Carintreggeland kiest bewust voor FastSwitch: ‘Hebben handen aan het bed nodig’
Business

Carintreggeland kiest bewust voor FastSwitch: ‘Hebben handen aan het bed nodig’

Willem Korenromp
Willem Korenromp Leestijd Minuten

Het is een probleem waar veel zorginstelling mee te maken hebben: een tekort aan goed, enthousiast personeel. Om extra handen aan het bed te krijgen mikt Carintreggeland op afgestudeerde studenten, maar ook omscholers. Sinds februari neemt de Twentse zorginstelling deel aan het FastSwitch-traject van Saxion.

Het omscholen van werknemers kan soms jaren in beslag nemen. Voor sommige werkgevers duurt dat te lang. FastSwitch kan een oplossing bieden. Het is een verkort omscholingsprogramma, waardoor een carrièreswitch op korte termijn mogelijk is. Daardoor worden organisaties snel vooruit geholpen.

Arbeidsmarktproblematiek

Binnen Saxion is het traject hbo-v een van de eerste FastSwitch-programma’s dat actief is. Daarmee loopt de hogeschool landelijk voorop. Carintreggeland werkt al jaren samen met Saxion en besloot direct gebruik te maken van FastSwitch. “Binnen de zorg is er een grote arbeidsmarktproblematiek”, zegt praktijkopleider Jeannette van der Ent. “We hebben handen aan het bed nodig. De winst voor ons is dat FastSwitch ons volwassen kandidaten biedt met levenservaring. Ze zijn in staat snel te schakelen en kunnen zich vanwege hun levenservaring verdiepen in andere mensen. Dat is voor ons een meerwaarde.”

Carintreggeland zet bij het werven van personeel in op meerdere paarden. Logischerwijs wordt er gekozen voor jonge, net afgestudeerde hbo-v’ers. Maar omdat de vraag naar personeel groot is, worden er ook andere paden gekozen. “We werken daarom al langere tijd samen met Saxion”, zegt Judith Kerkdijk, eveneens praktijkopleider bij Carintreggeland. “We hebben al een lichting hbo-v zijinstromers gehad, we weten qua niveau daardoor redelijk wat we kunnen verwachten. FastSwitch is alleen een nog snellere vorm om een carrièreswitch te maken.”

Verschillende achtergronden

Begin februari gingen de eerste drie FastSwitch’ers bij de zorginstelling aan de slag. Ze zijn afkomstig uit drie totaal verschillende richtingen: één van hen komt uit de communicatiewereld, en ander uit de sporthoek, terwijl de derde een achtergrond in de techniek heeft. Maar alle drie kiezen ze nu voor de zorg. Bewust. Het voordeel voor Carintreggeland is dat de kandidaten al voor ze begonnen bij de zorginstelling zijn doorgelicht door Saxion. "Dat is doorgaans een vrij uitgebreid voortraject”, zegt Van der Ent. “Er is voorlichting gegeven, waardoor ze een goed beeld hebben van de zorg en welke zorgvormen er zijn. Daarnaast heeft Saxion door middel van testen en gesprekken gekeken wat de competenties van de deelnemers zijn en of ze geschikt zijn voor de zorg. Daarmee nemen ze ons veel werk uit handen.” Kerkdijk vult aan: “Bij andere programma’s tref je ongeveer hetzelfde soort deelnemers, maar daar moeten we zelf de voorselectie doen. Nu doet Saxion dat, waardoor wij in de fase daarna nog gerichter kunnen filteren. Het scheelt ons tijd, maar ook het risico dat de kandidaten afhaken is voor ons als instelling kleiner.”

Feedback

Van der Ent en Kerkdijk hebben regelmatig contact met Saxion en worden geregeld gevraagd om feedback. Hoewel de eerste lichting FastSwitch-studenten pas net begonnen is, hebben ze nu al een aandachtspunt voor de volgende groep. “Wat we jammer vinden is dat de deelnemers niet de mogelijkheid hebben gehad om mee te lopen voor ze solliciteerden”, zegt Kerkdijk.  “Nu moeten ze aan de voorkant van het traject aangeven welke richting ze op willen. In het ideale plaatje willen we ze eerst mee laten lopen in de verschillende werkvelden, zodat ze een nog beter beeld hebben van de zorg en op basis daarvan een keuze kunnen maken die nog beter bij hen past.”

