Solar Team Twente dendert door op tweede racedag
Studentenleven

Solar Team Twente dendert ondanks bosbranden door op tweede racedag

Leestijd Minuten

De tweede racedag zit er op! Ook tijdens de tweede racedag had Solar Team Twente de vaart er goed in zitten. Iets na de derde controlestop Tennant Creek haalden de Tukkers het Brunel Solar Team uit Delft al in. Grote bosbranden maakten het vervolgens lastig om ook in te lopen op de Belgen.

Snelle start

Nadat het team gisteren vijf kilometer voor Team Sonnenwagen Aachen was gestopt, wist het dat het vaart moest houden. Toen om acht uur exact vertrokken werd, lag het tempo dan ook hoog. En dat resulteerde al snel in uitloop op de concurrenten uit Duitsland.

Delft gepasseerd

Vooraf was het doel om in te lopen op de voorliggende concurrenten uit Leuven en Delft en dat is in het geval van de landgenoten gelukt! Na twee uur rijden op een hoog tempo, kwam RED X steeds dichter bij Nuna 12, de zonnewagen uit Delft. Sterker nog, de zwaailichten van het Delftse racekonvooi werden steeds beter zichtbaar in het heuvelachtige landschap van de Australische outback. Ondanks dat de studenten van de TU Delft bij derde controlstop Tennant Creek nog twee minuten voorlagen, haalden de Tukkers ze kort daarna al in.

Bosbranden

Met Delft achter zich reed RED X nog enkele uren door een zonnige outback. Bij de volgende controlestop Barrow Creek was het gat tussen de Nederlandse teams opgelopen naar acht minuten. Terwijl de zonnewagens nog in de zon stonden te laden, trok de lucht in het zuiden langzaam dicht. De oorzaak werd na twintig minuten rijden steeds duidelijker: opnieuw werd het team in de middag geconfronteerd met een grote bosbrand. 

Het resulteerde in een totale verduistering van de lucht over een afstand van meer dan honderd kilometer. Dit vormde een ongunstige situatie voor de race. “Op een gegeven moment waren de schaduwen op de weg niet meer zichtbaar. Op dat moment weet je dat de zonne-inkomsten nihil zullen zijn”, vertelt Mark Boulogne, racestrateeg van Solar Team Twente.

Veiligheid voor alles

“Dat heeft uiteraard impact op de racestrategie. Maar hoeveel impact is vooraf lastig te voorspellen. Daarnaast is het niet verantwoord om op volle snelheid door te rijden wanneer de vlammen zo dicht bij de weg komen. Veiligheid gaat bij ons boven alles!”

Nadat de lucht langzamerhand opklaarde, zette het team de race om de eerste plaats in rap tempo voort. Om vijf uur ‘s middags kwamen de studenten aan bij de tweede nachtstop iets voor Alice Springs.

Jacht op de Belgen

Morgen vervolgt het team de jacht op de Belgen. Het Innoptus Solar Team uit Leuven reed vandaag stevig aan kop en bleek een taaie tegenstander. De Belgen lieten namelijk niet op zich inlopen en rijden op zeventig kilometer voor de Tukkers. Daarom staat Solar Team Twente morgen voor een grote uitdaging. 

Déja Vu

De 'taaiheid' van de Belgen is niet de enige uitdaging. Morgen staat ook de stint tussen Glendambo en Cooper Pedy op de planning. Het kan daar behoorlijk ‘spoken’. Ook morgen verwacht het team daar harde windvlagen. “De ervaring uit 2019 leert helaas dat niet alle zonneauto’s daar mee om kunnen gaan, dus morgen zal RED X zich dubbel moeten bewijzen”, stelt Daan van Haren, Marketing en Communicatie Manager van Solar Team Twente.

Solar Team Twente 

Solar Team Twente is een studententeam gevormd door studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente. Het team ontwerpt en bouwt anderhalf jaar lang aan de meest efficiënte zonneauto ter wereld. Met deze zonneauto zal het team 22 oktober 2023 aan de start staan van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Voor een optimale voorbereiding is het essentieel dat het team verschillende testfases doorloopt waarin niet alleen de auto, maar ook de teamleden worden klaargestoomd voor de race. 

Bridgestone World Solar Challenge 

De Bridgestone World Solar Challenge is ‘s werelds grootste solarrace en vindt iedere twee jaar plaats in Australië. Aan de start in Darwin staan doorgaans zo’n 55 teams vanuit alle delen van de wereld. De race bevat drie klassen waarbij Solar Team Twente uitkomt in de ChallengerClass, vergelijkbaar met de Formule 1 binnen het reguliere autoracen. Het doel is om na 3021 kilometer op enkel zonne-energie, als eerste de finish te passeren in Adelaide. Door de steeds veranderende reglementen worden alle deelnemende teams iedere editie opnieuw uitgedaagd om tot nieuwe innovaties te komen. Deze innovaties dragen op den duur bij aan de wereldwijde verduurzaming van de mobiliteitssector. Een actueel voorbeeld is de zonneautoproducent Lightyear, welke haar zonnepaneel in samenwerking met Solar Team Eindhoven ontwierp. 

Gerelateerde artikelen

Solar Team Twente naar meest extreme en uitdagende zonnerace ter wereld Studentenleven

Solar Team Twente naar meest extreme en uitdagende zonnerace ter wereld

31 januari 2024
Studentenleven

Hjalmar was accountmanager bij Solar Team Twente: ‘Ik weet nu dat ik definitief deze richting op wil’

08 december 2023
Studentenleven

Danique reed de Red X over de finish in Adelaide: ‘Echt supergaaf!’