24). In januari studeerde ze bij Saxion summa cum laude af aan de opleiding Bedrijfskunde. Dat ze daarmee in coronatijd een uitzonderlijke prestatie neerzette, is voor haar minder belangrijk dan de weg die ze aflegde. Lees haar inspirerende verhaal: “Het is nu zeker geen gemakkelijke tijd voor jongeren, maar je hebt meer invloed op je geluk dan je denkt. En straks ligt de weg weer voor ons open, om Nederland te helpen opbouwen.”

Hoi Myrthe, gefeliciteerd met je mooie afstudeerresultaat in coronatijd!

“Dank je wel. Ik ben er blij mee, maar ik heb me nooit echt beziggehouden met mijn cijfers, of om cum laude mijn propedeuse of diploma te halen. Het gebeurde, maar het kwam vooral omdat ik merkte dat de hbo-opleiding Bedrijfskunde ontzettend goed bij me past. Als je iets doet waar je plezier in hebt, dan kom je in een positieve flow. Ik was zelf altijd gewoon al blij als ik een vak haalde. Ook als dat met een zeven was.”

Je begon met een universitaire studie Bedrijfskunde, maar stapte over naar het hbo. Waarom?

“Het vwo ging me goed af, maar ik had zo’n brede interesse dat ik echt niet wist wat ik daarna wilde doen. Er zijn zoveel opleidingen. Bij mij schoot het heen en weer van Tandheelkunde naar Rechten en alles er tussenin. Ik oriënteerde me ook bij open dagen van hbo-opleidingen, maar mensen om me heen zeiden: ‘Waarom zou je dat doen met een vwo-diploma? Het is toch veel logischer dat je naar de universiteit gaat?’ Ik deed dus eerst wat logisch leek, startte op de universiteit. De tentamens waren goed te doen, maar binnen een half jaar bekroop me het gevoel dat ik het allemaal abstract en afstandelijk vond. Ik wilde denken, maar ook dóen.”

Dus maakte je de switch naar Saxion…

“Ja, in februari van datzelfde studiejaar kon ik nog instromen bij de hbo-opleiding Bedrijfskunde. Ik wilde echt eerst die praktijkgerichte basis van het vak leren. Het was best lastig om mijn hart te volgen, want veel mensen begrepen die stap niet. Maar ik dacht: ‘dit past veel beter bij me.’ Ik merkte dat ik de opleiding ontzettend leuk vond en ook ruimte had om er dingen naast te doen. Bijvoorbeeld als voorzitter van de opleidingscommissie, net als een bijbaan bij Woningcorporatie Domijn in Enschede. Daardoor ontdekte ik ook dat ik een voorliefde heb voor organisaties met een maatschappelijke doelstelling. Om er over te leren en om daar later ook voor te werken.”

Ik kijk altijd heel praktisch waar ik tegenaan loop en wat me daar van in de weg zit. Dan stel ik mezelf de vraag wat ik daar absoluut niet aan kan accepteren en op welke dingen ik zelf invloed kan uitoefenen om iets aan m’n situatie te veranderen. Dan bedenk ik hoe ik het aan ga pakken om het voor mezelf leuker te maken.

Myrthe Leferink
Myrthe Leferink, over afstuderen bij Saxion in coronatijd

Hoe uitte zich dat in je studietijd bij Saxion?

“Ik was gek op de integrale opdrachten. Dat we na een aantal theorievakken echt naar bedrijven toe mochten om aan de slag te gaan met het oplossen van een probleem. Dat werd ons niet op een presenteerblaadje aangereikt. We mochten zelf analyseren waar het probleem lag, de puzzel leggen hoe het beter kon. Vanuit allerlei invalshoeken: hrm, financiën, marketing, recht. Die brede blik werd ons echt aangeleerd, om vanuit allerlei perspectieven naar een vraagstuk kijken. Ik vond het leuk dat we aan onze onderzoeksvaardigheden werkten, maar ook aan onze adviesvaardigheden.”

Hoe was het om in coronatijd af te studeren?

