Douwe
Onderwijs

Alumnus Douwe werkt bij afvalinzamelaar Circulus: ‘Er zit zo veel meer achter dan mensen denken’

Tijdens zijn studie wilde Douwe Bouchier leren hoe je mensen kan aanzetten tot duurzamer gedrag. Zijn zoektocht naar een geschikte baan leidde hem naar Circulus, een afvalinzamelingsbedrijf. Hier is hij werkzaam als gemeenteadviseur en projecttrekker. “We zijn heel veel bezig met innovatie.”

Hoi Douwe, welke opleiding heb je bij Saxion gedaan?

“Ik heb de opleiding Klimaat en Management gedaan, dat heette destijds milieukunde. De opleiding is erg duurzaam met een stukje beleid. Dat stukje beleid sprak mij in het begin niet aan. Wat mij wel aansprak was de duurzame kant. Ik wilde graag leren hoe je mensen kan aanzetten tot duurzaam handelen. Daar zijn ontzettend veel manieren voor en ik wilde graag handvaten om dat te doen. Daarnaast leer je de bijbehorende theorie. Wat is er aan de hand met de planeet, de manier hoe haar inwoners er gebruik van maken en het klimaat? Uiteraard ontbreekt het ook niet aan financiële modellen, wettenbundels en excursies in de buitenlucht. ”

Wat doe je voor werk?

“Ik ben nu werkzaam als gemeenteadviseur en projecttrekker bij Circulus. Circulus is een afvalinzamelaar van negen gemeentes, via hen krijgen we opdrachten. Onze opdrachtgevers zijn ambtenaren die bijvoorbeeld grondstoffen, circulaire economie of buitenruimte in hun portefeuille hebben. Zij komen bij ons met vraagstukken als 'wat moeten we doen met een illegale stort?' en 'Wat zijn de nieuwste ontwikkeling op dit gebied?' Als projecttrekker neem ik textielgerelateerde projecten op mij. Dat is heel erg leuk.”

Hoe ben je bij Circulus terecht gekomen?

“Ik wist destijds niet zo goed wat ik met mijn opleiding zou wilde doen. Het is een brede opleiding en soms wat technisch. Je krijgt de titel ingenieur. Dat terwijl ik mezelf helemaal niet zo technisch vind. Om me heen zag ik veel studenten die al wel wisten wat ze wilde doen. Voor mij was het nog best een zoektocht. Na mijn studie ben ik eerst een tijdje gaan reizen. Voor mijn werk bij Circulus heb ik een traineeship gedaan bij de gemeente Apeldoorn. De gemeente Apeldoorn is een van de negen gemeentes die aandeelhouder is van Circulus. Zo ben ik met Circulus in contact gekomen.”

Op dit moment zit ik op de juiste plek.

Werken bij een afvalbedrijf klinkt niet heel sexy, wat doet Circulus precies?

“Circulus is een afvalinzamelingsbedrijf van huishoudelijk afval. Daarnaast zijn wij ook actief in het onderhoud van openbare ruimte en het sociale domein. Dat is echt de uitvoering van het werk, dat zijn bijvoorbeeld de mensen die achter op de vrachtwagen staan. Ik werk op kantoor, maar je kunt begrijpen dat we veel samenwerken met de uitvoerende mensen. Dit maakt het zo tof dat Circulus bezig is met innovatie en duurzaamheid. Pilots die bedacht worden op kantoor kunnen ook daadwerkelijk een test-run krijgen. Ik werk samen met een hele leuke groep mensen.”

Heb je het idee dat je met dit werk mensen kan aanzetten tot duurzaam gedrag?

“Dat is heel erg lastig. Gelukkig heb we een communicatieafdeling waar dit een continue orde van de dag is. Er gaan zoveel dingen goed in de wijk: van hoge afval scheidingspercentages tot participerende burgers. Maar het blijft lastig om iedereen te bereiken. Het aansporen tot afval scheiden is één, maar impact maken op de leefomgeving waarvan we afhankelijk zijn is twee. Daarin maken we zeker een groot verschil”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Misschien een standaardantwoord, maar het is heel dynamisch. Je hebt naast de langlopende projecten ook korte vraagstukken. Circulus is volop in beweging en verjongt. De directrice legt daar ook de nadruk op. Er zijn intern projecten waar je bij mag aanhaken. Er zijn verschillende kantoren en nog vestigingen met werkplekken. Je bent eigenlijk geen dag op dezelfde locatie. Het is heel flexibel, je krijgt veel vrijheid. Op dit moment zit ik op de juiste plek!”

Als je doet wat je leuk vindt, ontvang je energie.

Wat is een bijzonder project waar je momenteel mee bezig bent? 

“De grondstoffenstroom waar ik me voornamelijk op focus is textiel. Het tegengaan van textielvervuiling is een hot item. Ook wij lopen hier tegenaan. We zijn op alle mogelijke manieren aan het onderzoeken hoe we dat kunnen terugdringen. Zo gaan we op werkbezoek bij andere afvalinzamelingsbedrijven, we houden technologie in de gaten en voeren gesprekken met concullega’s uit de branche. Daarnaast vinden we het ook heel belangrijk om onze omgeving hierin mee te nemen. Zo zijn we klaar voor toekomstige uitdagingen.”

Wat zijn je drijfveren om dit werk te doen?

“Het werk dat ik doe wordt ook echt uitgevoerd. Je gaat verandering zien. Hiermee hopen we een gewenste effect te behalen. Dit is heel tastbaar. Ik vind het heel belangrijk dat je ziet wat je doet. Daarnaast is het maatschappelijk verantwoord werk, dat voelt toch of ik werk aan the greater good.”

Welke tips heb je voor studenten die ook een mooie baan willen vinden?

“Laat je niet haasten. Ook al zie je leeftijdsgenoten om je heen die al een baan vinden of heel doelmatig op zoek zijn. Blijf je eigen tempo bepalen. Ik heb verschillende baantjes gehad die bij mijn studie paste maar niet helemaal bij mij. Zo ben ik erachter gekomen wat ik minder leuk vind en wat ik juist wél leuk vind. Maar blijf wel realistisch.
Bedenk ook wat je leuk vond uit je studietijd. Ik vond mezelf ontwikkelen heel leuk en heb daarom destijds voor een traineeship gekozen. Als je er niet uitkomt, raad ik je aan om het gesprek aan te gaan. Je hoeft dit echt niet alleen te doen. Een manager bij gemeente Apeldoorn vertelde me ooit dat je banen niet meer voor het leven neemt. Probeer zaken uit, neem die vrijheid. Want als je doet wat je leuk vindt, ontvang je energie.”

Kiki Hannink

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Student Creator. Ze is verslaafd aan Instagram en chocolade. Een echte controlfreak die het leuk vindt om etentjes voor vriendinnen te organiseren. Ook houdt ze van mooie verhalen en droomt ze vaak weg in haar eigen sprookje.

Gerelateerde artikelen

Melati Ün en Ben Boksebeld (fotografie Thomas Busschers) Onderwijs

Een leven vol toevalligheden: hoe oud-student Melati en docent Ben elkaar jaren later tegenkwamen

03 oktober 2022
Sebastian.jpg Onderwijs

Hoe alumnus Sebastian in een debat belandde met de minister en meewerkte aan de Elfstedentocht van zwemmer Maarten van der Weijden

29 september 2022
Elif Onderwijs

Alumnus Elif volgde succesvol een traineeship: ‘Heb een baan gevonden die écht bij me past’