Mick vond zijn richting via de opleiding Klimaat en Management
Maak kennis met Mick van de Grift (24), projectmedewerker bij Neuf Est. Voor de gemeente Amersfoort werkt hij aan projecten die bijdragen aan een duurzame mobiliteitstransitie en een toekomstbestendige leefomgeving. Met een flinke dosis enthousiasme, brede ervaring en een stevige basis vanuit zijn opleiding Klimaat & Management aan Saxion, draagt Mick zichtbaar zijn steentje bij.
Van Saxion naar de praktijk
Na een korte start bij HBO-ICT koos Mick bewust voor de opleiding Klimaat & Management. “Ik ben altijd al begaan geweest met de natuur. Klimaatverandering is een urgent vraagstuk en ik wilde daar praktisch iets aan bijdragen,” vertelt hij. “Bij Saxion vond ik een opleiding waarin duurzaamheid, ruimtelijke ontwikkeling en management samenkomen.”
Juist die combinatie sprak hem aan. “Het managementgedeelte vond ik belangrijk: hoe zorg je ervoor dat ideeën werkelijkheid worden? Je leert regie nemen, projecten coördineren en belangen van verschillende partijen samenbrengen. Dit heeft mij erg geholpen in het werkveld merk ik nu.’’
Projecten die er écht toe doen
Via Neuf Est is Mick inmiddels actief binnen meerdere projecten voor de gemeente Amersfoort. Zijn werk richt zich vooral op duurzame en actieve mobiliteit, zoals schonere logistiek en infrastructurele projecten. Een concreet voorbeeld is zijn betrokkenheid bij de invoering van zero-emissiezones, waarbinnen vervuilende voertuigen straks niet meer welkom zijn.
Ik vind het tof dat ik gemeente Amersfoort mag vertegenwoordigen in landelijke overleggen. Dat geeft echt het gevoel dat je iets bijdraagt.
Daarnaast ondersteunt hij grote infrastructurele projecten, organiseert hij evenementen over duurzame stadslogistiek en werkt hij aan beleid dat mobiliteit schoner en slimmer moet maken.
Een recent hoogtepunt? “De vaststelling van het omgevingsprogramma mobiliteit. Dat was echt een mijlpaal: als grote stad hebben we nu een volledig uitgewerkt toekomstplan voor mobiliteit.”
Van verduurzaming van kantoren tot drones
Ook tijdens zijn studie deed Mick al veel ervaring op in het werkveld. Zo werkte hij bij de gemeente Nijkerk aan het verduurzamen van kantoren. Zijn afstudeerstage liep hij bij Antea Group, waar hij zich verdiepte in Urban Air Mobility: de inzet van drones in stedelijke gebieden. “Dat was echt vernieuwend. Je ziet hoe technologie straks onze leefomgeving verandert.’’
Ik ben nieuwsgierig van aard. Ik wil weten hoe dingen werken én hoe je ze toepast. Dat is precies wat me drijft in mijn werk.
Leren door te doen
Wat Mick het meest waardeerde aan zijn opleiding bij Saxion? “De StadsLAB-opdrachten. Je werkt daarin aan échte maatschappelijke vraagstukken, samen met partners uit de praktijk. Dat gaf me richting en zelfvertrouwen.”
Die aanpak zie je ook terug in zijn werkstijl. “Ik ben niet alleen bezig met beleid op papier, maar regel ook praktische zaken. Bijvoorbeeld het laten plaatsen van verkeersborden of afstemming met handhaving. Juist die combinatie van denken én doen maakt het werk leuk.”
Tip voor studenten Klimaat & Management
Micks advies aan studenten? “Durf te ontdekken. Ik dacht dat ik iets met klimaatadaptatie zou gaan doen, maar zit nu helemaal in mobiliteit. Alles is met elkaar verbonden, dus probeer verschillende richtingen uit.”
Ook benadrukt hij het belang van bewust kiezen aan het begin van je carrière. “Ik heb voor Neuf Est gekozen omdat ik daar aan meerdere projecten tegelijk kan werken. Dat zorgt voor veel leermomenten en versnelt je ontwikkeling.”
Teamgevoel en plezier
Naast zijn inhoudelijke werk zorgt Mick ook voor verbinding op de werkvloer. Zo organiseerde hij samen met collega’s de jaarlijkse ‘Neuf-ski’, een skivakantie voor het hele team. “Het is goed om ook buiten werk plezier te maken met collega’s. We hebben een jong team en dat maakt het extra leuk.”
Die balans tussen inhoud, impact en plezier vind ik echt belangrijk. Dat maakt dat ik met plezier naar m’n werk ga.