Stef.jpg
Studentenleven

Een leerzame bijbaan naast je studie: hoe pak je dat aan?

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Regelmatig interview ik Saxion-alumni met een té gekke baan. Bij mij rijst dan altijd de vraag: hoe heb je dat geflikt? Een belangrijke tip die veel alumni delen, is het opdoen extra kennis tijdens je studie. Dus een relevante bijbaan terwijl je nog geen diploma hebt, hoe doe je dat?

Voordelen aan zo’n job

Een bijbaan die past bij je opleiding heeft verschillende voordelen. Zo leer je hoe het werk er in de praktijk aan toe gaat. Eigenlijk is zo’n bijbaan een soort extra stage. Hierdoor ontwikkel je kwaliteiten die je later goed kunt gebruiken en breng je je net opgedane kennis al (deels) in praktijk. Je ontdek wat je later wel en niet leuk lijkt om te gaan doen. Bijvoorbeeld of je bij een grote of kleine organisatie beter tot je recht komt of welke specialisatie je het meeste aanspreekt.

Het hebben van een bijpassende bijbaan werkt twee kanten op. Enerzijds heb ik gemerkt dat de inzichten die ik in de praktijk heb opgedaan voor mijn opleiding erg waardevol zijn. En anderzijds heb ik gemerkt dat de kennis die ik tijdens mijn opleiding heb opgedaan veel meer waarde krijgt zodra ik ervoer hoe ik hiermee in de praktijk van betekenis kan zijn.

Stef.jpg
Stef Wanrooij alumnus van de opleiding Human Resource Management

Verschillende mogelijkheden

Een relevante bijbaan is voor vrijwel alle studies mogelijk. Misschien denk je dat je als eerstejaars Vastgoedkunde-student nog niks relevants kunt vinden, omdat je hier een diploma voor nodig hebt of omdat mensen je nog niet serieus zouden nemen. Zet deze beperkingen aan de kant en probeer creatief te denken. Je kunt in ieder geval bij een bedrijf in dezelfde branche als je studie gaan werken, misschien eerst in een ondersteunende functie. Naarmate je meer kennis vergaart, kun je steeds meer verschillende taken oppakken. Je leert in ieder geval al wat voor bedrijf je leuk vindt en wat de functies van je collega’s precies inhouden. Zo is er voor elke studie wel een passende bijbaan te vinden.

Tijdens de coronapandemie zochten ze bij Labmicta studenten die konden helpen in de diagnostiek van SARS-CoV-2. Ik heb tijdens mijn studie een jaar bij Labmicta gewerkt als studentanalist.

Alumnus Saxion-student (Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek) Aniek van den Bout
Aniek van den Bout alumnus van de opleiding biologie en medisch laboratoriumonderzoek

Lekker verdienen

Het studentenleven is duur en studenten verdienen over het algemeen niet veel geld. Als je een bijbaan kiest in hetzelfde werkveld als studie, hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Bij deze bedrijven verdien je vaak meer dan bij ‘normale bijbanen’. Ook zit je nog midden in je ontwikkeling en is de kans groot dat je elk jaar veel groeit in kennis en kunde, onderhandel daarom ook over je salaris.

Zoeken maar

Er zijn verschillende manieren om aan een relevante bijbaan te komen. Begin met zoeken op internet. Kijk op websites van bedrijven die je interessant vindt en zoek naar vacatures. Zijn er geen vacatures of geen vacatures voor studenten? Stuur toch eens een mailtje voor een kennismaking, veel bedrijven vinden het leuk om bij te dragen aan de ontwikkeling van studenten en iets te leren van jouw nieuwe inzichten. Het is altijd lastig om je eerste relevante baan te vinden. Misschien vraag je je af welke relevante kennis je nu al te bieden hebt en word je daar onzeker van, maar des te belangrijker is om het gewoon te doen en heel veel te leren. Met een heleboel doorzettingsvermogen vind je de eerste baan en vanaf dan wordt het steeds gemakkelijker. Solliciteer bijvoorbeeld op parttimefuncties of vraag of je voor een dag per week mag blijven plakken bij je stage. 

Ik solliciteerde op volwaardige parttimefuncties, zo heb ik tijdens mijn studie bij een grote e-commerce webshop gewerkt als content marketeer.

Tom Loock studeerde bij Saxion en werkt nu bij Heineken
Tom Loock alumnus van de opleiding Hotel Management

Geen bijbaan, wel relevant

Niet alleen met een bijbaan doe je relevante kennis op buiten school. Ook door vrijwilligerswerk kun je een heleboel leren. Een organisatorische rol bij je studievereniging of sportclub zijn bijvoorbeeld perfecte functies om je voor te bereiden op het werkveld. Kies iets dat goed bij je past en wat je echt leuk vindt om te doen. Vrijwilligerswerk staat goed op je cv, maar voegt ook daadwerkelijk iets toe aan de maatschappij. Goed voor jou, maar ook voor je club of een goed doel.

Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

Kiki Hannink (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

Sollicitatietips: zo maak je een goed cv

17 april 2024
HRM-praktijklab sociaal ondernemen (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

HRM-praktijklabs brengen theorie en praktijk succesvol samen: 'Studenten leren te denken vanuit de arbeidsmarkt’

11 maart 2024
Column: Je studententijd betekent je eigen keuzes maken Onderwijs

Column: tips voor als je geen idee hebt welke studiekeuze je moet maken