Kiki Hannink (fotografie: Thomas Busschers)
Onderwijs

Sollicitatietips: zo maak je een goed cv

Kiki Hannink.jpeg
Kiki Hannink Leestijd Minuten

Wanneer je als student of net afgestudeerde solliciteert op een stageplek, bijbaan of fulltimebaan is een goed curriculum vitae (cv) essentieel. Hoewel er op internet talloze templates en mooie ontwerpen beschikbaar zijn, is het goed om te weten wat écht belangrijk is bij het opstellen. Want wat moet er wel of juist niet op een cv staan? Hier delen we tips voor het maken van een goed cv.

Cv must haves 

Een cv gebruik je naast een motivatiebrief om duidelijk te maken wie je bent. Welke kennis en ervaring heb je al? Het cv geeft een duidelijk overzicht van al jouw kwaliteiten en studieloopbaan. Als student of net afgestudeerde is het goed om te weten dat je op je cv je studie vermeldt, net als je huidige werkervaring, stages en andere relevante ervaringen zoals bijzondere projecten, vrijwilligerswerk of deelname aan een commissie of bestuur. Ook aanvullende persoonlijke informatie mag niet ontbreken. 

Werk- en leerervaring 

Als solliciterende student is het van belang om je studie- en werkloopbaan duidelijk weer te geven op je cv. Maak dus aparte secties voor werkervaring en opleiding. Vermeld alleen de relevante informatie over je opleidingen en diploma's. Je basisschool en je middelbare school kun je vaak best achterwege laten. Benoem duidelijk je studie, eventuele minor en extra opleidingen. Ook je afstudeeropdracht is belangrijk om te benoemen, omdat dit je specialisatie op een bepaald onderwerp aangeeft. Met zulke specialisaties, of juist een brede opleiding, kun je jezelf onderscheiden. Als je nog niet veel relevante werkervaring hebt, benoem dan in ieder geval de werkervaring die je hebt. Bijvoorbeeld, een horecabaan die laat zien dat je klantgericht bent. Je kunt je cv ook aanvullen met vrijwilligerswerk of een bestuursfunctie bij je studentenvereniging. En vermeld ook eventuele eerdere stageplekken als werkervaring. 

Belangrijke informatie 

Er zijn enkele essentiële onderdelen die niet mogen ontbreken op je cv. Zorg er zeker voor dat je jouw persoonlijke gegevens vermeldt: e-mailadres, telefoonnummer en bijvoorbeeld je LinkedIn-profiel. Schrijf ook een profiel. Dit is een korte tekst van drie regels waarin je persoonlijke informatie deelt, zoals hobby's, interesses of bijzondere eigenschappen. Vermeld ook je vaardigheden, zoals programma's waar je mee hebt leren werken tijdens je opleiding. En welke talen je beheerst! Je weet nooit wanneer dit van pas komt. Misschien vereist de vacature wel dat je meer talen spreekt. Je kunt zelfs je bekwaamheid verduidelijken met symbolen. Geef bijvoorbeeld aan dat je goed bent met Wordpress met drie sterren of twee sterren, of hoe goed jouw Duits is. En zorg ervoor dat alle informatie die je vermeldt, aansluit op de vacature. Je wilt de lezer natuurlijk overtuigen dat jij als student of pas afgestudeerde geschikt bent. 

Zorg ervoor dat alle informatie die je vermeldt, aansluit op de vacature. Je wilt de lezer natuurlijk overtuigen dat jij als student of pas afgestudeerde geschikt bent.

Structuur aanbrengen 

Een professioneel cv is niks zonder een duidelijke lay out. Door gebruik te maken van titels en kopjes maak je het cv overzichtelijk. Vermeld bij elke werk- en leerervaring de periode en de locatie van het bedrijf of de school. Leg daarbij gelijk ook de link tussen de vacature en jouw kennis, door bulletpoints toe te voegen bij de informatie over je studie, bijbaan of stage. Als de vacature bijvoorbeeld iemand met kennis van Google Analytics vereist, zorg dan dat je laat zien waar je deze kennis specifiek hebt opgedaan. En qua lengte van je cv? Als je nog niet veel werkervaring hebt, is één pagina echt voldoende. Zorg er in ieder geval voor dat je cv als student of pas afgestudeerde maximaal twee pagina's beslaat. 

Pas je cv aan op de lezer 

Bedenk ten eerste goed waarom en voor wie je het cv maakt: een recruiter of manager die personeel zoekt! Deze persoon kent jou waarschijnlijk nog niet. Daarom moet je cv in één oogopslag een duidelijk beeld geven van wie je bent en wat jouw kwaliteiten zijn. Zorg er dus voor dat jouw cv goed te begrijpen is. Maak gebruik van een overzichtelijke opzet en steekwoorden, in plaats van hele lappen tekst. Met het toevoegen van een professionele foto van jezelf maak je het cv persoonlijk. Het is belangrijk om te laten zien dat jij degene bent die ze zoeken! 

Representatief 

Tot slot is het uiteraard van belang dat je cv er representatief uitziet en vrij is van spelfouten. Het gebruik van kleur kan helpen om op te vallen, maar het is belangrijker dat de uitstraling van je cv past bij jou én de functie waarvoor je solliciteert. Bedenk ook dat je cv waarschijnlijk op een computerscherm wordt bekeken, dus zorg ervoor dat het goed leesbaar is op een scherm. Geen knalgeel dus! De essentie: het moet een overzichtelijke weergave zijn van jouw kwaliteiten en kennis en een brug slaan tussen jou en de functie waarvoor je solliciteert. Twijfel je of jouw cv er goed uitziet? Laat het controleren door mensen in je omgeving, zodat je met een juiste dosis zelfvertrouwen het sollicitatieproces ingaat! 

Kiki Hannink.jpeg

Kiki Hannink

Kiki Hannink studeerde Creative Business bij Saxion en ontdekte zo haar passie voor schrijven. Graag deelt ze de verhalen van ambitieuze mensen om studenten te inspireren én haar eigen nieuwsgierigheid te voeden. 

Gerelateerde artikelen

HRM-praktijklab sociaal ondernemen (fotografie: Thomas Busschers) Onderwijs

HRM-praktijklabs brengen theorie en praktijk succesvol samen: 'Studenten leren te denken vanuit de arbeidsmarkt’

11 maart 2024
Column: Je studententijd betekent je eigen keuzes maken Onderwijs

Column: tips voor als je geen idee hebt welke studiekeuze je moet maken

15 januari 2024
Stef.jpg Studentenleven

Een leerzame bijbaan naast je studie: hoe pak je dat aan?