Veronique
Onderwijs

Voor alumnus Véronique is geen dag hetzelfde bij de Goede Woning: ‘Na drie jaar verbaas ik me soms nog’

Maya ter Steege
Maya ter Steege Leestijd Minuten

Véronique Werinussa studeerde Sociaal-Juridische Dienstverlening bij Saxion en werkt nu al bijna vier jaar bij de Goede Woning als consulent wijk en ontwikkeling. Toen ze solliciteerde had ze eigenlijk geen idee wat een wooncorporatie nou eigenlijk doet. “Ik dacht dat een woningbouwcorporatie alleen huizen verhuurde.”

Hoi Véronique, hoe ben je bij de Goede Woning terecht gekomen?

“Eigenlijk ben ik begonnen als stagiair in het tweede jaar van mijn studie. In het eerste jaar van Sociaal-Juridische Dienstverlening kregen we allemaal profielen en functies te zien om ons te oriënteren. In die tijd ben ik al die profielen nagegaan om te kijken welke dingen mij leuk leken. In het tweede jaar liepen we tien weken stage bij een bedrijf. Tien weken is heel kort, dus ik heb toen alle bedrijven die mij leuk leken aangeschreven in de hoop dat ze me uitnodigden. Ik werd uitgenodigd bij de Goede Woning, maar ik wist eigenlijk helemaal niet wat een woningbouwcorporatie deed. Ik dacht dat een woningbouwcorporatie alleen huizen verhuurde. Ik ging daar toen op gesprek en kon direct een dag meelopen, dat beviel mij heel goed. Ik zag hoeveel afwisseling er was en dat geen dag hetzelfde is. Er ging toen een wereld voor mij open. Hoeveel er wel niet gebeurt bij de woningbouw! En nu na drie jaar verbaas ik me soms nog.”

Dat was al in het tweede jaar van je studie. Hoe is dat dan daarna gegaan?

“Na die tien weken stage in het tweede jaar ga je in het derde jaar tien maanden stagelopen. Ik had eigenlijk ergens anders gesolliciteerd, waar ik ook al was aangenomen, maar bij De Goede Woning had ik het naar mijn zin en mijn collega’s wilden ook graag dat ik bleef. Ik heb er toen voor gekozen om ook die tien maanden stage bij de Goede Woning te lopen. Ik vond het werk ook steeds leuker en uitdagender worden. In het vierde jaar kwam corona. Wij mochten op dat moment vanuit de opleiding kiezen of we eerst een minor wilden doen of gingen afstuderen. De Goede Woning bood mij toen een afstudeeropdracht aan, dus heb ik ervoor gekozen om eerst die afstudeeropdracht te doen en te eindigen met een minor. Ook tijdens mijn minor ben ik blijven werken bij de Goede Woning, waardoor ik dus voordat ik klaar was met mijn studie al een baan had. En daarna ben ik ook eigenlijk gebleven.”

Wat voor afstudeeropdracht heb je uitgewerkt?

“Wij merkten bij de Goede Woning dat er best wel veel problemen waren rondom vluchtelingen die opeens in een nieuw land een sociale huurwoning toegewezen kregen. Ze wisten niet goed wat ze moesten regelen of wat de regels, normen en waarden in Nederland zijn. Ik heb toen bedacht dat we met elke vluchteling, die een huis van de Goede Woning krijgt, in gesprek moeten gaan. Daarin laten wij een video zien over wonen en leven in Nederland en waar je heen kan als vluchteling wanneer je vragen hebt. Na die video gaan we nog in gesprek over de buurt, regels van afval scheiden en andere kleine regels. Ook krijgen zij een boekje over wonen in Nederland mee. Na acht weken gaan we dan op bezoek bij die mensen thuis om te kijken hoe het is: we kijken of we nog dingen - zoals een CV-ketel of de elektriciteit – moeten uitleggen in de woning en vragen hoe het verder gaat. De begeleider van Vluchtelingwerk is ook aanwezig tijdens dit gesprek. Het doel hiervan is eigenlijk om dingen als overlast door onwetendheid te voorkomen. Dat is nu echt een werkwijze geworden die niet alleen Goed Wonen, maar ook andere woningcorporaties in Apeldoorn met plezier toepassen. Ik ben heel blij dat ik de kans heb gehad om mijn afstudeeronderzoek hier uit te kunnen voeren en dat dat nu ook echt een werkwijze is geworden, dat geeft ook veel voldoening.”

Wat zijn jouw taken dan nu bij de Goede Woning?

“Mijn afstudeeropdracht mocht ik implementeren bij de Goede Woning in het eerste jaar dat ik hier aan het werk ging, daarnaast mocht ik het toen ook introduceren bij andere woningbouwcoporaties in Apeldoorn. Nu zijn we anderhalf jaar verder en passen zij ook allemaal mijn werkwijze op hun eigen manier toe. Ook ben ik vooral het aanspreekpunt voor statushouders, want daar ben ik op afgestudeerd. In mijn werk als consulent wijk & ontwikkeling ben ik ook nog bezig met overlastzaken, woonfraude, leefbaarheid en huurbemiddeling.”

Het meest bijzondere aan mijn werk is dat achter elke voordeur heel veel speelt. Je moet altijd oog hebben voor de mensen. Al heb je regels te handhaven, je moet altijd een afweging maken tussen de regels en het verhaal van die persoon.

Wat je doet klinkt heel gevarieerd. Hoe is dat?