“Hoe leuk ik mijn studie ook vond: het was best zwaar en eenzaam. Dat lag niet aan de mooie afstudeeropdracht die ik voor Ziekenhuisgroep Twente mocht doen: een onderzoek naar hun beleid op het gebied van employer branding. Ik keek hoe ZGT als organisatie personeel kan aantrekken en behouden en daarmee het strategisch personeelsbeleid kan optimaliseren. Omdat ik graag weer iets voor een maatschappelijke organisatie wilde doen, koos ik bewust voor afstuderen in de gezondheidszorg. ‘Zou je dat wel doen, in coronatijd?’ vroegen mensen me. ‘Ze hebben vast geen tijd voor je.’ Maar opnieuw voelde ik juist dat ik het wél moest doen. En het heeft heel goed uitgepakt. Ik heb best geworsteld hoor, met het afbakenen van de opdracht, maar ik volgde het advies van m’n vader. Hij zei me: ‘Niets is voor eeuwig. Maak duidelijke keuzes in wat je wilt onderzoeken en werk naar een duidelijk doel toe.’ Soms moet je door een uitdagende tijd heen, maar ook die gaat voorbij.”

Hoe bleef je gemotiveerd in coronatijd?

“Hoe veel er ook voor studenten gedaan wordt, je bent nu natuurlijk veel meer op jezelf aangewezen. Het klinkt misschien een beetje cliché maar ik denk altijd: je kunt bij de pakken neer gaan zitten, maar dat heeft geen zin. Je moet toch proberen je opleiding en je leven in deze bijzondere tijd leuk te maken. Ik kijk altijd heel praktisch waar ik tegenaan loop en wat me daar van in de weg zit. Dan stel ik mezelf de vraag wat ik daar absoluut niet aan kan accepteren en op welke dingen ik zelf invloed kan uitoefenen om iets aan m’n situatie te veranderen. Dan bedenk ik hoe ik het aan ga pakken om het voor mezelf leuker te maken. Er is natuurlijk nu ook het nodige waar we niets aan kunnen veranderen. Dat laat ik dan ook maar even los.”

Hoe kijk jij naar je toekomst?

“In maart ga ik starten met mijn pre-master en master aan de Universiteit van Leiden. Die ga ik doen op het gebied van Bestuurskunde. Als ik daarna aan het werk ga, wil ik dat echt doen in het maatschappelijk domein. Bijvoorbeeld bij een gemeente, een woningcorporatie of in de zorg. Het onderwijs of het vakgebied van de Veiligheid lijken me interessant. En ook dan wil ik echt weer in de praktijk beginnen. Door een organisatie en vakgebied goed te leren kennen, voordat ik een aansturende of adviserende functie ga vervullen. Het is die praktijk waar het uiteindelijk om draait en waar ik m’n bijdrage aan wil leveren.”

Wat zou je tegen andere studenten willen zeggen in deze bijzondere tijd?

“Luister bij het kiezen van een studie echt goed naar je hart en volg niet het pad dat iedereen logisch voor jou vindt. Je kunt prima van het vwo naar het hbo overstappen. Als je iets doet waar je blij van wordt, dan is dat de route die bij je past. Natuurlijk is het in deze tijd best moeilijk om optimistisch te blijven, ook omdat het perspectief steeds verandert. Probeer er gewoon nu het beste van te maken. Uiteindelijk heb je op best veel dingen in je leven wél invloed. Als de coronacrisis straks voorbij is, zijn wij als jongere generatie belangrijk om Nederland op veel vlakken weer vooruit te helpen. Daar liggen ook de kansen om maatschappelijk iets te betekenen en om daar zelf je voldoening uit te halen. Kijk wat je zelf mooi, leuk en waardevol vindt om te doen en hou daar aan vast.”

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

HRM-praktijklab sociaal ondernemen (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

HRM-praktijklabs brengen theorie en praktijk succesvol samen: 'Studenten leren te denken vanuit de arbeidsmarkt’

11 maart 2024
Symen van der Zee en Willeke Slingerland (fotografie: Thomas Busschers) Onderzoek

Saxion komt met module Moreel Kompas: ‘Wat je hier oefent, is natuurlijk een blauwdruk voor hoe je de samenleving ingaat’

05 maart 2024
Onderwijs

Een AI-studiecoach? ‘Dat dit nog niet bestaat?!’