Partners vieren 25 jaar Saxion met ons mee
Een gedicht van Willem Wilmink. Samenwerking in de regio. VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen over het belang van beroepsonderwijs, leven lang leren en geld voor innovatie. Een dynamisch gesprek onder leiding van schrijver en columnist Sander Schimmelpenninck. En de reactie op de vraag wat de toekomstige student moet brengen. Hier lees je hoe onze partners ’25 jaar Samen Saxion’ afgelopen woensdag met ons mee vierden.
- Voor ’t verre reisdoel kant en klaar
zit ik dus tegenover haar.
De trein maakt zijn vertrouwd geluid
en zij rijdt vóór-, en ik achteruit. - We zien dezelfde dingen wel,
maar ik heel traag en zij heel snel.
Zij kijkt tegen de toekomst aan,
ik zie wat is voorbijgegaan.
Nadat Anka Mulder, voorzitter van het College van Bestuur van Saxion, alle aanwezigen welkom heeft geheten, leest ze deze regels voor uit het gedicht ‘Echtpaar in de trein’, van de bekende Twentse dichter Willem Wilmink. “Een huwelijk dat in balans is”, volgens haar. “Juist omdat ze samen zowel naar achteren als naar voren kijken. Ik vind dat heel goed passen bij het thema van vandaag: terugkijken is vooruitkijken.” Het is woensdag 5 juli en we zijn bij De Verééniging in Hengelo. Hier viert Saxion haar 25-jarig bestaan samen met haar relaties, oftewel: ‘25 jaar Samen Saxion’.
‘Denkdoeners’
Het woord is aan Ingrid Thijssen. Als voorzitter van VNO-NCW, de grootste ondernemingsorganisatie van Nederland, pleit ze voor een herwaardering van beroepsonderwijs. Mbo én hbo. Bij de leden van haar organisatie ziet ze de vele vacatures die momenteel openstaan. “Die toepassers, of ‘denkdoeners’, zoals ik ze vaak noem, die jullie opleiden, die hebben we keihard nodig.”
FastSwitch
Verder ziet Thijssen graag dat leven lang leren in Nederland beter georganiseerd wordt. FastSwitch is volgens haar een goed voorbeeld van hoe dit kan werken: een samenwerking met werkgevers, onderwijs en (sociale) partners, waarbinnen korte en efficiënte leer- en werktrajecten worden ontwikkeld. Hierdoor kunnen mensen makkelijker overstappen naar bijvoorbeeld een baan in de zorg of de techniek.
“Het is gaaf om te zien hoe Saxion invulling geeft aan leven lang leren.” Anka Mulder reageert: “Voor de zorg doen we het al, maar we willen dit natuurlijk heel graag met meer sectoren doen waar de vraag hoog is. Saxion kan dit echter alleen samen met die sectoren organiseren. Op een uitvraag in de bouwsector, kregen we slechts van één bedrijf een reactie”.
Onderzoek en ontwikkeling
Iets wat Thijssen verder graag ziet veranderen is het aandeel publieke investeringen in onderzoek en ontwikkeling. “In Nederland zijn het vooral private investeringen. In vergelijking met andere landen doen we het echt een stuk minder als het gaat om publieke investeringen.” Dat zou volgens haar tot nog meer innovatie leiden. Als voorbeeld van een mooie innovatie noemt ze het onderzoek naar 3D-betonprinten, waar Saxion in 2022 een mooie prijs mee won. “En terecht”, volgens Thijssen.
Die toepassers, of ‘denkdoeners’, zoals ik ze vaak noem, die jullie opleiden, die hebben we keihard nodig.
Sander en de scherpe vragen
Na de speeches van Mulder en Thijssen nodigt Sander Schimmelpenninck, die de rol van gespreksleider op zich neemt, hen uit om plaats te nemen op de bank voor een gesprek. “Ik lees hier dat de studentenaantallen teruglopen, is dat echt zo?”, vraagt hij. Een uitwisseling over de studentenaantallen die inderdaad teruglopen, en het landelijke beleid voor internationale studenten dat deze terugloop alleen maar versterkt, volgt. Een bedreiging voor de rol van Saxion in de regio volgens Mulder. Want, zo zegt ze, “we moeten er gewoon zijn voor de regio”.
Schimmelpenninck zorgt, zoals je mag verwachten van een opiniemaker, voor een kritische noot. Hij leest zijn Volkskrant-column van afgelopen april voor, waarin hij stelt dat jongeren met progressieve ideeën zich steeds minder welkom voelen in het Oosten. “Is er nog iemand die wil reageren op mijn column?”, vraagt hij na zijn voordracht. Eén van de aanwezigen geeft aan dat dit beeld niet strookt met de werkelijkheid bij hem op de werkvloer. “Ons bedrijf is heel divers. In leeftijd, maar ook in achtergronden. Bij ons maakt iedereen grappen over iedereen.”

Schrijver en columnist Sander Schimmelpenninck
Een levendig debat
En dan die vraag aan de aanwezige bedrijven en instellingen uit de regio met wie Saxion optrekt: wat moet de toekomstige student brengen? Die vraag zwengelt een interessant debat aan over de werkmentaliteit van de nieuwe generatie op de arbeidsmarkt. “Ze weten niet wat hard werken is”, reageert een van de aanwezigen. Een ander vindt juist dat ze door hun behoefte aan flexibiliteit en focus op persoonlijke ontwikkeling van waarde kunnen zijn. Weer iemand anders stelt voor om de vraag om te draaien. “We hebben het nu over wat studenten meebrengen, maar moeten we het niet hebben over wat wij ze moeten bieden?” Mulder is vol vertrouwen: “Die frisse blik op de wereld hebben we juist hard nodig om de uitdagingen die we met elkaar zien het hoofd te bieden”.
Het gesprek over de nieuwe generatie werkenden maakt steeds meer tongen los in de zaal. Het is hoog tijd voor de borrel.
25 jaar Samen Saxion
In 2023 besteden we op verschillende manieren aandacht aan ons jubileum. Ook blikken we met verhalen terug en vooruit op Saxion, als verbinder van kennis en techniek. Houd hiervoor onze speciale themapagina en de socials in de gaten.