De after-holiday dip: wat is het en hoe kom je er vanaf?
Studentenleven

De after-holiday dip: wat is het en hoe kom je er vanaf?

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

De after-holiday dip: wie kent hem niet? Zo'n 60% van de mensen hebben hier last van. Ook studentredacteur Elcin merkte dat ze last had van de after-holiday dip en begon zichzelf te verdiepen in het onderwerp. Waarom krijg je een after-holiday dip en hoe ga je ermee om? Je leest het in dit artikel.

Ken je het gevoel dat je zondagavond op de bank ligt en je de tijd constant in de gaten moet houden omdat je jezelf moet voorbereiden op de nieuwe week en er de volgende dag vroeg uit moet?

Dat gevoel is een after-holiday dip, maar dan verspreidt over een langere periode.

Wanneer je vakantie voorbij is moet je jezelf volledig aanpassen op een ritme waar je voor je vakantie gewend aan was, maar die je door je vakantie hebt moeten omgooien. De vrijheid die je tijdens je vakantie had moet je weer opgeven aan alle verplichtingen die het dagelijkse leven met zich meebrengt. Maar hoe ga je hiermee om en hoe kom je er vanaf voordat je in een grote gat terecht komt (aka: burn-out)? Ik zocht het uit. 

Waar komt dit gevoel vandaan 

De reden dat je je zo voelt is omdat je op vakantie je eigen tempo en ritme kunt bepalen. Je hebt je vrijheid in eigen handen en kunt de dingen doen waar je energie van krijgt. Hierdoor maken je hersenen gelukstofjes aan. Maar wanneer je teruggaat naar het werk/studie-leven zal je merken dat je minder vrijheid hebt en het ritme voor je bepaald wordt, waardoor de gelukstofjes afnemen en je je gespannen en ongelukkig kunt voelen.  

Allereerst kan ik je zeggen dat een after-holiday gevoel in zo’n vier weken weg kan zijn. Als je te veel in dit gevoel hangt kun je er op den duur de negatieve aspecten van merken en in een sleur terecht komen.

Lees de volgende tips, maar zoek vooral zelf naar de juiste manieren om jezelf uit deze dip te halen.  

Afbouwen 

Om uit een after-holiday dip te komen hoef je niet volledig uit het vakantiegevoel te stappen. Leuke dingen ondernemen doe je niet alleen op vakantie, dus bouw je vakantie langzaam af en ga door met het ondernemen van leuke dingen. Ga bijvoorbeeld overdag wandelingen maken, neem jezelf mee uit eten of ontdek nieuwe tentjes in je eigen stad om het vakantiegevoel te behouden.  

Je bent niet de enige 

De zomervakantie is ten einde en langzamerhand komt alles ineens op je af. Dat is misschien een gevoel van chaos, maar bedenk dat je niet de enige bent en dat meer dan de helft van de Nederlanders hier last van hebben. Geef jezelf de tijd om op gang te komen en praat er vooral met je collega’s/klasgenoten over. 

Creëer fijne momenten 

Bedenk wat je het meeste hebt gemist tijdens je vakantie. Je bed, je fijne ochtendroutine of een hobby? Plan deze fijne momenten in zodra je terugkomt van je vakantie. Op deze manier zal je sneller wennen aan je dagelijkse leven. 

Terugblikken 

Merk je dat je het intens lastig vindt om jezelf terug te vinden in het dagelijkse leven na je vakantie? Dan is het tijd om even terug te blikken naar je vakantie. Vraag jezelf af waarom je je vakantie zo fijn vond en wat de reden is waarom je niet meer terug wilt naar je oude ritme? Wat deed je anders tijdens je vakantie?

Wellicht ontdek je nieuwe dingen over jezelf die je mee kunt nemen naar je dagelijkse routine. Verandering is altijd goed, vooral als je oncomfortabel bent over je huidige situatie. 

After-holiday dip of toch wat anders? 

Als jouw after-holiday dip langer blijft duren dan enkele weken is het wellicht goed om jezelf af te vragen of er niet iets anders aan de hand is. Een after-holiday dip kun je in eerste instantie heel moeilijk onderscheiden van een burn-out of depressie. Indien jouw klachten niet verminderen is het goed om contact op te nemen met je huisarts om dit te bespreken. 

Om succesvol te studeren is het belangrijk dat jij lekker in je vel zit. Heb je last van stress, faalangst of een dipje? Ga hiermee aan de slag. Op mijnsaxion.nl/psychischwelzijn vind je tips en oefeningen of kun je een afspraak maken met één van de medewerkers van het StudieSuccesCentrum.

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Elcin Coraklar.jpg Studentenleven

6 gewoontes voor meer focus in je drukke studentenleven

07 februari 2024
Elcin Coraklar (Fotografie: Patrick Ooms) Studentenleven

Column: Netwerken kun je leren

08 november 2023
Zomerlezen.jpg Studentenleven

Zomerlezen: met deze vijf boeken kom je uit een leesdip (+ budget-tip)