spacer
Studentenleven

Solar Team Twente finisht als tweede na zenuwslopende race

Leestijd Minuten

Solar Team Twente is vannacht tweede geworden tijdens de World Solar Challenge, het wereldkampioenschap zonneracen. Na een 3000 kilometer lange race, kwamen de tukkers 20 minuten later dan de concurrentie uit Leuven aan in Adelaide. Nadat het Twentse team zondag als elfde mocht starten, begon het aan een heuse inhaalrace. Tijdens de eerste racedag haalde het team al acht concurrenten in, om de daarop volgende dagen nog verder in te lopen op de koploper uit Leuven. Helaas kregen de tukkers uiteindelijk net te weinig grip op het Belgische solarteam.

Alles of niets

Met 40 kilometer afstand achter de Belgen tijdens de laatste nachtstop, wist Solar Team Twente dat het alles moest geven gedurende de laatste 250 kilometer tot de finish. Het team vertrok donderdagochtend dan ook op hoge snelheid, maar kon de druk op de Belgen – door het drukke verkeer en wegwerkzaamheden – niet zo hoog opvoeren als gehoopt.

Zodoende werd het Twentse studententeam op 20 minuten achter de Belgen tweede. En dat is niet waarvoor de tukkers naar Australië kwamen, maar wel een prestatie om trots op te zijn. Na tegenslagen waarbij schade werd opgelopen aan de auto en materialen, kende het team een stroeve voorbereiding en liep het vertraging op. Toen vervolgens een bosbrand roet in het eten gooide tijdens de meest essentiële testdag, leek de chaos compleet.

Toch bleef het team optimistisch en zette het samen met alle leden de schouders eronder. De studenten kregen het voor elkaar om de auto op tijd voor de race klaar te krijgen. Ook tijdens de 3000 kilometer lange tocht bleek RED X – de Twentse zonneauto – een snelle, betrouwbare auto te zijn die weinig mankeerde en stabiel op de weg lag bij zware windstoten.

Eerste Nederlandse team

Solar Team Twente deed samen met de Nederlandse solarteams van de universiteiten van Groningen en Delft mee aan de World Solar Challenge. Nadat Delft en Groningen zich respectievelijk als derde en vierde kwalificeerden, gingen de tukkers beide teams zonder enige moeite voorbij. De studenten uit Groningen werden zesde en het team uit Delft eindigde 2 uur achter Twente op de derde plaats.

Sterke tegenstander

Ook de Belgen wisten dit jaar een sterke auto te maken. De auto’s van Solar Team Twente en het team uit Leuven kwamen in veel opzichten met elkaar overeen. Het waren de Belgen die een extra wapen hadden dit jaar. Hoewel de wedstrijd de World Solar Challenge heet, beschikte de Belgische auto over een uitschuifbare, roterende vin om op de wind te kunnen ‘zeilen’. “De vin kan waarschijnlijk nét het verschil hebben gemaakt, maar ook andere omstandigheden spelen een rol op zo’n afstand. Het muntje viel de laatste dagen helaas nét de verkeerde kant op," aldus teammanager Tim Woertman.

Trots

Naast het verslagen gevoel binnen het team, heerst er vooral trots. “Dat we hier zo kort achter de Belgen tweede zijn geworden is erg zuur, want je werkt als team vijftien maanden lang toe naar de winst," vertelt Woertman. “Maar als je ziet van hoever we zijn gekomen en dat we samen met Leuven zo ver voor de andere teams zijn geëindigd, dan mogen we trots op ons team zijn! We hebben er samen alles aan gedaan dit jaar.”

Fotografie: Cas van Laar

Solar Team Twente viert de tweede plek.

Gerelateerde artikelen

Solar Team Twente naar meest extreme en uitdagende zonnerace ter wereld Studentenleven

Solar Team Twente naar meest extreme en uitdagende zonnerace ter wereld

31 januari 2024
Studentenleven

Hjalmar was accountmanager bij Solar Team Twente: ‘Ik weet nu dat ik definitief deze richting op wil’

08 december 2023
Studentenleven

Danique reed de Red X over de finish in Adelaide: ‘Echt supergaaf!’