Onderduikhol opgespoord?
Organisatie

Onderduikhol opgespoord?

Leestijd Minuten

Dinsdag 1 februari studeerde Daan Postma af op zijn speurtocht naar een onderduikhol in de gemeente Epe. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Lectoraat Bodem & Ondergrond in het kader van een Comenius Teaching Fellow (Digital classroom: Archaeology of Conflicts).

Wat is het verhaal? Vanaf 1943 tot het einde van de oorlog heeft de destijds 4-jarige Jits van Straten ondergedoken gezeten in een hol onder de grond in Epe. Gelukkig heeft hij de oorlog overleefd. De nu 82-jarige Jits wil graag de plek opsporen waar hij zolang ondergedoken is geweest. Echter, na zoveel jaren is het hol volledig verdwenen en de omgeving sterk veranderd. 

De afstudeeropdracht van Daan is om met behulp van archeologische methoden en technieken dit hol op te sporen en verslag te doen van deze speurtocht in een aantal vlogs ten behoeve van het onderwijs in de minor Conflict Archeologie. Het onderzoek heeft geresulteerd in vier vlogs die een goed beeld opleveren van de werkwijze van een archeoloog. Ook geven de vlogs goed weer op welke manier archeologische onderzoeksmethoden en historische onderzoeksmethoden elkaar aanvullen bij het onderzoek van het recente verleden. 

Heeft Daan het onderduikhol gevonden? Wij denken van wel, maar om dit helemaal zeker te weten moet een opgraving worden uitgevoerd. Op dit moment is Tobias van Essen bezig met de voorbereiding van een opgraving van het hol in het kader van zijn afstudeeronderzoek. Dus … wordt vervolgd!  

In overleg met de terreineigenaar worden de vlogs en het onderzoeksrapport nog niet vrijgegeven in verband met de kwetsbare natuur. Wil je toch meer informatie over dit project dan kun je contact opnemen met Wilko van Zijverden van het Lectoraat Bodem & Ondergrond (w.k.vanzijverden@saxion.nl).  

Gerelateerde artikelen

Onderwijs

Studenten op zoek naar verhalen over Duitse verdedigingslinie ‘Frieslandriegel’

03 mei 2024
klimaatplein 1.jpg Event

Rondleiding Saxion Klimaatplein en TRENDY Water Centre

6 mei 2024 Enschede Saxion Enschede
Onderwijs

Van docent tot schooldirecteur: Bas legt met deeltijdmaster Educational Leadership de basis voor zijn droom