Maar dat is pas voor de volgende lichting. Eerst richt Carintreggeland zich op haar eerste drie FastSwitch’ers. Zij zijn met open armen ontvangen door de zorginstelling. “We zorgen ervoor dat ze zich welkom voelen”, zegt Van der Ent. “Daar besteden we veel aandacht aan. Er is een introductieochtend waar ze hun uniform krijgen en een iPad. Daar maken ze kennis met ons eigen digitale leerplein. Ze vinden er E-learnings, bijvoorbeeld over hoe je omgaat met dementie, hoe je leert communiceren en feedback geven. Maar ook waar ze terecht kunnen als ze tegen problemen aanlopen. Het geeft ze het gevoel dat ze gesteund worden door de organisatie. We willen ook dat ze zich welkom voelen, want we moeten zuinig zijn op onze zorgmedewerkers. Wat trouwens wel mooi was: een van de deelnemers had al op het digitale leerplein gekeken en een E-learning over omgaan met dementie gemaakt.”

Motivatie

Dat laatste zegt veel over de motivatie van de FastSwitch’ers. Ze willen graag stappen maken en zijn bereid daarin te investeren. “Het zijn hele enthousiaste kandidaten”, ervaart Kerkdijk. “Leergierige mensen die bewust voor een overstap hebben gekozen. Ze hebben bovendien al een hbo-opleiding achter de rug. Dat zegt wel iets over iemands kunde om te leren.”

Binnen Carintreggeland worden de FastSwitch’ers klaargestoomd voor een carrière in de wijkverpleging. Ze worden er zorgvuldig opgeleid. Kerkdijk: “Ze krijgen bij ons een contract voor 24 uur, daarnaast gaan ze één dag per week naar school, moeten ze huiswerk maken en zich voorbereiden op toetsen. Dat is best pittig. Het eerste jaar draaien de deelnemers mee in een verpleeghuis. Dat doen we bewust. Ze kunnen er makkelijk meelopen met collega’s en kunnen soms ook al zelfstandig werken. Afhankelijk van hoe snel ze dingen oppakken gaan onze FastSwitch’ers verder leren en werken in de Wijkverpleging.  Eerst samen met een collega, later alleen. We leiden de deelnemers breed op, want in de wijk kan je alles tegenkomen. Van iemand die met een wond terugkomt uit het ziekenhuis tot mensen die in verband met een gevorderde dementie in afwachting zijn van een opname in een zorginstelling. Of mensen met een psychiatrisch ziektebeeld. Het is heel divers. Daar stomen we ze klaar voor, om die ziektebeelden te herkennen, maar ook om met de mensen om te gaan. Dat is heel belangrijk.”

Toekomst in de zorg

Uiteindelijk moeten de FastSwitch’ers op eigen benen kunnen staan, klaar voor een toekomst in de zorg. En om zo een oplossing te bieden aan de arbeidsproblematiek. Van der Ent: “De drie mensen die we nu hebben, hebben hun sporen op verschillende gebieden al verdiend. Ze beschikken over competenties die we goed kunnen gebruiken in de zorg. Ze hebben bijvoorbeeld een overstijgend werk- en denkvermogen. Staan stevig in het leven en doorzien hoe organisaties werken. Vrijwel alle zorginstellingen hebben extra handen nodig. FastSwitch kan daarbij helpen. Want het is belangrijk dat mensen goed verzorgd worden. Later, als je zelf ouder wordt, wil je immers ook dat er enthousiaste mensen aan je bed staan.”
 

Interesse in FastSwitch?

Lees meer over FastSwitch!
Willem Korenromp

Willem Korenromp

Willem is freelance journalist en tekstschrijver. Regelmatig maakt hij mooie interviews en achtergrondverhalen voor Saxion. Daarbij heeft hij een voorliefde voor sport. Niet alleen om over te schrijven, maar ook om zelf te beoefenen.

Gerelateerde artikelen

IMG_2144.jpg Onderwijs

‘Toen mijn kinderen gingen studeren, heb ik hun voorbeeld gevolgd’

18 januari 2023
Twee deeltijd studenten in techniek lab Onderwijs

Wat is het verschil tussen deeltijd en voltijd?

08 november 2022
Deeltijd studente met kop koffie op een bank Onderwijs

Welke deeltijd hbo-opleidingen zijn er?