Jasmijn stimuleert studenten om actiever te worden: ‘Beweging is voor mij onmisbaar’
Hoe zorg je ervoor dat studenten beter in hun vel zitten? Jasmijn Stouten, vierdejaars Toegepaste Psychologie bij Saxion, vond het antwoord in beweging. Met haar project Move Your Mood motiveert ze studenten om actiever te worden, zowel fysiek als mentaal. Voor haar scriptie ontwikkelde ze praktische tools, zoals WhatsApp-groepen en wandelroutes, om beweging toegankelijker en leuker te maken.
Waarom heb je voor de studie Toegepaste Psychologie gekozen?
“Eigenlijk wilde ik altijd bij de politie werken, maar tijdens corona werden er geen mensen aangenomen. Daarom koos ik voor Toegepaste Psychologie, met het idee om dit een jaar te proberen en daarna alsnog naar de politie te gaan. Maar de studie bleek zo leuk dat ik ben gebleven! Nu wil ik niets anders meer. Vooral de gesprekken en het werken met mensen vind ik geweldig.”
Hoe kwam je op het onderwerp van je scriptie?
“Het idee ontstond tijdens een gesprek met de decaan. We ontdekten dat we allebei fanatiek hardlopers zijn. Zij had al meerdere marathons gelopen en ik stond op het punt om mijn eerste te rennen. Via haar kwam ik in contact met docent-onderzoeker Jolise ‘t Mannetje, die onderzoek doet naar studentenwelzijn bij Saxion. Ik vroeg of ik hier mijn scriptie over mocht schrijven, en zo is Move Your Mood ontstaan.”
Wat spreekt je aan in het verbeteren van welzijn door beweging?
“Beweging is voor mij onmisbaar. Ik merk dat het je niet alleen fysiek sterker maakt, maar ook mentaal. Voor mij is dat hardlopen, maar het kan elke sport zijn. Het is een gemiste kans als je niet beweegt! Zelf heb ik de marathons van Rotterdam en Amsterdam al binnen vier uur gelopen, en nu train ik voor een ultramarathon van 50 kilometer. Bewegen geeft zoveel energie en kracht, zowel lichamelijk als geestelijk.”
Bewegen geeft zoveel energie en kracht, zowel lichamelijk als geestelijk.
Hoe is Move Your Mood ontstaan?
“Het idee kwam uit een meerjarig project van Jolise om beweging tijdens en naast de lestijd te stimuleren. Ik wilde iets praktisch ontwikkelen dat studenten echt motiveert om samen te sporten. Zo ontstonden de WhatsApp-groepen en wandelroutes. Het idee is dat samen sporten leuker en makkelijker is. Via de groepen kun je een sportmaatje vinden of samen gaan wandelen in een tussenuur.”
Hoe hoop je dat Move Your Mood studenten helpt?
“Het belangrijkste doel van mijn scriptie is om studenten daadwerkelijk in beweging te krijgen. Beweging helpt je niet alleen om fysiek fitter te worden, maar heeft ook grote voordelen voor je mentale welzijn. HBO-studenten zitten gemiddeld het meest van alle studenten in Nederland, en dat wordt alleen maar erger. Daardoor nemen ook mentale klachten toe. Met Move Your Mood wil ik studenten helpen deze klachten te voorkomen. Het samen sporten motiveert extra en biedt tegelijkertijd een kans om nieuwe mensen te ontmoeten.”
Hoe heeft je opleiding je geholpen bij dit project?
“Toegepaste Psychologie draait veel om mentale gezondheid. Met lessen over bijvoorbeeld positieve psychologie leerde ik te focussen op wat goed gaat. Dat sluit perfect aan bij beweging: het gaat erom dat je iets doet waar je blij van wordt. De wandelroutes en WhatsApp-groepen heb ik zelf opgezet. Misschien bestonden zulke initiatieven al, maar deze heb ik bedacht vanuit mijn scriptieonderzoek. Daarnaast heb ik ook deskyoga toegevoegd, waarmee je tijdens het studeren eenvoudige yoga-oefeningen kunt doen.
Wat zijn de reacties op je producten?
“Tijdens de pilot waren de reacties erg positief. Studenten vonden het inspirerend en zagen in hoe belangrijk beweging is. Het bereik is nu nog niet groot, maar ik hoop dat dit toeneemt door meer promotie. Ik ben in ieder geval heel blij dat de studenten iets in mijn ideeën zien en dat Move Your Mood hen motiveert om gezonder te leven
Wat zou je andere studenten aanraden die een project willen doen over welzijn of beweging?
“Kies een onderwerp dat dicht bij je ligt. Je scriptie duurt lang en kan soms eindeloos voelen, dus zorg dat je gemotiveerd blijft. Wees ook niet bang om mensen te benaderen met jouw idee. Ik heb mijn scriptie in opdracht van Saxion gedaan en kon daardoor volledig werken aan een thema dat me echt interesseerde. Dat maakte het zo leuk. Zelf heb ik ook nieuwe inzichten gekregen dankzij mijn onderzoek. Het is belangrijk om balans te vinden in je hoeveelheid beweging. Ik sport zelf veel, soms te veel. Dat kan zelfs negatieve effecten hebben. Het belangrijkste is dat je plezier houdt in wat je doet en niet obsessief bezig bent met doelen halen.”
Waar zie je jezelf later?
“Ik zie mezelf zeker in de psychologie werken. Bijvoorbeeld als praktijkondersteuner bij een huisarts. Daar kun je mensen motiveren om meer te bewegen, wat ontzettend goed werkt voor zowel mentale als fysieke gezondheid.”
Tips van Jasmijn
1. Blijf minimaal 2,5 uur per week actief
Verspreid deze tijd over meerdere dagen. Bijna elke activiteit kan actiever worden gemaakt! Streef naar 30 minuten per dag, 5 dagen per week, met matige activiteit waarbij je hart sneller klopt en je ademhaling versnelt – denk aan stevig wandelen of fietsen.
2. Voeg 20 minuten activiteit met hoge intensiteit toe
Ga minstens één keer per week hard! Bewegingen met hoge intensiteit zorgen ervoor dat je harder gaat zweten en ademen. Misschien vind je het zelfs lastig om te praten terwijl je bezig bent. Probeer hardlopen, fietsen of een spelletje zoals voetbal.
3. Bouw twee keer per week kracht op
Versterk je botten en spieren met oefeningen zoals lichaamsgewichtbewegingen, krachttraining, traplopen of fitnessoefeningen.
4. Doe het samen
Zoek een buddy en kom samen in beweging. Dan motiveer je elkaar en is het nog leuker ook!