MartMensink.jpg
Onderwijs

Alumnus Mart won de Starter met Impact-verkiezing met DuSpot: 'Alleen ga je sneller, samen kom je verder’

Elcin Coraklar.jpg
Elçin Çoraklar Leestijd Minuten

Mart Mensink studeerde af in 2016 en werkte daarna in de weg- en waterbouw. Al gauw kwam hij erachter dat het ondernemerschap altijd zijn passie is geweest. “Het ondernemerschap is een uitdaging vol onzekerheden, maar met de juiste mensen om je heen kan je grote stappen zetten”, aldus Mart, die onlangs met zijn onderneming DuSpot de Starter met Impact-prijs won.

Hoi Mart, welke opleiding heb je gevolgd?

“Ik heb de opleiding Civiele Techniek gedaan. Na mijn studie volgde ik een post-hbo-opleiding Bedrijfskunde. Tijdens deze opleiding Bedrijfskunde heb ik een onderzoek gedaan bij een weg- en waterbouwbedrijf. Hier kon ik de combinatie met de civiele techniek vinden.”

Wat heb je na het afstuderen gedaan?

“Na het afstuderen ben ik aan het werk gegaan. Ik mocht blijven werken bij het bedrijf waar ik mijn afstudeeronderzoek had gedaan. Vervolgens heb ik vier jaar gewerkt als werkvoorbereider.”

Hoe ervaarde jij je opleiding?

“Ik was een jonge leerling toen ik bij Saxion begon. Toen ik afgestudeerd was, vond ik mezelf nog te jong om gelijk aan het werk te gaan. Daarom vond ik de aanvulling van de studie Bedrijfskunde supergaaf. Het is een heel brede, technische opleiding, maar via de praktijk heb ik mijn passie ontdekt. Tijdens de studie leerden we om zelfstandig te werken, maar ook het belang van het projectmatig werken in teamverband. De studie geeft een goede weerspiegeling van de praktijk: het samenwerken met meerdere collega’s met verschillende expertises en vanuit daar samen tot een gezamenlijk resultaat komen.”

Wat was jouw passie?

“Het ondernemerschap. Ik had altijd de interesse in het ondernemen. Tijdens mijn baan liep ik op een gegeven moment ook een beetje vast in mezelf. Ik twijfelde of ik de juiste keuze had gemaakt om toch in de techniek te blijven werken. Terwijl die vragen in mijn hoofd dwaalden, zag ik juist vanuit de techniekhoek dat dingen heel anders en efficiënt ingericht konden worden. Toen is het idee van DuSpot ontstaan.”

Ik ben benieuwd naar DuSpot, vertel!

“Naast mijn toenmalige baan heb ik in mijn vrije tijd het businessplan uitgewerkt. Uiteindelijk heb ik het idee gepitched bij de provincie Overijssel. Provincie Overijssel heeft een duurzaamheidsopgave. Ze moeten in 2050 volledig circulair zijn. Ik zag dat in principe elk project een eiland op zichzelf was. Aannemers wisten niet van elkaar wat er speelde binnen een project. Hergebruik is momenteel nog te vaak gebaseerd op een toevalverschijnsel. Om aan de landelijke doelstelling te voldoen, mist er een onafhankelijke matchingstool die alles eenvoudig met elkaar in verbinding brengt. Toen heb ik DuSpot bedacht. Provincie Overijssel vond het een gaaf idee en trad op als launching customer. En op die manier kon ik mijn droom voor mijn eigen onderneming waarmaken!”

'Samen met andere startups maakt DuSpot circulaire economie tot een begrip in onze provincie'

De Startversneller en Oost NL organiseerden eind 2022 in samenwerking met provincies Gelderland en Overijssel een unieke verkiezing voor startende ondernemers die ondernemen met het oog op een duurzame toekomst: Starter met Impact.

Een zeskoppige jury selecteerde zes finalisten: drie startende ondernemingen uit elke provincie, elke ondernemer met zijn of haar eigen duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Vrijdag 18 november werden de winnaars bekendgemaakt tijdens een boottocht over de IJssel, van Overijssel naar Gelderland en weer terug. Mart viel met DuSpot in de prijzen.

‘Deze tijd vraagt om inspirerende oplossingen voor een duurzame samenleving’, reageerde Eddy van Hijum namens de provincie Overijssel op hun website. ‘Het is mooi te zien dat startende ondernemers direct impact maken. Overijsselse winnaar DuSpot zet concrete stappen. Samen met andere startups maakt DuSpot circulaire economie tot een begrip in onze provincie, daar zijn we trots op.’ 

In welk opzicht denk je dat je met jouw bedrijf het verschil maakt en waarde toevoegt aan andere ondernemingen?

“DuSpot richt zich op de onafhankelijke matching tussen vraag en aanbod, waar het hergebruiken van bouwmaterialen geen toevalverschijnsel is. Het wordt vanzelfsprekend dat materialen op de projecten hergebruikt kunnen worden. En wat je nu ziet is dat er veel wordt weggegooid omdat niemand van elkaar op de hoogte is. Met dit idee creëren we minder verspilling, besparen we op het CO2-uitstoot en reduceren we de stikstofuitstoot. Op lange termijn besparen we op de kosten omdat er minder kapitaal wordt weggegooid. Eigenlijk een win-winsituatie voor de projecten én voor het milieu.”

Hoe werkt het systeem van DuSpot?

“Wij zijn een toolingsysteem dat een onafhankelijke verbinder is tussen allerlei platformen en systemen. We koppelen alles in een vorm van een spinnenweb en zijn daardoor een aanvulling op de bestaande diensten van partijen die deelnemen aan DuSpot.”

Hoe ben jij bij de ‘Starters met Impact’ terechtgekomen?

“Eigenlijk met toeval! Ik kwam het online tegen en ik besloot om ons op te geven. Ik had geen verwachtingen. Na een week werden we gebeld dat we van de 250 bedrijven genomineerd werden! Supergaaf natuurlijk. Vervolgens hebben we de publieksprijs gewonnen.”

Hoe ervaarde je het hele proces?

“Deze nominatie heeft ons veel gebracht. Natuurlijk in een stuk erkenning dat wij op de goeie weg zijn, maar natuurlijk ook voor onze naamsbekendheid. En de gewonnen geldprijs kunnen wij goed gebruiken voor de doorontwikkeling van onze matchingstool.”

Heb je tips voor studenten die ook een startup idee hebben?

“Blijf in jezelf én het idee geloven. In het begin kwam ik in een bubbel vol onzekerheden. Ik begreep eigenlijk nog niet waarom het niet bestond. Deel je idee met de juiste personen die je stappen verder kunnen brengen. Want als je deelt, kan je het ook vermenigvuldigen. Vandaar ons motto: alleen ga je sneller, samen kom je verder.”

Elcin Coraklar.jpg

Elçin Çoraklar

Elçin studeert Creative Business bij Saxion en werkt bij Saxion als Studentredacteur. Ze is erg ondernemend en heeft daarom ook altijd een volle agenda, maar toch houdt ze ruimte over om te genieten. In haar vrije tijd staat ze vaak in de keuken of droomt ze weg op Pinterest. Ook pakt ze regelmatig haar koffer om nieuwe plekken te ontdekken.

Gerelateerde artikelen

Ondernemerschap

Magische mijlpaal: 500e Fast Forward trainee aangenomen

26 maart 2024
Tom Salemink Business

Tom breidt de Talententuin Achterhoek uit naar Twente: ‘We verbinden bedrijven met jong talent’

18 maart 2024
Onderzoek

Duurzaam ondernemerschap voor studenten én docenten