Student tijdens college
Onderwijs

De waarde van een Associate degree

Elise Ernst
Elise Ernst Leestijd Minuten

Ben jij je aan het oriënteren op een nieuwe studie en is je oog gevallen op een Associate degree (Ad)? Dan ben je vast benieuwd naar wat dit type onderwijs, naast de tweejarige duur, anders maakt. Grote kans dat je ook graag wil weten wat je straks kunt doen met dit getuigschrift. Want wat is nou ‘de waarde’ van een Ad? In dit artikel beantwoorden we dit soort brandende vragen en onthullen waarom een Ad een slimme investering kan zijn voor jouw toekomst.

Wat is een Associate degree?

Nog nooit gehoord van Ad’s? Dan is het misschien handig om eerst wat basisinformatie te bekijken voordat we de diepte ingaan. In het artikel ‘Wat is een Ad en wat kan ik ermee?’ zetten we alles voor je op een rijtje.

Artikel lezen

Is een Ad even veel ‘waard’  als een hbo-bachelor?

Dit is misschien een wat lastige vraag om te beantwoorden, maar het is goed om te ontleden wat hier nou eigenlijk mee bedoeld wordt. Zijn Ad’s en hbo-bachelors exact hetzelfde qua niveau? Nee, dat niet. Dit kan je het beste zo zien: een hbo-bachelor heeft wat men categoriseert als niveau 6, een Associate degree heeft niveau 5, en niveau 4 is een mbo-niveau 4 opleiding. Maar hoewel een Ad en een hbo-bachelor verschillende opleidingsniveaus vertegenwoordigen, zijn het allebei wel degelijk hbo-opleidingen.

De vraag is dus meer: wat past het beste bij jou en wat je wilt? Een Ad is ontworpen om je gericht voor te bereiden op specifieke beroepen en industrieën, waardoor je direct na het behalen van je getuigschrift aan de slag kan. Het curriculum of vakkenpakket van een Ad is praktisch en volgt de ontwikkelingen in het werkveld. De nadruk ligt op het leren van gespecialiseerde vaardigheden en kennis, zodat je die direct kan toepassen. De waarde van een Ad zit dus ook in het beroepsgerichte karakter van dit diploma.

Is een Ad makkelijker dan een hbo-bachelor?

Deze vraag hebben we vaker voorbij zien komen. Het idee dat een Ad makkelijker is dan een hbo-bachelor, willen we bij deze natuurlijk ontkrachten. Ja, het klopt dat een Ad twee jaar duurt en een hbo-bachelor vier jaar. En ja, het curriculum van een Ad is daardoor mogelijk minder uitgebreid dan dat van een hbo-bachelor. Maar vergis je niet: een Ad heeft niveau 5 en is een hbo-opleiding!

Een Ad heeft daarbij een studieprogramma dat specifiek is ontworpen om je voor te bereiden op je gekozen vakgebied. Eigenlijk biedt een Ad een intensieve en gerichte vorm van onderwijs. De nadruk ligt op praktische vaardigheden, hoe je dit toepast in de echte wereld, en is een directe voorbereiding op de arbeidsmarkt. De opleiding vraagt daarom net zo veel discipline, doorzettingsvermogen en hard werken om te slagen als een hbo-bachelor!



Wat is dan de (meer)waarde van een Ad-diploma?

Nou, genoeg! Met een Ad heb je kortgezegd een internationaal erkend, beroepsgericht getuigschrift dat je kunt behalen in slechts twee jaar tijd. Het opent deuren naar verschillende carrièremogelijkheden; of je nou een vliegende start wilt maken in je studerende leven, je kennis wilt verdiepen in een bepaald vakgebied, of een hele nieuwe richting wilt inslaan.

Het is belangrijk dat de Ad een logische stap is voor jouw ambities en de branche waarin je wilt werken. Want hoewel Ad’s bij uiteenlopende vakgebieden passen, is het niet vanzelfsprekend dat ze aansluiten bij élke baan. Het is daarom slim om je goed in te lezen over het werkveld en de potentiële werkgevers en professionals binnen zo’n branche. Welke opleidingseisen stellen ze bijvoorbeeld? Zo kun je een betere inschatting maken van de waarde van een Ad-getuigschrift binnen jouw interessegebied.

Is Associate degree het waard?

Tot slot willen we op deze vraag volmondig antwoorden: absoluut! Of je nu net van de middelbare school komt, een carrièreswitch wilt maken, of je huidige kennis en vaardigheden wilt upgraden; een Ad is een investering in jezelf en opent de deuren naar talloze mogelijkheden. Het is een fijne optie voor mensen die graag doelgericht naar een resultaat werken. Daarnaast heb je vaak ook de flexibiliteit om verder te studeren en aansluitend een bachelorsdiploma te behalen in de toekomst als je dat wilt.

Kortom, als je op zoek bent naar een waardevolle opleiding die je klaarstoomt voor een succesvolle loopbaan, is een Associate degree zeker de investering waard!

Elise Ernst

Elise Ernst

Elise is contentspecialist bij de Dienst Marketing & Communicatie van Saxion. Ze houdt van schrijven en maakt graag een origineel en leesbaar verhaal van complexe onderwerpen. Ook is ze dol op woordgrappen, internethumor en Triviant-feitjes. Als ze niet aan het werk is, wordt ze blij van hiphop uit de jaren ’90, uitgebreid koken, lezen en yoga.

Gerelateerde artikelen

Wat is een Associate degree en wat kan ik ermee? Onderwijs

Wat is een Associate degree en wat kan ik ermee?

16 maart 2021
Onderwijs

Van docent tot schooldirecteur: Bas legt met deeltijdmaster Educational Leadership de basis voor zijn droom

02 mei 2024
Deeltijd studente met kop koffie op een bank Onderwijs

Welke deeltijd hbo-opleidingen zijn er?