Volg jij vanaf september een minor? Bekijk dan nu het aanbod van Saxion!
Onderwijs

5 tips voor het kiezen van je minor

Elise Ernst
Elise Ernst Leestijd Minuten

Wil jij nog in september een toffe minor volgen en kom je er niet uit? Dan kun je vast wat hulp gebruiken. Wij hebben vijf tips om jouw zoektocht wat overzichtelijker te maken!

Oke, je wilt waarschijnlijk een minor kiezen die goed aansluit op jouw studie, die ook nog interessant is en bij je past, én die het liefst ook nog erg handig is voor je carrière later. Tja, zo wordt het een flink eisenpakket. En het aanbod is ook nog eens ruim. Typisch gevalletje speld in een hooiberg, toch? Geen stress; met een beetje hulp en wat tips valt het hartstikke mee. 

1. Mindmapping en teruggaan naar je roots
Het kan helpen om even helemaal met een schone lei te beginnen. Maak bijvoorbeeld eens een mindmap van wat onderwerpen die je écht interessant vindt. Dat kan, heel logisch, gerelateerd zijn aan jouw opleiding, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan een andere invalshoek.

Onze eerste tip: ga terug naar jouw roots! Wie ben jij en wat vind je leuk? Welke skills wil je verder ontwikkelen? Welke hobby’s of interesses heb je? Wat vond je als kind het leukste om mee te spelen? Welk soort onderzoek heb je altijd al mooi gevonden, maar leek te ingewikkeld om zelf te proberen? Misschien ligt dit qua onderwerp heel dicht bij je huidige studie. Maar jouw minor kan ook vanuit een heel ander specialisme komen. En geloof ons; een oprechte, maar ‘vreemde’ combinatie zorgt vaak voor een onverwachte, interessante dynamiek.

2. Bekijk het aanbod bij Saxion
Als je een grove schets in je hoofd hebt van de richtingen die je interesseren, is het tijd om een duik te nemen in het minorenaanbod bij Saxion. Dit doe je met de minorenkiezer.

Nu is het dus tijd om die mindmap te vertalen naar concrete opties. In de balk aan de linkerkant kun je selecties maken op basis van toegangseisen, interessegebied, locaties, taal, en ga zo maar door. Zo kun je het aanbod filteren en kijken wat het beste past bij jou.

3. Minor buiten de deur
Natuurlijk zien wij jou graag een minor bij ons volgen. Maar misschien heb je een hele specifieke minor in gedachten en kun je die bij Saxion niet vinden. Je hebt altijd de optie om buiten de deur te kijken. Maar ja, dan wordt het aanbod natuurlijk alleen nóg maar groter.

Gelukkig zijn er websites te vinden waar je alle minoren bij Nederlandse hogescholen in een overzicht kunt terugvinden, zoals Kiesopmaat.nl. Maak hier dus gebruik van als je wilt vergelijken of iets zoekt buiten de deur. Denk er wel aan om te checken hoe het zit met de toelating voor studenten van buitenaf.

4. Maak een top 3 en zoek naar referenties
Waarschijnlijk heb je nu wel wat minoren voorbij zien komen die potentiële opties zijn. Tijd om te gaan strepen en een top drie te maken. Welke minoren lijken je het meest relevant en waar word je het meest enthousiast van? Met zo’n short list is het moment aangebroken om een definitieve keuze te maken.

Als er niet één in het bijzonder uitspringt en je het lastig vindt om de selectie kleiner te maken, is onze tip om studenten te bevragen. Op het platform IntoSaxion bijvoorbeeld. Hier kun je al jouw vragen afvuren en hoor je alles over de minor van jouw keuze, van een student die hem al heeft gevolgd. Zo weet je beter wat je kunt verwachten en kun je jouw keuze goed beargumenteerd maken.

5. Extra hulp nodig bij jouw minorkeuze?
Het kan zijn dat je er toch niet helemaal uitkomt of dat je blijft twijfelen tussen verschillende minoren. Bij Saxion zijn er nog wat hulplijnen die in kunt schakelen. Bespreek je voorkeuren bijvoorbeeld met je studieloopbaanbegeleider. Bekijk met hen bijvoorbeeld of het zinvol/verstandig is om die minor te volgen in het licht van de competenties die je wilt ontwikkelen of een eventuele vervolgstudie.

Heb je gerichte vragen over een specifieke Saxion-minor? Neem dan contact op met de minorcontactpersoon, die staat vermeld op elke minorpagina bij de contactinformatie aan de rechterkant.

Student van een andere hogeschool? Ook dat kan!
Nog even tot slot: studeer jij aan een andere hogeschool? Andersom werkt het natuurlijk ook! Meer dan 80 Saxion-minoren staan open voor studenten van buiten. Bekijk ze allemaal hier en zie direct of je de minor van jouw keuze bij ons kunt volgen.

Aanmelden is mogelijk tot en met 28 mei
Als je je keuze hebt gemaakt, is het tijd om je aan te melden! Dit doe je nu voor de minoren die starten in september. Let wel even op: je kunt je nog tot en met 28 mei aanmelden. Wacht dus niet te lang! Hier lees je precies hoe de aanmelding in zijn werk gaat.

Elise Ernst

Elise Ernst

Elise is contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie van Saxion. Ze houdt van schrijven en maakt graag een origineel en leesbaar verhaal van complexe onderwerpen. Ook is ze dol op woordgrappen, internethumor en Triviant-feitjes. Als ze niet aan het werk is, wordt ze blij van hiphop uit de jaren ’90, uitgebreid koken, lezen en yoga.

Gerelateerde artikelen

Onderwijs

Ramon ging via de MHBO-route Werktuigbouwkunde naar een master op de universiteit

23 april 2024
Jens Oelerich nieuwe lector Sustainable & Functional Textiles Onderzoek

Jens Oelerich nieuwe lector Sustainable & Functional Textiles

22 april 2024
Dag van de Aarde 2024 Corporate

Dag van de Aarde 2024