Netwerkbijeenkomst in St. Pölten
Organisatie

Het TransSoDia-project: internationale samenwerking voor informatie- en lesmateriaal in sociale diagnostiek

Leestijd Minuten

Christian Schwital is docent bij de Academie Mens en Maatschappij. Samen met de Fachhochschule St. Pölten in Oostenrijk en de Fachhochschule Kiel in Duitsland heeft hij informatie- en lesmateriaal ontwikkeld voor Social Work docenten, studenten en het werkveld. Hij vertelt graag meer over het Erasmus+ project TransSoDia, de internationale samenwerking en de bijdrage van Saxion-studenten.

Wat is het TransSoDia-project en wat hebben jullie ontwikkeld?

TransSoDia staat voor ‘Transnationale Soziale Diagnostik’. Een project voor het Social Work vakgebied, dat we samen met de partneruniversiteiten St. Pölten en de FH Kiel hebben uitgevoerd. Als onderdeel van het project hebben we materiaal ontwikkeld om docenten, studenten en hulpverleners te ondersteunen bij het verwerven van kennis en vaardigheden op het gebied van netwerkdiagnostiek en biografische diagnostiek. Denk aan handleidingen, artikelen, video’s, podcasts en discussies met deskundigen.

Onze studenten halen er echt toegevoegde waarde uit. Bijvoorbeeld video’s met gesprekken en discussies, maar ook uitlegvideo's. Ook hebben we materiaal voor colleges en toepassingsoefeningen beschikbaar. We streven ernaar om het onderwijs van de verder ontwikkelde concepten en instrumenten op de lange termijn in onze curricula te verankeren.

Netwerkbijeenkomst in St. Polten

Netwerkbijeenkomst in St. Pölten

Waarom is het project van belang voor Social Work-studenten?

Interdisciplinaire of internationale samenwerking zal in de toekomst nog relevanter worden dan nu al het geval is. De wereld wordt complexer en vraagt daarom om een bredere analyse die recht doet aan deze complexiteit. Onze studenten willen hun cliënten zo goed mogelijk te helpen. Het vermogen om een sociale diagn ose te stellen is daarom van enorm belang. Het project heeft studenten en collega's in staat gesteld om hun vaardigheden verder te professionaliseren.

De sociale diagnose dient als uitgangspunt voor interventies en verdient daarom een zeer professionele verdieping. Zonder een solide sociale diagnose kan het hulpverleningsproces niet optimaal gestabiliseerd worden. Onze studenten zijn nu bekend met de tools en gebruiken ze in de praktijk. Nu onze wereld steeds digitaler wordt, is het belangrijk om bij te blijven. Maar het gaat niet alleen om de digitale tools. Uiteindelijk is het doorslaggevend welke methode bij de klant past. Niet andersom.

Hoe was de samenwerking met de Fachhochschule St. Pölten en de Fachhochschule Kiel?

We hebben al jaren contact met St. Pölten, onder andere via Erasmus+ en gezamenlijke activiteiten zoals workshops en conferenties. De Fachhochschule Kiel kende ik niet. Alleen een professor omdat hij veel vakliteratuur heeft gepubliceerd. Toevallig zat ik naast hem tijdens de eerste projectbijeenkomst.

De verschillende eisen waren in het begin wat ingewikkeld. Saxion heeft een praktijkgerichte opleiding Social Work met een goede theoretische basis. De opleiding bij St. Pölten is veel theoretischer en Kiel was erg theoretisch en veeleisend, maar ontspannen in de communicatie. In het begin waren er controversiële discussies. Maar uiteindelijk vonden we elkaar.

Het team zit achter laptops en volgt een presentatie

Het TransSoDia-projectteam aan het werk

De impact voor het werkveld en daarmee voor onze cliënten kan enorm zijn en dat is voor mij een van de doelen van sociaal werk: de best mogelijke hulp creëren en mensen ondersteunen naar welzijn.

Waren de Saxion Social Work-studenten betrokken in het project?

Onze studenten waren altijd betrokken bij het TransSoDia-project. Ze hebben bijvoorbeeld de tools getest en deelgenomen aan evaluaties. Dit gaf ons zeer belangrijke feedback. Ik liet studenten ook de scripts voor de video's lezen. Dat was heel interessant, want wat ik logisch vond, zagen de studenten soms anders.

Uiteindelijk zijn alle projectresultaten coproducties. Zonder onze studenten was dit allemaal niet gelukt. Ze waren een enorme steun voor me tijdens de hele duur van het project. Of het nu de officiële evaluaties en tests van de tools waren of gewoon een kop koffie om ideeën uit te wisselen. Dat was echt een duidelijke toegevoegde waarde.

Hoe kijk je terug op het project en de behaalde resultaten?

Ik was verantwoordelijk voor het trainingsgedeelte (kennistransfer) van het project. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat mijn trainingen, die allemaal online waren, werden gegeven door de experts van wie ik de boeken had gelezen. Dat was een enorme waardering en bevestiging voor mijn en ons werk. Ik ben er trots op dat ik het project als geheel mede heb vormgegeven en dat ik mijn mannetje heb gestaan tussen de diagnostische elite.

Het maakt me ook erg trots dat ik samen met het projectteam en de vele ondersteunende studenten iets geweldigs heb bereikt! De impact voor het werkveld en daarmee voor onze cliënten kan enorm zijn en dat is voor mij een van de doelen van sociaal werk: de best mogelijke hulp creëren en mensen ondersteunen naar welzijn.

Project Code: 

2021-2-AT01-KA220-HED-000051550

Action Type: 

Key Action 2: Partnerships for Cooperation

 

Agency: NL01 - Nationaal Agentschap Erasmus+ Onderwijs Training 

Erasmusnieuw.jpg

Gerelateerde artikelen

Rosan van Aken Studentenleven

Rosan is studentambtenaar in Enschede: ’Ik wil écht iets betekenen’

12 mei 2025
Onderzoek

De Digitale buurtantenne: problemen in de wijk in beeld

23 april 2025
Groepsfoto in Albanië Organisatie

‘Dit soort ervaringen vind je niet binnen de EU’