Peter Konter
Business

Met hulp van Saxion bouwde Peter aan zijn netwerk voor TaalBedrijf NL

Anne Hurenkamp
Anne Hurenkamp Leestijd Minuten

Drie jaar geleden verhuisde Peter Konter van Zeeland naar het oosten van Nederland. Voor zijn onderneming TaalBedrijf NL wilde hij graag ook een klantenkring opbouwen in Twente en Salland. Peter vertelt hoe hij Saxion/Multiply om hulp vroeg en wat het traject met bedrijfskundestudenten Anne, Alis, Chayenne en Flore hem opleverde.

De geboortegrond van zijn vader bleef trekken. Zodoende besloot Peter Konter drie jaar geleden naar het Overijsselse Rijssen te verhuizen. Daarmee kwam een lang gekoesterde droom uit. Met 35 jaar ervaring als journalist, redacteur en schrijfcoach bouwde Peter zijn klantenkring voornamelijk in de Randstad op. Net als zijn compagnon Yvonne Lammers, die zich in het bedrijf specialiseerde in taal- en cultuureducatie (NT2) aan hoger opgeleiden. Waar Yvonne met haar activiteiten voet aan de grond kreeg in het oosten, kon Peter daar nog wat extra ondersteuning bij gebruiken, vertelt hij: “Met mijn activiteiten in ons bedrijf wilde ik niet afhankelijk blijven van onze klanten in het westen, maar ook bouwen aan een nieuw netwerk in Twente en Salland,” vertelt Peter. Hij besloot zich te oriënteren op een samenwerking met Saxion en kwam in contact met Saxion/Multiply.

Saxion Business Point

Via het Saxion Business Point legt Saxion verbinding tussen het onderwijs en het regionale bedrijfsleven. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten. Studenten gaan aan de slag met praktijkopdrachten voor bedrijven in de regio. Ze passen hun kennis toe, bouwen aan hun toekomstige netwerk en doen praktijkervaring op. Bedrijven bieden Saxion-studenten die ruimte en maken op hun beurt gebruik van de expertise van professionals-in-opleiding: die kijken met een frisse blik naar een vraagstuk waar bedrijven een oplossing voor zoeken.

Zichtbaarder worden in de regio

Peter kreeg hulp van vier tweedejaars Saxion-studenten Bedrijfskunde. Anne Roosma, Alis Aloyan, Chayenne Overduin en Flore Kattenpoel Oude Heerink gingen aan de slag met zijn vraagstuk om zichtbaarder te worden in de regio en daarbij zijn netwerk uit te kunnen breiden. “Het voelt best huiverig om je bedrijf door te laten lichten,” vertelt Peter. “Je weet vaak zelf al op welke punten het beter zou kunnen. Ik had verwacht dat ik vooral het algemene advies zou krijgen om zichtbaarder te worden op social media, maar dat pakte toch anders uit dan ik dacht.”

Het hoger onderwijs laat hier in de regio zien hoe belangrijk het is de link tussen onderwijs, onderzoek en maatschappij te leggen.

Peter Konter
Peter Konter van TaalBedrijf NL maakte gebruik van het Saxion/Multiply-traject

Bedrijfsleven ondersteunen

Opvallend noemt Peter het, hoe bewust Saxion en de Universiteit Twente nadenken over de manier waarop zij het regionale bedrijfsleven opzoeken en ondersteunen. Doel daarbij is om samen antwoorden te vinden op maatschappelijke ontwikkelingen. “Die toegepaste benadering, gericht op de beroepspraktijk, valt me enorm op, sinds we hier zijn komen wonen. Ik was dat niet gewend. Het hoger onderwijs laat hier in de regio zien hoe belangrijk het is de link tussen onderwijs, onderzoek en maatschappij te leggen.”

In coronatijd werkte Peter bijna volledig online samen met zijn Saxion-adviseurs Anne, Alis, Chayenne en Flore. “We zijn één keer, op voldoende afstand, bij elkaar gekomen voor een echte kennismaking. Ik zou de studenten toch een kijkje achter de schermen van mijn bedrijf gaan geven. Daarom vond ik het belangrijk en waardevol elkaar wat beter te leren kennen. Daarna zijn ze op afstand voor me aan de slag gegaan.”

Goed onderbouwd adviesrapport

De bedrijfskundestudenten voerden kwalitatief onderzoek uit, deden deskresearch, namen interviews af en voerden diverse analyses uit voor TaalBedrijf NL. “Ik kreeg een goed onderbouwd adviesrapport, waaruit bijvoorbeeld bleek dat ik meer aan mijn online zichtbaarheid moest werken. Niet alleen via social media, maar ook door mijn website te vereenvoudigen, te werken aan Search Engine Optimalisation en door hulpmiddelen als Google Adwords in te zetten. Daarbij is ons aanbod van diensten vanuit TaalBedrijf NL de afgelopen jaren zo groot geworden, dat de studenten me een spiegel voorhielden: als we je website bekijken, begrijpen we niet goed wat bedrijven nu precies bij TaalBedrijf NL af kunnen nemen, vertelden ze me. Dat zijn waardevolle adviezen waar ik mee aan de slag kan. Ik moet beter uitleggen wat we precies voor welke bedrijven of organisaties kunnen betekenen.”