“Geen dag is hetzelfde. Elke dag is een uitdaging en al heb ik afspraken staan, dan moet ik er toch rekening mee houden dat de dag alsnog heel anders kan lopen. Daar moet je wel goed tegen kunnen, je moet echt goed kunnen schakelen. Ook heb je veel te maken met mensen en dat moet je ook leuk vinden en kunnen. Je moet wel goed prioriteiten kunnen stellen en om kunnen gaan met veel verschillende type mensen, met elk weer heel ander gedrag. Er zijn vaak ook andere partijen bij betrokken, waardoor je soms een groot overleg met elkaar hebt. Als er andere vraagstukken in een woning afspelen, dan kan je de zaak doorverwijzen naar andere instanties. Denk bijvoorbeeld aan de politie of de gemeente. Ook ben ik veel bezig met algemene huurvoorwaarden en het huurrecht. Zelf vind ik deze afwisseling wel heel leuk, ik houd niet van steeds maar elke dag hetzelfde doen. Ik houd wel van het onverwachte in mijn werk, dit maakt het juist uitdagend en dat vind ik leuk. Wat ik bij een woningcorporatie ook heel fijn vind is dat we een wettelijk kader hebben  – de algemene huurvoorwaarden – waar de corporatie zich bij iedere woning aan moet houden."

Waarom had je gekozen voor de opleiding Sociaal-Juridische Dienstverlening?

“Ik heb eerst mbo gedaan en toen hbo. Op het mbo deed ik de opleiding Juridisch Medewerker en toen ben ik daar een beetje in blijven hangen bij mijn werk bij het Openbaar Ministerie. Daarna heb ik ervoor gekozen om toch een hbo-studie te doen. Ik koos toen voor deze opleiding omdat ik toch wel graag mensen wilde helpen door het geven van advies en gewoon met mensen in contact wilde zijn. Ook vond ik het recht vanuit mijn juridische opleiding heel erg leuk en interessant. Die twee dingen komen specifiek wel terug in de opleiding Sociaal-Juridische Dienstverlening en dat vond ik ook heel leuk aan de opleiding.”

Pas je veel toe van je opleiding?

“Ik denk dat ik onbewust wel heel veel dingen uit de opleiding Sociaal-Juridische Dienstverlening toepas in mijn werk. Je leert in de opleiding wel echt om met mensen te communiceren, maar in de praktijk gaat dat altijd wel anders dan op school, waar je oefent met een acteur. Toch heb je die handvaten wel nodig om uiteindelijk goed bezig te kunnen in het werkveld. Van mijn collega’s ben ik de enige die de opleiding Sociaal-Juridische Dienstverlening heeft gedaan en mijn collega’s geven aan dat ik met mijn juridische kennis toch wel echt een meerwaarde ben voor het bedrijf. Bij Sociaal-Juridische Dienstverlening leer je echt om met de wet om te gaan en dit toe te passen in de praktijk. Voorheen werd heel veel doorgestuurd naar een advocaat om vragen te beantwoorden, maar nu heb ik die rol een beetje over genomen.”

Wat vind je het meest bijzondere aan je werk?

“Het meest bijzondere aan mijn werk is denk ik wel dat achter elke voordeur heel veel speelt. Je moet ook altijd oog hebben voor de mensen. Al heb je regels te handhaven, je moet altijd een afweging maken tussen de regels en het verhaal van die persoon. Heel veel mensen doen namelijk dingen die ze misschien niet zelf in de hand hebben of willen en daar zit altijd wel een ander probleem achter. Het is belangrijk om daar ook rekening mee te houden en dat vind ik wel heel bijzonder aan dit werk. We helpen mensen ook naar een betere omgeving voor hunzelf, wanneer een sociale huurwoning niet passend is voor iemand. Een woning is de basis voor iedereen.”

Wat is jouw advies voor het zoeken naar stageplek of baan?

“Ga op zoek naar iets wat je leuk vindt. Doe iets wat bij jou past en waarbij je het grootste deel van je werkzaamheden met plezier doet, anders is je werk niet leuk en heb je de kans dat je er zelf aan onderdoor gaat. De werksfeer is ook heel belangrijk, dus let daar ook zeker op wanneer je ergens langs gaat voor een gesprek. Een groot deel van je week ben je bezig met je werk, dus daarom is het erg belangrijk dat je plezier hebt in je werk. Er zijn ook meer kansen en mogelijkheden dan dat je denkt, dus geef ook niet te snel op.”

Meer weten over Sociaal-Juridische Dienstverlening?

Lees hier alles over de opleiding!
Maya ter Steege

Maya ter Steege

Maya studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze houdt niet van stilzitten en heeft daarom altijd wel iets te doen, maar probeert toch ook de ruimte te nemen om te ontspannen. Ze maakt in haar vrije tijd daarom graag een wandeling of pakt eens in de zoveel tijd weer een oude creatieve hobby op.

 

 

Gerelateerde artikelen

Justin.jpg Studentenleven

Alumnus Justin ging tijdens zijn studie zijn passie achterna en werd DJ

26 januari 2023
Ria Jaspers - fotografie Thomas Busschers Onderwijs

75 jaar Social Work in Oost-Nederland: ‘Nog steeds opereert Saxion vanuit een maatschappelijke behoefte’

19 december 2022
JortSmit.jpg Onderwijs

Alumnus Jort wil senior archeoloog worden: ‘Als data-nerd vind ik digitale archeologie heel leuk’