Rondleiding.jpg
Studentenleven

Saxion stimuleert een duurzame leefomgeving met het Masterplan Biodiversiteit van studenten

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Afgelopen dinsdag lieten studenten Klimaat en Management tijdens een rondleiding de mogelijkheden zien om de biodiversiteit rondom de Saxion-gebouwen in Enschede te verbeteren. Deze wandeling was een introductie van hun Masterplan Biodiversiteit. Dankzij deze rondleiding konden studenten, medewerkers en bewoners van Gemeente Enschede kennis maken met de omgeving van het stadscampus en met de ambities van Saxion voor een duurzamer leefklimaat.

De aanleiding voor dit project kwam voort uit de ambitie van Saxion en Gemeente Enschede. Het idee is om voor 2024 een duurzamer leefklimaat in en rondom de stad te versterken waarin plant, mens en dier in harmonie met elkaar kunnen leven. De visie en het doel is duidelijk, maar de manier hoe Saxion dit het beste kon realiseren, was nog een vraagstuk.

De vierdejaars studenten Marijn Sloot, Yusuf Metin Yar, Tom van Zaalen en Jeroen Woestenburg hebben dit vraagstuk opgepakt en het Masterplan Biodiversiteit opgezet, met als doel het bevorderen van de biodiversiteit en het klimaatadaptief vermogen. Metin van de opleiding Bestuurskunde/overheidsmanagement en Jeroen van de opleiding Stedenbouwkundige Ontwerpen gaven de rondleiding in Enschede. De Stadscampus van Saxion is als centraal vertrekpunt gekozen voor de wandeling. Saxion is op dit moment bezig om het Masterplan Biodiversiteit te realiseren en stimuleert hiermee een duurzamer leefomgeving voor zijn studenten en medewerkers.

Het Groenambitieplan

De droom is om één groot park te worden voor mens, plant en dier door groen te beschermen, te benutten en gebruiksvriendelijk te maken. Het huidige groenbeleid is namelijk erg versnipperd en er ontbreekt een duidelijk structuur. Ook is de binnenstad en zijn de singels niet groen genoeg.

Zonder de aanwezigheid van planten en dieren is het leven voor de mens niet houden. Het stadsleven is hier geen uitzondering op.”

- De projectgroep over de aanleiding voor het Masterplan Biodiversiteit

Aanleiding voor het project

Zowel Saxion als de gemeente ambieert een duurzamer leefklimaat, waarin meer aandacht uitgaat naar biodiversiteit en klimaatadaptatie. In de toekomst moet de omgeving als één groot park worden beschouwd. Saxion ziet het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om een belangrijke bijdrage te leveren aan de klimaatopgaven. Zo is in het najaar van 2020 een duurzame ambitie voor bedrijfsvoering vastgesteld. Hierin is de duurzame ambitie voor de lange termijn geformuleerd en vertaald naar doelstellingen en opgaven voor de periode tot en met 2024. De studenten hebben de duurzame ambities vertaalt naar inspiratiebeelden, zodat de plannen gemakkelijk kunnen worden gerealiseerd.

Verbindingen tussen groenvlakken

Saxion is een kennisinstelling waar dagelijks veel mensen komen. Daarbij heeft Saxion een brugfunctie en kan de omgeving een bewustzijn creëren. Met dit project willen de studenten dat groen van decor naar hoofdrol gaat. De mens en de verhoudingen met de natuur moeten in balans zijn. Want zonder de aanwezigheid van planten en dieren is het leven voor de mens niet houdbaar en het stadsleven is hier geen uitzondering op. “Door het toevoegen van groen worden er diensten uitgewisseld waarbij wij als mens een bijdrage kunnen leveren aan de natuur en in ruil daarvoor profiteren voor een betere leefomgeving”, vertellen de studenten tijdens de wandeling.

Van decor tot hoofdrol

De filosofie van het project vloeit voort uit de gedachte ‘van decor tot hoofdrol’. Vroeger werd woeste natuur gezien als een bedreiging en de mens kreeg snel de gedachte en behoefte om de natuur in toom te houden. Men geloofde dat natuur gevaarlijke dieren aantrok en dat er enge ziektes uit voortkwamen. Een stukje onwetendheid. Tegenwoordig is de verhouding tussen mens en natuur veranderd en roept het geen negatieve maar juist positieve gevoelens op. Echter moeten we ons ervan bewust zijn dat de natuur niet altijd symmetrisch en esthetisch eruit ziet, maar juist ook asymmetrisch en onesthetisch. De mens moet leren beseffen dat het onderdeel uitmaakt van een groter geheel. Op dit moment ontbreekt dit bewustzijn bij de meeste mensen.

De groenstructuren: van buiten naar binnen

Twee groene ‘prikkers’ zorgen er in het bijzonder voor dat de stad in ecologisch opzicht is verbonden met het achterland. In het noordwesten gaan de akkerlanden over in het Abraham Ledeboerpark, dat opgevolgd wordt door het park van Lochemsbeek, het Gerrit Jan van Heekpark, villa Schuttersveld (en zijn tuinen) en eindigt in het Volkspark. Het Volkspark is weer verbonden met het hoofdgebouw van Saxion Enschede, dankzij het groene karakter van de M.H. Tromplaan. Mede dankzij het Volkspark is er een sterke verbinding met het groen en zijn er veel mogelijkheden om de groenstructuur een extra aanzet of aanvulling te geven. De M.H. Tromplaan en de Parkweg, die grenzen aan het Saxionterrein, kunnen worden verbonden.

Het project begint bij het Stadscampus, gaat verder in en nabij de omgeving van de Saxion gebouwen en eindigt bij de binnenruimtes en terrassen van de gebouwen. Ook zijn er verschillende aanbevelingen over de parkeerplaatsen met vele verhardingen die momenteel ontbreken aan groen.

Het doel

Het omzetten van de denkwijze in praktische voorbeelden zullen er voornamelijk voor zorgen dat studenten, docenten en medewerkers het verschil in typen natuur herkennen en de meerwaarde hiervan gaan inzien. Het beoogde effect van de aanpak is het prikkelen van de gebruikers van de stadscampus, het laten ontstaan van gesprekken en discussies en ervoor zorgen dat onze denkwijze zich van ‘mooi’ en ‘netjes’ naar ‘nuttig’ en ‘waardevol’ ontwikkelt.

Saxion is momenteel druk bezig om samen met de studenten te kijken in hoeverre de plannen gerealiseerd kunnen worden. Kleine stapjes zullen uiteindelijk een groot verschil maken. Hiermee bewijst Saxion dat een duurzame leefomgeving gestimuleerd wordt en dat de wegen voor de studenten vrijgemaakt worden om de plannen te kunnen realiseren. Het doel is om voor 2024 een duurzamer leefklimaat in en rondom de stad te versterken, maar hier zijn voorlopig geen twijfels over. Saxion is er druk mee.

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

klimaatplein 1.jpg Organisatie

Hogeschool Saxion werkt samen met studenten aan een natuur inclusieve campus

20 juni 2022
Klimaatbestendig Enschede.jpeg Onderwijs

Docenten ontwikkelen excursie over klimaatadaptatie: ‘Leert Enschede op een mooie manier kennen’

22 april 2021
Corporate

Green Ambassador Marlies Pepers: stap voor stap groener