Blij met adviezen

De studenten hebben hard gewerkt en een goed en gedetailleerd advies voor hem geschreven, vertelt Peter. “Ik kreeg daarbij marketingtips en het advies om ook mijn schrijfcoaching voor het hoger onderwijs bijvoorbeeld ook aan instellingen als Saxion aan te bieden.” Over de kwaliteit van het rapport is Peter als schrijver overigens erg te spreken. “Anne, Alis, Chayenne en Flore bleken zelf goed in staat om een gestructureerd en duidelijk advies op te stellen. Ook dat viel me in positieve zin op, in vergelijking met het niveau dat ik bij veel studenten in het hoger onderwijs in het westen zag. De verbale taalvaardigheid is er vaak wel, maar de schriftelijke kant blijft achter. Ik zeg altijd: om goed te schrijven, moet je eerst goed na kunnen denken. Dat hebben deze vier bedrijfskundestudenten van Saxion laten zien. Ik ben blij met hun adviezen en geef Anne, Alis, Chayenne en Flore goede kansen op de arbeidsmarkt.”

Ik kreeg een goed onderbouwd adviesrapport, waaruit bijvoorbeeld bleek dat ik meer aan mijn online zichtbaarheid moest werken.

Peter Konter
Peter Konter van TaalBedrijf NL maakte gebruik van het Saxion/Multiply-traject

Hoe vonden Saxion-studenten Anne, Alis, Chayenne en Flore het om via Multiply voor TaalBedrijf NL aan de slag te gaan?

“In het tweede jaar van onze studie Bedrijfskunde volgen we het vak Innovatief Ondernemen. We werken daarvoor in groepjes gedurende twee kwartielen aan een project. Onze voorkeur ging uit naar TaalBedrijf NL, omdat het maken van een marketingplan ons aansprak.

Binnen onze projectgroep verdeelden we de taken. Daarbij was Flore teamleider, Alis planner, Chayenne contactpersoon voor de opdrachtgever en Anne de notulist. De rollen spreken voor zich en geven structuur aan het project. Maar we leerden ook dat een strakke rolverdeling niet altijd werkt. Soms is het handig de rol van een ander over te nemen.

We vonden het een leuke opdracht. Vooral omdat het contact met de heer Konter zo goed verliep en we telkens een stapje verder kwamen. De opdracht sloot goed aan op onze studie Bedrijfskunde. Marketing is daar een onderdeel van, waarover we meer hebben geleerd. Ook leerden we om stap voor stap tot een adviesrapport te komen, hoe we een interview konden transcriberen en coderen en hoe we contact moeten onderhouden met een opdrachtgever. Dat zijn punten waar zeker wat aan hebben tijdens de opleiding en wellicht later in het bedrijfsleven.

We vonden het een geslaagd project en hopen dat de heer Konter, mede door ons adviesrapport, meer afnemers kan bereiken. Onze boodschap: bedrijfs- en wetenschapsjournalist nodig? Kijk dan eens naar TaalBedrijf NL!”

Peter Konter portret.jpg

Saxion/Multiply is er voor ondernemers

Verandert er veel om je heen? Verschijnt er nieuwe concurrentie op plekken die je niet verwacht? Als MKB-ondernemer is het belangrijk om in te springen op nieuwe kansen. Studenten van het project Multiply kunnen jouw organisatie hierbij helpen. Tijdens het Multiply-project dagen een businessschool-student en deskundige professionals jou uit om 20 weken out-of-the-box te denken en marktkansen om te zetten in nieuwe business. We gaan in gesprek over internationalisering, nieuwe serviceconcepten en marketing- en sales ideeën. Het businessplan is het eindproduct van dit traject en helpt je om de komende jaren succesvol mee te veranderen!

Wil jij weten hoe Saxion jou als ondernemer kan ondersteunen?

Neem contact met ons op
Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp

Anne Hurenkamp is redacteur bij de Dienst Marketing en Communicatie van Saxion. Schrijven maakt haar gelukkig. Vooral als het om een persoonlijk portret of over onderzoek gaat. Als lezer, luisteraar, schrijver en podcaster gaat Anne ook graag op zoek naar mooie verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. In haar vrije tijd is ze bovendien boekenliefhebber en Beatlesblogger.

Gerelateerde artikelen

Saxion, Universiteit Twente en ROC van Twente ondertekenen een gezamenlijk convenant Persbericht

Samen sterker: Kennisinstellingen bundelen krachten voor Centre of Expertise 'Versnelling energie- en grondstoffentransitie'!

04 april 2024
Tom Salemink Business

Tom breidt de Talententuin Achterhoek uit naar Twente: ‘We verbinden bedrijven met jong talent’

18 maart 2024
Symen van der Zee en Willeke Slingerland (fotografie: Thomas Busschers) Onderzoek

Saxion komt met module Moreel Kompas: ‘Wat je hier oefent, is natuurlijk een blauwdruk voor hoe je de samenleving ingaat’